Bar Mitswa    Feest als een Joodse jongen
         de leeftijd van dertien jaar
         bereikt, dan w...
Menora         7 armige kandelaar. Stond in
            de tempel in Jeruzalem, mag
         ...
Heilige Ark       De Heilige Ark was het
            centrale, allerheiligste
            vo...
Rabbijn   Een joodse geleerde die een
      expert is op het gebied van de
      halacha, de joodse wet....
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Woordenlijst Jodendom[1]

599 views

Published on

Published in: Travel
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
599
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Woordenlijst Jodendom[1]

 1. 1. Bar Mitswa Feest als een Joodse jongen de leeftijd van dertien jaar bereikt, dan wordt hij verantwoordelijk onder de joodse wet. Bat Mitswa Feest als een Joods meisje de leeftijd van twaalf jaar bereikt, dan wordt zij verantwoordelijk onder de joodse wet. Chanoeka Feest van de herdenking van de wijding van de 2e tempel in Jeruzalem. Davidster De davidster is een spiritueel symbool in de vorm van een hexagram, een combinatie van twee gelijkzijdige driehoeken. Keppel Hoofdbedekking voor Joodse mannen. Ko(o)sjer Is het geheel van spijswetten dat in het jodendom bepaalt of voedsel wel of niet door joden gegeten mag worden. Liberale Joden Het liberale Jodendom ontstond in de 19e eeuw en had als doel om het historische jodendom met het moderne leven in overeenstemming te brengen, zodat strikte naleving van traditioneel godsdienstige wetten en rituelen niet langer een vereiste was.
 2. 2. Menora 7 armige kandelaar. Stond in de tempel in Jeruzalem, mag niet na gemaakt worden. Mezoeza Kokertje op de deurpost met tekst uit de Bijbel. Niet-religieuze Joden Joden die niet echt religieus zijn, maar die wel vinden dat ze bij het Jodendom horen. Orthodoxe Joden De Joden die heel erg streng zijn op het naleven van de regels. Sjabbat De wekelijkse rustdag van de Joden die op zaterdag valt. Synagoge Voor de Joden het huis van samenkomst. Tenach Het heilige boek van de Joden. Thora Leer of wet, het eerste en belangrijkste deel van het heilige boek dat Tenach heet.
 3. 3. Heilige Ark De Heilige Ark was het centrale, allerheiligste voorwerp in het jodendom. Het was een draagbare kist, waarin de twee stenen tafelen met daarop de Tien geboden bewaard werden. Kast met Thorarollen Een symbool voor de echte Heilige Ark. Kast met Thorarollen. Tien woorden Tien geboden, ook wel Wet des He(e)ren genoemd, is een verzamelnaam voor een set leefregels die volgens twee grote religieuze stromingen (jodendom en christendom) door God aan de mensen opgelegd zou zijn. Eeuwig brandende lamp Lamp die ze niet uitmaken. Bima Een leestafel voor de Thora. Jad Een zilveren bladwijzer die in de synagoge wordt gebruikt tijdens het voorlezen uit de Thora. Chazan De voorganger bij een joodse gebedsdienst.
 4. 4. Rabbijn Een joodse geleerde die een expert is op het gebied van de halacha, de joodse wet. Talliet Een vierhoekige omzoomd kleed met aan de vier hoeken draadjes, tzitziet geheten, die door mannen gedragen wordt tijdens het ochtendgebed. Tefillien Gebedsriemen. Riemen waaraan doosjes zitten, die bij het Joodse ochtendgebed worden gedragen. In de doosjes zitten teksten uit de Pentateuch.

×