de cara a la
feina

Jornades Òmnia al territori 2013 | Tàrrega
el gènesi

A finals d'octubre de 2013, hi ha 2.618
persones aturades a la comarca de l'Urgell, de
les quals 1.426 són del ...
els objectius

Adquirir o reforçar les destreses i
competències bàsiques de les TIC.
Descobrir la xarxa com una poderosa
a...
les persones

Aquest taller s'adreça a qualsevol persona en
situació d'atur que es trobi 'desorientada'.
En aquesta primer...
les relacions
SSIL Tàrrega
Definim 6 competències clau, que resulten
bàsiques i necessàries per facilitar la integració
de...
la difusió

S’inclou el taller en el full d’activitats
trimestrals del gòTIC, que es distribueix entre
la ciutadania.
Es p...
els recursos

Aquesta activitat requereix recursos mínims
afegits als propis del gòTIC Ajuntament de
Tàrrega.
Un compte pe...
la metodologia
PERSONA
Atenció especial al ritme del participants.
Cuidar-los. Motivar-los.
DE CARA A LA FEINA
No és tract...
el desenvolupament
de l'activitat
SESSIÓ 1/6

NAVEGACIÓ PER LA WEB
QUÈ HEM APRÈS?
●
●
●

Identificar les funcions principals del navegador.
Reconèixer els e...
SESSIÓ 2/6

EL CORREU ELECTRÒNIC
QUÈ HEM APRÈS?
●
●
●

Entendre el concepte de núvol, en contraposició a local
Utilitzar l...
SESSIÓ 3/6

ELS CANALS DE RECERCA
QUÈ HEM APRÈS?
●

Conèixer els canals de recerca de feina existents dins i fora de la
xa...
SESSIÓ 4/6

EL CURRÍCULUM VITAE
QUÈ HEM APRÈS?
●
●
●

Gestionar documents al núvol.
Editar un document de text.
Redactar e...
SESSIÓ 5/6

LA CARTA DE PRESENTACIÓ
QUÈ HEM APRÈS?
●
●

Redactar una carta de presentació o d'auto-candidatura.
Enviar i c...
SESSIÓ 6/6

ELS PORTALS D'OCUPACIÓ
QUÈ HEM APRÈS?
●
●
●

Conèixer els portals d’ocupació.
Donar-se d’alta als portals
Apre...
L'avaluació

Es posa de manifest el nivell
d'autonomia i la diversitat de
perfils de les persones participants
a l’hora de...
L'avaluació

Es planteja la necessitat de S'ofereix, a qui ho desitja, un
mantenir un acompanyament espai de trobada setma...
L'avaluació

Síndrome de “l'última porta”
Atenem persones que arriben
cansades i desorientades, d'anar
d'aquí cap allà, se...
L'avaluació

El núvol simplifica les coses Evitem problemes amb versions i
i els processos compatibilitats de programes i
...
seguim!
En línies generals, la nostra valoració i la de les
persones participants, és positiva.
Això ens fa pensar que rep...
moltes gràcies!
Ramon Oromí Farré
http://gotic.tarregae.org
https://www.facebook.com/gotictarrega
https://twitter.com/goti...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

De cara a la feina, del Punt Òmnia GòTIC - Ajuntament de Tàrrega

345 views

Published on

Presentació de Ramon Oromí per la Jornada Òmnia a Tàrrega

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
345
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
52
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

