Sosiale mediers plass i sponsing og eventbransjen

1,788 views

Published on

Seminar av Ole Emil Johnsen, holdt 4.november 2009 i anledning et seminar i regi av Sponsor- og eventforeningen.

Generell innføring i sosiale medier, med fokus på muligheter innenfor sponsing/eventer.

Les notatene for ekstra informasjon til slidene.

Published in: Education, Technology, Business
1 Comment
3 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
1,788
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
85
Actions
Shares
0
Downloads
29
Comments
1
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Utnytt eventene dine i større grad. Del opplevelsene med hele verden. Vis hva dere gjør. Sosiale medier handler om deling – og om å skape/forbedre relasjoner til målgruppen. Apropos T-Mobile: En av de mest voksende emnetrendene på Twitter i dag er nemlig T-Mobile. Ikke fordi de har kommet med en ny buzz-kampanje, men fordi dekningen forsvant for flere milllioner Amerikanere. Det viser også at dersom produktet ikke holder mål, så er det lite man får gjort med vareprat/PR. MERK: Videoen lå i presentasjonen. Er byttet ut med en skjermdump for slideshare.
 • Dette er definisjonen som jeg lagde i 2007. Da fantes det ingen norsk definisjon på sosiale medier. MEN definisjonen er unødvendig lang og for teknisk for folk flest. Sosiale medier handler om kommunikasjon. Derfor har vi kortet ned definisjonen til at sosiale medier er:
 • Sosiale medier kokes ned i to faktorer: At det foregår en brukerstyrt (ofte) innholdsproduksjon med påfølgende mulighet for interaksjon. Deling omfatter åpenhetskulturen som har oppstått sammen med sosiale medier – og som en av de viktigste verdiene blant bedrifter de siste årene – og som alltid har vært en viktig verdi for oss forbrukere.
 • Kristin Djerf skriver i en kommentar at sosiale medier har blitt en hygienefaktor. Jeg er i stor grad enig. Det blir i større grad forventet at bedrifter tilgjengeliggjør seg for forbrukerne og tar behandler tilbakemeldinger. Forbrukerne forventer også svar fort. Dersom bedriftene ikke deltar eller tilrettelegger for interaksjon, vil bedrifter fort kunne oppleve frafall av kunder, mindre lojalitet og økt misnøye.
 • Generasjon Facebook kom ut i forrige uke, og omhandler jaget etter å bli sett. Rønning uttalte i Aftenposten i går at folk bestemmer seg for å bli popstjerne, men tar seg ikke tid til å lære håndverket. Det bare pøser ut av seg selv og satser alle kort på et ”kult” image. Vi er på (online) hele tiden, derfor vil det nok komme en motkonjunktur hvor folk søker stillhet og ro. I stillheten kan vi ta oss tid til å faktisk lære å bli kjent med oss selv – eller utvide våre egenskaper og evner.
 • For organisasjoner ter det seg lit annerledes. Mange vet hvem de er, men de vet ikke helt hvordan de oppfattes. Mange vil bruke sosiale medier, men gjør det på feil måte. Her er noen punkter om dette.
