Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Toekomst van Megchelen is verukkeluk!

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 32 Ad

More Related Content

Viewers also liked (20)

Similar to Toekomst van Megchelen is verukkeluk! (20)

Advertisement

More from Gewoon Groen (20)

Recently uploaded (20)

Advertisement

Toekomst van Megchelen is verukkeluk!

 1. 1. De toekomst van Megchelen is verukkeluk Olaf Molenaar 18 maart 2016 Megchelen
 2. 2. Agenda 30 minuten ● Kort voorstellen ● Wat heb ik met Megchelen? ● Economie ● Leefbaarheid ● Een aantal trends ● Kansen voor Megchelen ● Filmpje
 3. 3. Wie ben ik? ● Olaf Molenaar ● 50 jaar ● Geboren en getogen Achterhoeker ● Marketeer ● Docent ● Ulft2020 ● Websites bouwen ● Social media ● Blogger met een mening
 4. 4. Wat ik met Megchelen heb? ● Ik werk daar ● Mijn schoonvader is er geboren ● Mijn zwager woont er
 5. 5. Het begint allemaal met de economie
 6. 6. Voorbeeld Eindhoven
 7. 7. Barchem sterft
 8. 8. Ulft2020 gaat over #leefbaarheid van een dorp
 9. 9. Voorbeeld
 10. 10. Leefbaarheid van een dorp
 11. 11. Mooi bruggetje naar de toekomst van Megchelen
 12. 12. Hoe zien de komende 15 jaar eruit?
 13. 13. Ik zie de toekomst vooral heel positief
 14. 14. Maar dan moeten er wel een aantal zaken veranderen
 15. 15. 7 trends om rekening mee te houden de komende jaren
 16. 16. Robotisering
 17. 17. Robotisering Door met robots te werken wil de boerderij tot de helft minder aan persooneelskosten uitgeven en de energiebehoefte met een derde terugbrengen. Robots zijn populair in het rap vergrijzende Japan. De bedoeling is dat geautomatiseerde arbeid het wegvallen van het deel van de beroepsbevolking dat met pensioen gaat, opvangt.
 18. 18. Internet of Things
 19. 19. Internet of Things Weinig data, weinig energie, grote afstand Het dingen internet wil weinig data versturen -een slimme meter op een akker die vertelt of het water of mest moet hebben, hoeft dat niet de hele dag te melden- maar het wil het over een grote afstand kunnen doen. Daar is LoRaWAN voor ingericht.
 20. 20. 3D printing
 21. 21. Een trompet printen? https://www.youtube.com/watch?v=FjABsSxWlpk
 22. 22. 3D printing Een belangrijk deel van de productie zal echter verschuiven naar het dorp: dichtbij gebruikers. Productie vindt plaats in winkels waar bijvoorbeeld de laatste onderdelen op maat geprint kunnen worden, waar je kunt zien waar het product vandaan komt, waar je mee kunt denken over het ontwerp, waar je de ontwerper of producent zelf kunt ontmoeten en waar grondstoffen ingezameld worden. Producten worden pas gemaakt als er echt naar vraag naar is, in de gewenste maat en vorm. De fabrieksmedewerkers van vroeger bestaan niet meer, zij worden steeds meer (partners van) lokale ondernemers die producten verkopen, repareren, recyclen, doe- het-zelf-trainingen en onderwijs geven en diensten verlenen.
 23. 23. Alternatieve energie
 24. 24. Alternatieve energie
 25. 25. Blockchain technologie
 26. 26. Blockchain technologie De technologie achter crypto currencies als Bitcoin gaat de rol van de traditionele vertrouwde partijen als banken, accountants, notarissen en overheden in de komende jaren onvermijdelijk en ingrijpend veranderen.
 27. 27. Deelrevolutie (delen is het nieuwe hebben)
 28. 28. Deeleconomie Het delen van middelen kan ook van onschatbare waarde zijn bij het verminderen van de milieueffecten van onze consumptiegewoonten. Wanneer goederen meer waarde krijgen omdat ze gedeeld kunnen worden is er ook een grotere kans dat we terugkeren naar hogere kwaliteit en duurzame productie in plaats van wegwerpartikelen.
 29. 29. Het Rolls-Royce model
 30. 30. Wat kan Megchelen hiermee? ● Zet techniek in om het leven gemakkelijk en je producten beter te maken. ● Kijk eens of je als Megchelen zelfvoorzienend kunt worden qua energie. ● Gebruik blockchain om veilig en goedkoop internationaal te handelen. ● Gebruik leegstaande panden om te experimenteren met kleinschalige maaklokalen. ● Delen is het nieuwe hebben. Kijk of je dingen van elkaar kunt lenen. ● Rentmeesterschap (zorg dat je Megchelen een beetje mooier achterlaat).
 31. 31. Presentatie Presentatie is te bekijken en te downloaden op mijn site olafmolenaar.nl Vragen? je kunt me altijd mailen op info@olafmolenaar.nl
 32. 32. Filmpje als afsluiting

×