De cara a la feina, del Punt Òmnia GòTIC - Ajuntament de Tàrrega

 1. 1. de cara a la feina Jornades Òmnia al territori 2013 | Tàrrega
 2. 2. el gènesi A finals d'octubre de 2013, hi ha 2.618 persones aturades a la comarca de l'Urgell, de les quals 1.426 són del municipi de Tàrrega. Tot i que hi ha molta oferta d’activitats i itineraris que acompanyen persones aturades en el procés de recerca de feina, afavorint la seua inserció al món laboral, també hi ha qui queda en desavantatge -o directament exclòsen no tenir assolides les destreses i competències bàsiques en l'ús de les TIC.
 3. 3. els objectius Adquirir o reforçar les destreses i competències bàsiques de les TIC. Descobrir la xarxa com una poderosa aliada en l’objectiu de trobar feina. Preparar-se per circular en un mercat laboral canviant. Reforçar l'autoestima i la confiança de les persones participants.
 4. 4. les persones Aquest taller s'adreça a qualsevol persona en situació d'atur que es trobi 'desorientada'. En aquesta primera edició, hem prioritzat l’accés de persones usuàries del servei prelaboral de l’Associació Alba. El grup està format per vuit participants.
 5. 5. les relacions SSIL Tàrrega Definim 6 competències clau, que resulten bàsiques i necessàries per facilitar la integració dels futurs candidats a participar en els serveis de recerca de feina presents al territori. Prelaboral Alba Aporta la majoria de les persones participants al primer taller. S'hi implica de manera activa fent-ne el seguiment i tasques de suport.
 6. 6. la difusió S’inclou el taller en el full d’activitats trimestrals del gòTIC, que es distribueix entre la ciutadania. Es promou l’activitat a Ràdio Tàrrega i entre els agents socials presents al territori.
 7. 7. els recursos Aquesta activitat requereix recursos mínims afegits als propis del gòTIC Ajuntament de Tàrrega. Un compte personal a Google. S'utilitza documentació de la Maleta d'activitats de la Línia d'Inserció Social de la Xarxa Òmnia.
 8. 8. la metodologia PERSONA Atenció especial al ritme del participants. Cuidar-los. Motivar-los. DE CARA A LA FEINA No és tracta d'un procés d'aprenentatge exhaustiu i seqüencial clàssic. Centrar-se en allò necessari i valuós per al nostre objectiu. AL NÚVOL Per evitar dependències i reforçar l'autonomia, tot el treball es realitza a la xarxa i des de la xarxa.
 9. 9. el desenvolupament de l'activitat
 10. 10. SESSIÓ 1/6 NAVEGACIÓ PER LA WEB QUÈ HEM APRÈS? ● ● ● Identificar les funcions principals del navegador. Reconèixer els elements característics d'un lloc web. Realitzar cerques bàsiques amb un cercador. COM HO HEM FET? Després de fer una breu presentació del taller, de les persones participants i de les seves expectatives, explorem les seccions de classificats i d'emprenedoria, de la versió digital d'alguns diaris. Passem a utilitzar el cercador de Google, per conèixer-ne el funcionament, fent ús de les eines de cerca que disposa. PER APROFUNDIR + S'entrega un qüestionari amb 10 preguntes, relacionades amb el món laboral i la recerca de feina. Els participants hauran de trobar i anotar les respostes utilitzant el cercador.
 11. 11. SESSIÓ 2/6 EL CORREU ELECTRÒNIC QUÈ HEM APRÈS? ● ● ● Entendre el concepte de núvol, en contraposició a local Utilitzar la nostra bústia de correu i gestionar els contactes. Enviar un correu electrònic. COM HO HEM FET? Comencem dimensionant el núvol, amb els seus avantatges i riscos respecte a treballar i emmagatzemar la informació localment. Els participants es creen un compte a Google i posem en pràctica les operacions bàsiques del correu electrònic. Acabem reflexionant sobre la importància d'enfocar els esforços en el procés de recerca de feina. PER APROFUNDIR + Es proposa a les persones participants que reflexionin sobre com desitgen encarar el seu procés de recerca de feina. Desprès hauran de redactar un missatge, enumerant tasques i objectius concrets, senzills i realitzables per tal d'assolir-la.
 12. 12. SESSIÓ 3/6 ELS CANALS DE RECERCA QUÈ HEM APRÈS? ● Conèixer els canals de recerca de feina existents dins i fora de la xarxa. COM HO HEM FET? Es proposa als participants tenir un paper actiu, sortint a oferir feina a les empreses. Visitem directoris d'empreses i recollim les dades a les que ens hi podrem adreçar per presentar-los la nostra auto-candidatura en un document. Acabem enunciant els conceptes d'objectiu professional i currículum. PER APROFUNDIR + Es comparteix un qüestionari amb les persones participants, per tal que reflexionin i prenguin consciència de la seva trajectòria, les competències, formació, experiència,etc. i el seu objectiu professional. Elements que “bolcarem” -en les següents sessions- en el currículum i la carta de presentació.
