Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Verhalen als spiegel van mens en cultuur - presentatie Jeroen Vanheste op studiedag De kracht van verhalen

707 views

Published on

Op dinsdag 30 september 2014 sprak Jeroen Vanheste, als docent cultuurfilosofie verbonden aan de Open Universiteit, op verzoek van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken op de studiedag De kracht van verhalen. In zijn presentatie kwamen veel schrijvers en filosofen voor: Charles Taylor, Nussbaum, Cliteur, Kundera, Nabokov, Proust, Tolstoj, Franzen en Borges

Published in: Government & Nonprofit
 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

Verhalen als spiegel van mens en cultuur - presentatie Jeroen Vanheste op studiedag De kracht van verhalen

 1. 1. Verhalen als spiegel van mens en cultuur Jeroen Vanheste jeroen.vanheste@ou.nl
 2. 2. 2 Kennisbronnen: wetenschap, filosofie, literatuur
 3. 3. 3 De mens als een verhalen vertellend wezen
 4. 4. 4 Kundera over literatuur “De maaltijd die de romanschrijver opdient, is de menselijke conditie.”
 5. 5. 5 Proust over verhalen als spiegel “In werkelijkheid is iedere lezer wanneer hij leest de lezer van zichzelf. Het herkennen in zichzelf, door de lezer, van wat het boek zegt, bewijst de waarheid ervan.”
 6. 6. 6 Verhalen versus het echte leven “De schrijver laat een uur lang al het geluk en ongeluk op ons los, dat maar te bedenken is, en waarvoor wij in het leven zelf jaren nodig hebben om er enkele vormen van te leren kennen.”
 7. 7. 7 Tolstoj over de grote levensvragen “De grote vragen zijn altijd dezelfde geweest: hoe moet ik leven? Wat moet ik doen? De literatuur heeft deze vragen altijd opgepakt.”
 8. 8. 8
 9. 9. 9 Pierre Bezoechov op zoek naar zichzelf “Wat is slecht? Wat is goed? Wat moet je liefhebben en wat haten? Waarvoor leef je en wat ben ik? Wat is het leven, wat de dood? Wat is de macht die alles regeert?”
 10. 10. 10 Uit het dagboek van Thomas Mann (mei 1933) “Een stille troost in deze chaotische dagen is steeds weer Oorlog en Vrede.”
 11. 11. Een verhaal over schuld, schaamte en vergeving 11
 12. 12. 12 Een verhaal als spiegel van onze cultuur “Hij had geen flauw benul van wie hij was en wat hij met zijn leven aan moest. Alles wat op zijn weg kwam, dwong hem in een richting die hem de enig juiste leek, maar zodra zich dan weer iets nieuws aandiende, dwong dat hem in een heel andere richting die óók de enig juiste leek (..) hij kwam zichzelf voor als een balletje in een flipperkast dat maar voort bleef rollen om het rollen zelf.”
 13. 13. 13 Verhalen: niet alleen spiegel, maar ook spel “Great novels are above all great fairy tales. Literature does not tell the truth but makes it up.”
 14. 14. 14
 15. 15. 15 Conrad over de betekenis van verhalen “Wetenschappelijke feiten en theorieën komen en gaan met de toenemende kennis van opeenvolgende generaties, maar de schrijver richt zich op datgene in de mens dat niet verandert, zoals op diens ervaringen van pijn, geluk, hoop, angst, schoonheid en solidariteit.”

×