Advertisement

SEO vs. Usability

SEOM
SEO expert at SEOM
Nov. 12, 2009
Advertisement

More Related Content

Similar to SEO vs. Usability(20)

Advertisement

SEO vs. Usability

 1. Да правиш добро SEO е ... като да направиш сайта достъпен за незрящи
 2. SEO носи посетители, които usability превръща в клиенти Толкова ли са големи различията ?
 3. Страниците трябва да се зареждат бързо Usability : посетителите не обичат да чакат дълго да се зареди една страница и напускат сайта без да дочакат визуализирането на информацията SEO : Ботовете на търсачките по-лесно индексират съдържанието (Quality Score)
 4. Информацията от страницата трябва да се чете лесно Usability : За посетителите е по-лесно да прочетат и да възприемат текста SEO : Близките по цвят фон и текст се възприемат като СПАМ от търсачките
 5. Съдържанието в страницата трябва да се разполага логично и последователно Usability : Заглавията, параграфите и списъците правят страницата по-лесна за четене SEO : Използването на H1 H2 Hx тагове, специфично форматиране на ключовите думи и фрази дава някой предимства в SERP, a страниците със списъци получават повече връзки (SEOMoz)
 6. Изображенията трябва да имат алтернативно описание (alt атрибут) Usability : Потребителите с нарушено зрение могат да разберат за какво се отнася картинката. (търсене през мобилен телефон или със слаба връзка) SEO : Търсачките не могат да разберат какво има на една снимка или картинка, но могат да я индексират по описателния текст. Трафикът от Image Search не е за пренебрегване. Използването на ключовата дума в Alt помага за по-доброто позициониране (SEOMoz)
 7. Информативни страници за грешки Usability : Добре направенените Error 404 страници позволяват на потребителя да остане на сайта и да посети други важни страници SEO : Error 404 страниците дават възможност на търсачките да продължат да индексират сайта, както и да бъдат насочени към други страници с важно значение (вътрешни връзки)
 8. Опростена навигация на сайта Usability : Разбираемите и логични връзки помагат на потребителите да се ориентират лесно в сайта SEO : Връзките съдържащи ключови думи помагат на търсачките за по-добрата и по-пълна индексация на сайта (по-добро позициониране)
 9. Важната информация е във видимата зона на екрана Usability : Потребителите с по-малки монитори (разделителна способност) могат лесно да намерят търсената информация SEO : Колкото по-напред е полезното съдържание, толкова е по-голяма важността му и ще бъде индексирано по-добре (първи абзац – концентрирано описание, предимства, ползи)
 10. Заглавие на страницата (title) Usability : Ако потребителят запази страницата (bookmarks), след това ще му е лесно да я намери SEO : Правилният Title е един от най-важните фактори за SEO. Правилното описание на страницата помага за повишаване на CTR
 11. Смислен URL адрес Usability : За потребителите е по-лесно да запомнят адрес от вида http://domain.com/keyword.html отколкото http://domain.com/n02042009.php?id=681 SEO : Наличието на ключовата дума във URL дава позитивен ефект в SERP. Динамичните връзки с много променливи могат да доведат до затруднена индексация ( дублирано съдържание )
 12. HTML Sitemap Usability : Картата на сайта подпомага потребителите да намерят това, което не могат да намерят при търсене SEO : Помага за по-добрата индексация на сайта (дава и допълнителна вътрешна връзка). За предпочитане пред XML Sitemap (Google)
 13. Основни проблеми Количество на текста в страницата ( tab ) Прекалено използване на скриптове (ajax, js) Индивидуализация на началната страница (cloaking) Текстови елементи в графичен вид Промяна на индекса с всяко зареждане
 14. Старото SEO Прекалено оптимизирани текстове, натъпкани с ключови думи и фрази Неинформативни и автоматично генерирани страници ориентирани единствено към търсачките ( агрегатори ) Ориентиране на всички ключови думи към главната страница
 15. When is Usability More Important than SEO? - Stoney deGeyter http://bit.ly/VKM2K USABILITYLAB http://usabilitylab.ru/
 16. Огнян Младенов Личен блог : oggin.net Skype : oggin.net Facebook / twitter : oggin
Advertisement