 • Du må ha innsikt for å kunne ta de rette valgene. Derfor anbefaler vi alltid kundene våre å begynne med å lytte – og å etablere en tilstedeværelse i sosiale medier dersom analysene viser at det er et behov for det. Mange organisasjoner vil rett ut å påvirke kunder. Det fungerer sjelden – og er gammeldags. Man må involvere kunden. Bedriftene må gi for å få. Målet på sikt må være å bygge et community/fellesskap rundt organisasjonen, som består av lojale målgrupper – basert på gode relasjoner – på sikt.
 • Ny svensk undersøkelse viser at halvparten av alle svenske 4-åringer er på Internett. Medievanene våre har endret seg drastisk de seneste årene. Vi multitasker – ser tv, surfer og er på mobilen samtidig. For 15 år siden hadde vi vanskeligheter med å forholde oss til mer enn ett medie av gangen. Men med den økte mediebruken stiller det også større krav til organisasjonenes kommunikasjon. Når det kommer til sosiale medier, er det gjerne de ”unge” i bedriften som får oppgaven. Gjerne er det IT-ansvarlig. Men hvorfor skal en IT-ansvarlig forvalte merkevaren og drive kommunikasjonsarbeid ut mot for eksempel kundene? Dette er en oppgave for ledelse og kommunikasjonsansvarlig. Forvaltningen av merkevaren er også tett knyttet opp mot de ansatte. Norske bedrifter er altfor dårlig til å implementere og lære opp egne medarbeidere til hvordan de skal forvalte merkevaren ute blant folk og i sosiale medier spesielt. I sosiale medier er nok folk ofte litt mindre bevisste på sin rolle, enn i situasjoner ansikt-til-ansikt. De ansatte er blant de viktigste formidlerne av deres merkevare. Påvirkning i sosiale medier handler også om å kommunisere med opinionslederne. Det er de som produserer innhold, som har påvirkningskraft og som kommer med 90 prosent av alle tilbakemeldingene til organisasjonene.
 • Journalister er viktige opinionsledere. Jan Omdahl skrev tidligere i år en artikkel om vurderingene han måtte ta, da han fant ut at Nokia hadde ”sponset”/kjøpt plass i alle hans artikler. Skulle han la være å skrive om Nokia, siden det da kunne stilles spørsmålstegn ved hans integritet? Han kunne heller ikke la journalistikken påvirkes av å ikke skrive om Nokia – Det ville være like ille. Journalister har dog et mer bevisst forhold til integritet enn andre opinionsledere i sosiale medier.
 • Trenden siste året har vært rosabloggere. Her eksemplifisert med Ida Wulff, som var Norges største blogger – Nå forbigått av bloggeren Voe, som ble 14 år i går. Alderen hennes er det få kommersielle aktører som tar hensyn til, og hun har selv innrømt at hun har fått mye tilbud og forespørsler av bedrifter som ønsker at hun skal skrive om produktene sine. Etisk? Blogg.no har nå over 370.000 registrerte blogger. Det opprettes 1200 nye norske blogger hver dag. Veksten har gått til himmels det siste året – og blogging har blitt business både for privatpersoner og for bedrifter som ønsker å bruke nye kommunikasjonskanaler. MEN fortsatt tenker de fleste svært tradisjonelt. Her kan moderne sponsing spille en spennende rolle. Vi som jobber tett med bloggere vet at mediehus, PR-byråer og bedrifter kaster seg over toppbloggerne. Gratisprodukter sendes i posten, og man forventer god omtale. Dette er risky business. I caset med Ida Wulff fant jeg en nylig skrevet artikkel, hvor hun skrev svært positivt om et