Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Persembahan boneka yang berkesan sebagai medium promosi

Persembahan boneka yang berkesan dam penyampaian pendidikan kesihatan pergigian kepada kanak-kanak pra sekolah

 • Be the first to comment

Persembahan boneka yang berkesan sebagai medium promosi

 1. 1. Persembahan Boneka Yang Berkesan Sebagai Medium Promosi
 2. 2. Medium Promosi Kesihatan Pergigian Sumber: ohd.moh.gov.my Brosur tentang info penjagaan dan kesihatan gigi Berapa orang kanak-kanak mendapat info?
 3. 3. Medium Promosi Kesihatan Pergigian Ceramah tentang info penjagaan dan kesihatan gigi Berapa orang kanak- kanak sedar tentang betapa pentingnya menjaga gigi ? Sumber: skdn-ag.blogspot.com
 4. 4. Medium Promosi Kesihatan Pergigian Sumber: jknperlis.moh.gov.my Demo gosok gigi dengan betul Berapa orang kanak- kanak mengambil perhatian?
 5. 5. Medium Promosi Kesihatan Pergigian Sumber: tabikakesayanganku.blogspot.com Bercerita berkenaan penjagaan dan kesihatan gigi Berapa orang kanak- kanak memberi tumpuan?
 6. 6. Medium Promosi Kesihatan Pergigian Sumber: tabikakesayanganku.blogspot.com Main peranan/ lakonan berkenaan penjagaan dan kesihatan gigi Berapa orang kanak- kanak berminat?
 7. 7. Medium Promosi Kesihatan Pergigian Sumber: taskiabimswak.blogspot.com Persembahan boneka berkenaan penjagaan dan kesihatan gigi Dapat menarik perhatian kanak-kanak?
 8. 8. Persembahan boneka: Hiburan atau Pendidikan? Boneka berunsur didikan dan hiburan Persembahan di teater/dewan Persembahan di bilik darjah Boneka dalam rancangan TV/Filem
 9. 9. Boneka Sebarang objek yang digeraklakonkan dan disertai dialog dianggap sebagai boneka. Boneka atau pupet atau patungan merupakan salah satu daripada permainan terawal yang dikenali oleh kanak-kanak. Boneka diperbuat dalam pelbagai bentuk dan rupa seperti manusia, binatang dan tumbuh-tumbuhan.
 10. 10. Boneka Seni boneka adalah satu genre yang sangat luas dan terbahagi kepada empat jenis boneka yang utama iaitu boneka sarung tangan, boneka batang, boneka bertali dan boneka wayang. Tiga jenis boneka yang pertama berbentuk tiga dimensi dan selinder manakala boneka wayang berbentuk dua demensi dan kepingan.
 11. 11. Jenis Boneka
 12. 12. Boneka Sarung Tangan (Glove puppet)
 13. 13. Boneka Jari (Finger puppet)
 14. 14. Boneka Bertali (String puppet)
 15. 15. Boneka Berbatang (Rod puppet)
 16. 16. 偶执头 (Table-top Puppet)
 17. 17. Boneka Wayang (Shadow puppet)
 18. 18. Promosi Penjagaan dan Kesihatan Pergigian di Prasekolah Tunjang Perkembangan Fizikal dan Estetika Perkembangan Fizikal dan Penjagaan Kesihatan (PFK) Fokus (PFK 3.0) Kesihatan Fizikal Standard Kandungan (Kanak-kanak 4+) (PFK 3.1) Menjaga Kebersihan diri Standard Pembelajaran (PFK 3.1.2) Menggosok gigi dengan cara yang betul dengan bimbingan (Dokumen Standard Kurikulum Prasekolah 2010)
 19. 19. Promosi Penjagaan dan Kesihatan Pergigian di Prasekolah Standard Kandungan (Kanak-kanak 5+) (PFK 3.1) Menjaga Kebersihan diri Standard Pembelajaran (PFK 3.1.5) Menggosok gigi dengan cara yang betul (PFK 3.1.7) Mengenal makanan yang boleh merosakkan gigi serta makanan yang baik untuk kesihatan gigi (Dokumen Standard Kurikulum Prasekolah 2010)
 20. 20. Persembahan Boneka (Individu)
 21. 21. Persembahan Boneka (Pasangan)
 22. 22. Persembahan Boneka (Kumpulan)
 23. 23. Terima Kasih

×