Etica online

415 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
415
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
13
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Etica online

 1. 1. ETICA ONLINE
 2. 2. Cuprins Problema eticii online; Copyright digital; Factorii copyright-ului digital; Informația digitală; Software liber; Modele pentru protecția proprietății intelectuale;
 3. 3. Problema eticii onlineProblemele de etică există de 2 tipuri:1.Cele care apar la nivel personal (de obicei reglementate prin cod deontologic)2.Cele determinate de funcționarea sistemului mass-media
 4. 4. 1. Jurnalismul online functioneaza non-stop, fara deadline pentru publicarea unui articol.2. Un articol de jurnalism online poate fi modificat/amendat/corectat permanent.3. Autorul îți asumă responsabilitatea pentru linkurile exterioare unui articol.4.Există o limită admisibilă pentru prelucrarea digitală a unei fotografii sau a unui material media.
 5. 5. Copyright digital Important: exista copyright doar pentru produse, structuri sau proiecte. Nu exista copyright pentru idei.1. “Fair use” – utilizari permise fara consimtamantul autorului Acest aspect e important pentru jurnalism, acolo unde presiunea “deadline-ului” face uneori imposibila contactarea autorilor.
 6. 6.  Exista 4 factori care trebuie luati in considerare:1. Pentru ce utilizam copia/citatul?2. Ce fel de lucrare copiem/citam?3. Cat de mult vom copia?4. Ce efect ar avea ceea ce facem noi daca toata lumea ar copia asa?
 7. 7. Factor 1: care este caracterul de utilizare ?Nonprofit Critică ComercialEducațional ComentariiPersonal Newsreporting Parodie
 8. 8. Factor 2: Care este naturapublicațiilor care urmează să fieutilizate?Fapte O combinație Imaginații de fapte și imaginiPublicații Nepublicații
 9. 9. Factorul 3: cât de mult vomcopia?Proporții mici proporții foarte mari
 10. 10. Factor 4: ce efect ar avea ceea cefacem noi dacă toată lumea arcopia?1. Informația propusă ca fi exactă cu ea utilizată deja.2. Originalul se află înafara imprimării.3. Nu există interziceri pentru comercializare.4. Copietorii nu pot fi identificați5.Nu există concurență.6.Se evită plata pentru o permisiune (drepturi de autor) , într-o piață a permisiunilior stabilite.
 11. 11. Informația digitalăInformația e o activitate: Informația este verb, nu substantive Informația există doar ca o experiență a utilizatorului Informația există doar în miscare Informația se propagă, nu este distribuită.
 12. 12. Informația e o formă de viață: Informația vrea să fie liberă Informația se replică în funcție de posibilități Informația vrea să se modifice Informația e perisabilă.
 13. 13.  Informația e o relație: Ințelesul (meaning) are valoare diferită pentru fiecare utilizator Abundența informației are de obicei mai multă valoare decât raritatea Exclusivitatea =valoare Punctul de vedere și autoritatea sunt valori Timpul înlocuiește spațiul Informația are valoare dacă este pusă în practică Informația are valoare per se
 14. 14. Software liber1.“Software-ul liber” e caracterizat de libertate, si nu de pret. Pentru a întelege conceptul, trebuie sa va ganditi la “libertate” în sens de “libertate de expresie” si nu în sens de “intrare libera” (la un spectacol, film , s.a.m.d.).2. Software-ul liber e caracterizat de libertatea acordata utilizatorilor sai de a-l utiliza, copia, distribui, studia, modifica si îmbunatati. Mai exact, e vorba de patru forme de libertate a utilizatorilor:
 15. 15.  Libertatea de a utiliza programul, în orice scop (libertatea 0). Libertatea de a studia modul de functionare a programului, si de a-l adapta nevoilor proprii (libertatea 1). Accesul la codul-sursa este o preconditie pentru aceasta. Libertatea de a redistribui copii, în scopul ajutorarii aproapelui tau (libertatea 2). Libertatea de a îmbunatati programul, si de a pune îmbunatatirile la dispozitia publicului, în folosul întregii societati (libertatea 3). Accesul la codul-sursa este o preconditie pentru aceasta.
 16. 16. modele pentru protectia proprietatii intelectuale: 1. Copii practic gratuite, taxe mari pentru spectacol, training, etc. 2. Publicarea online a intregului catalog muzical al marilor case de productie cu un pret mic pentru download-ul unui cantec. 3. Reducerea intervalului de timp la care o opera artistica isi pierde copyrightul, de la 70 de ani cat e in medie astazi la o perioada variabila in functie de mediul operei (carte, muzica, film, soft) insa nu mai mare de 15 ani.

×