sminkemerke. Men alle bloggere er ikke like mottakelig for slike henvendelser. Ikke engang Ida Wulff, som antakelig sier Nei eller lar være skrive om produkter like mye som hun faktisk gjør det. Ida Wiulff har med flere toppbloggere i Norge fått en posisjon, som gjør de attraktive som sponsorobjekter. I noen tilfeller er det en perfekt match, i andre helt på tryne. Noen presser for hardt på, og jeg tror at vi vil høre et smell ila et halvt års tid på en kommersiell aktør som har opptrådt ufint mot en profilert blogger. Toppbloggerne har i økende grad bevissthet rundt sin posisjon, og mange har klare meninger om hvilke betingelser de er med på og ikke. Åpenhetskulturen vil nok også føre til flere katteslagsmål mellom bloggere og bedrifter. Fremgangsmåten er derfor svært viktig når det gjelder blogger-relasjoner.
 • Et eksempel er fra i sommer, da vi inviterte bloggere til eksklusiv før-premiere av filmen Upperdog. Dette skapte en god del blogginnlegg og buzz før premieren, og distributøren Sandrew Metronome fikk nye impulser til hvem filmen passet for – og kunne på så måte tilpasse markedsbudsjettet sitt deretter. Omtalene var også svært gode, noe som ga Sandrew tilbakemeldinger om at produktet var godt. Dermed kunne de også kjøre hardere på i lanseringsfasen.
 • Steinar J Olsen i Stormberg er en av foregangsfigurene for næringslivets bruk av sosiale medier. Han kjører en svært åpen stil, er bevisst på sine verdier. Han provoserer, men bygger også svært gode relasjoner til en del viktige opinionsledere for Stormberg. Stormberg har omfavnet åpenhetskulturen i sosiale medier. Derfor så han ikke noe galt med å spørre sine følgere på Twitter om de syntes det var en god idè av Stormberg å sponse de nye Varg Veum-filmene – etter at SF Norge hadde tatt kontakt med de tidligere. SF Norge reagerte sterkt på Olsens fremgangsmåte. Noe som startet en voldsom diskusjon på Stormbergs blogg og på Twitter.
 • Les blogginnleggene og diskusjonen her: http://blogg.stormberg.no/post/Direktc3b8r-pa-nakken http://blogg.stormberg.no/post/Gamle-tanker-om-nye-medier
 • Les mer om Fords suksessbruk av sosiale medier: http://www.mediaite.com/online/fords-surprising-q3-profit-does-social-media-deserve-credit/ Ford Fiesta Movement: http://www.fiestamovement.com/
 • Unike konsepter selger. Men de må oppfylle brukernes krav til at de er Identitetsskapene, Relasjonsbyggene og/eller underholdende. Det holder dog ikke bare med et godt konsept. Man må bruke ressurser på å spre det. Da lønner det seg å være treffsikker/segmentert. Viralitet er ikke noe man gjør, det er en effekt.
 • Gjør noe merkelig eller annerledes.
 • Knytt merkevaren opp til noen verdier du ønsker å forbindes med – men gjør det i samråd med målgruppen din. Er dette noe som vil gi dem verdi? I så fall er det godt egnet for spredning.
 • MERK: Har skiftet ut videoen med en skjermdump, da den ikke lar seg legge ved. For video: http://www.youtube.com/watch?v=2lXh2n0aPyw
 • Sjekk ut http://coltpr.no for mer informasjon om sosiale medier, eller våre tjenester i Colt Kommunikasjon.
 • Sosiale mediers plass i sponsing og eventbransjen