 13. 13. SESSIÓ 4/6 EL CURRÍCULUM VITAE QUÈ HEM APRÈS? ● ● ● Gestionar documents al núvol. Editar un document de text. Redactar el currículum vitae. COM HO HEM FET? Es posa a la seva disposició, a través del núvol, diferents models de currículum. En grup, reflexionem sobre la importància d'aquesta eina i sobre quins elements cal incloure-hi i com organitzar-los. La resta de la sessió la dediquem a començar a redactar i formatar el seu currículum personal, a través de Google Drive. PER APROFUNDIR + S'anima als participants a acabar d'escriure el seu currículum vitae.
 14. 14. SESSIÓ 5/6 LA CARTA DE PRESENTACIÓ QUÈ HEM APRÈS? ● ● Redactar una carta de presentació o d'auto-candidatura. Enviar i compartir documents a través de la xarxa. COM HO HEM FET? Revisem els currículums. Es comparteix diferents models de carta de presentació i d'autocandidatura, explicant-ne les característiques i parant esment en el seu llenguatge, el format i el disseny. PER APROFUNDIR + Es proposa als participants cercar alguna oferta de feina i alguna empresa a la qual podem oferir-nos, per dissenyar una carta de presentació i una altra d'auto-candidatura
 15. 15. SESSIÓ 6/6 ELS PORTALS D'OCUPACIÓ QUÈ HEM APRÈS? ● ● ● Conèixer els portals d’ocupació. Donar-se d’alta als portals Aprendre a fer recerca d’ofertes. COM HO HEM FET? Hem comentat les cartes que han fet els participants. Presentem les característiques dels portals d'ocupació. Centrant-nos en Infojobs, els participants s'hi registren, afegeixen el seu currículum i fan una primera recerca d'ofertes de feina. PER APROFUNDIR + Es comparteix amb els participants una llista de portals d'ocupació generalistes, sectorials i per discapacitats, per tal que puguin continuar gestionant el seu currículum i cercar-hi ofertes, de manera autònoma.
 16. 16. L'avaluació Es posa de manifest el nivell d'autonomia i la diversitat de perfils de les persones participants a l’hora de realitzar les activitats. Es generen dinàmiques d’ajuda mútua entre les persones participants. S’ofereixen moments per reforçar i completar les activitats realitzades durant les sessions. Algunes persones participants no S’ofereix accés preferent al servei disposen d’ordinador i/o accés a la “Entra”, per facilitar l'accés a un xarxa. terminal per reforçar els aprenentatges. Es detecta desànim, baixa Espais de diàleg en grup per autoestima i poca confiança amb reposar-se i reforçar-los. les pròpies capacitats Se'ls ofereix l'oportunitat d'ocupar-se a través del voluntariat.
 17. 17. L'avaluació Es planteja la necessitat de S'ofereix, a qui ho desitja, un mantenir un acompanyament espai de trobada setmanal, dins desprès de finalitzar el taller. l’espai “Experimenta”, per tal continuar donant-los suport en el procés de recerca de feina. S’integren en els itineraris grupals de recerca de feina del SSIL. Una activitat que genera noves Amb el SSIL, s'activarà un espai sinergies i col·laboracions. setmanal per reforçar persones autònomes en procés de recerca de feina, un cop han acabat el taller. Amb el Prelaboral Alba, es comença a dissenyar un itinerari més adaptat al ritme i a les necessitats específiques del col·lectiu.
 18. 18. L'avaluació Síndrome de “l'última porta” Atenem persones que arriben cansades i desorientades, d'anar d'aquí cap allà, sense respostes concretes. El fet valor afegit d'Òmnia, esdevé més necessari que mai. Cal reforçar el nostre paper com a lloc d'acollida, trobada, reconeixement, motivació. Un espai d'oportunitats, obert a totes les persones. Una maleta d'activitats ben plena Les fitxes d'activitats de Línia per emprendre el camí. d'Inserció Social són una bona base per realitzar aquest procés, podent-les realitzar els propis participants, de manera autònoma. Si troba a faltar -potser- algunes indicacions o pistes adreçades a la persona dinamitzadora de l'activitat.
 19. 19. L'avaluació El núvol simplifica les coses Evitem problemes amb versions i i els processos compatibilitats de programes i eines. Sempre portem els documents “a sobre” i disponibles per editar-los i compartir-los. L'ús dels portals d'ocupació Cada portal incorpora el seu continua essent extremadament sistema propi de gestió de dades i complicat d'inserció del currículum. Això fa que calgui orientar-los constantment, arribant-los a cansar o avorrir.
 20. 20. seguim! En línies generals, la nostra valoració i la de les persones participants, és positiva. Això ens fa pensar que replicarem l'experiència en les futures programacions d'activitats del gòTIC. Com ja hem comentat, la major dificultat de l'activitat rau en ajustar el ritme de les sessions a la diversitat de les persones que hi participen. També caldrà afinar com s'integra i es complementa amb els altres dispositius d'ocupació presents al territori.
 21. 21. moltes gràcies! Ramon Oromí Farré http://gotic.tarregae.org https://www.facebook.com/gotictarrega https://twitter.com/gotictarrega de la imatge de la portada Andres Rodriguez amb l'assessorament de Maria Punsoda, tècnica d’Insercoop

×