  1. 1. Smart bruk av sosiale medier Av Ole Emil Johnsen, Colt Kommunikasjon – Cafétheatret – 04.november 2009 - Sponsor og eventforeningen CC-license 2.0 by lavverue
  2. 2. Colt Kommunikasjon Hei, Jeg heter Ole Emil Johnsen . Jeg hjelper norske bedrifter inn i den nye mediehverdagen. Send inn spørsmål eller kommentarer underveis på twitter #smartsponsing .
  3. 3. T-Mobile Dance – Life’s for sharing
  4. 4. Sosiale medier
  5. 5. Hva er sosiale medier <ul><li>” Sosiale medier er betegnelsen på den nye nettgenerasjonen av teknologi og brukermønstre der brukerne deler innhold, meninger, informasjon, erfaringer, kunnskap og media mellom hverandre ” </li></ul>
  6. 6. Dialog + deling på nett
  7. 8. Mediehverdagen har endret seg…også i Norge <ul><li>Brukerne </li></ul><ul><li>Brukerne styrer informasjon og setter premissene for mediene på internett. </li></ul><ul><li>2.000.000 norske profiler på Facebook. </li></ul><ul><li>370.000 norske kontoer på Blogg.no </li></ul><ul><li>200.000 norske profiler på LinkedIn </li></ul><ul><li>80.000 norske profiler på Twitter. </li></ul><ul><li>Næringslivet </li></ul><ul><li>Organisasjoner henger etter resten av samfunnet, og må utvikle seg fra enveiskommunikasjon til dialog. </li></ul><ul><li>Toppledere frykter sosiale medier. Ansvaret legges på kommunikasjons- avdelingen, som leter etter kompetanse internt. Dobler satsing i 2010. </li></ul><ul><li>Få overvåker nettet strukturert (kun 18 %). </li></ul>
  8. 10. Engasjement i sosiale medier <ul><li>Handler om: </li></ul><ul><li>Autensitet og menneskelighet </li></ul><ul><li>Mot å ta ansvar for feiltrinn </li></ul><ul><li>Respekt og oppmerksomhet ovenfor brukere </li></ul><ul><li>Aktiv deltagelse i dialog </li></ul><ul><li>Kreativitet og gjensidig verdiøkning </li></ul><ul><li>Ikke om: </li></ul><ul><li>Å være så åpen at det kan skade væremerket </li></ul><ul><li>Kringkasting av kommersielle budskap </li></ul><ul><li>Passiv tilstedeværelse </li></ul><ul><li>Bedriften - det handler om menneskene bak </li></ul>
  9. 11. Strategimodell KRABBE GÅ LØPE FLY Nettside Jobbe med (berike) innhold Deltagelse i samtaler Video Podcast Applikasjoner Engasjere påvirkere Blogger-’outreach’ SM Kampanjer Allianser Sponsorat Community etablering Blogger-events Konferanser Sosiale nettverk Viral markedsføring Konkurranser Mobil Web Audit Overvåkning Etablere en tilstedeværelse på nettet Nettside
  10. 12. Hva motiverer oss i sosiale medier?
  11. 13. Skape og forsterke vår IDENTITET
  12. 14. Bygge NETTVERK og forsterke RELASJONER
  13. 15. UNDERHOLDNING
  14. 16. Hvem forvalter merkevaren din på nett?
  15. 19. Blogger-event <ul><li>Kinopremiere eksklusivt for bloggere (Upperdog): </li></ul><ul><li>Førpremiere på Bloggcamp i Kristiansand </li></ul><ul><li>Førpremiere på Frogner Kino i Oslo </li></ul><ul><li>Effekt: </li></ul><ul><li>Over 100 blogginnlegg om Upperdog. </li></ul><ul><li>Norges tredje største blogger skaper buzz og debatt rundt Upperdog promoteringen. </li></ul><ul><li>Verdifull informasjon ift målgr og kanalvalg. </li></ul><ul><li>Sandrew og Friland har opparbeidet godt omdømme blogosfæren og blant bloggere. </li></ul><ul><li>Tatt en viktig posisjon på det norske markedet. </li></ul>
  16. 23. Det handler om å ta standpunkt <ul><li>Skal sosiale medier være integrert hos din bedrift? </li></ul><ul><ul><li>I så fall hvorfor og hvordan? </li></ul></ul><ul><li>Hva ønsker din bedrift å oppnå i sosiale medier? </li></ul><ul><ul><li>Salg eller mersalg? </li></ul></ul><ul><ul><li>Økt kjennskap eller økt kunnskap? </li></ul></ul><ul><ul><li>Informere eller engasjere? </li></ul></ul><ul><li>Hvilke målgrupper skal man rette seg mot? </li></ul><ul><ul><li>Og hvor er målgruppene i sosiale medier? </li></ul></ul><ul><li>Hva er risikoen ved å ignorere vs. delta? </li></ul>
  17. 24. Hvilke verdier vil du kommunisere ?
  18. 25. Colts virale modell
  19. 26. Samarbeid skaper suksesshistorier
  20. 28. Rolighetsteorin – Gjør livet bedre
  21. 29. Oppsummert: Dialog + deling på nett Identitet + Nettverk + Underholdning Kommunisér verdier Kreative konsepter spres
  22. 30. Kontaktinformasjon <ul><li>Navn: Ole Emil Johnsen </li></ul><ul><li>Mobil: +47 986 36 858 </li></ul><ul><li>E-post: [email_address] </li></ul>Add meg på Facebook (facebook.com/oejohnsen) Følg meg på Twitter (@oejohnsen) Public profile på Linkedin (linkedin.com/in/oejohnsen) Les bloggen på coltpr.no
  23. 31. Besøk oss på coltpr.no

  ×