Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Bab 10 keracunan

3,642 views

Published on

bsmm

Published in: Health & Medicine
 • Sex in your area is here: ❤❤❤ http://bit.ly/2u6xbL5 ❤❤❤
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Dating direct: ♥♥♥ http://bit.ly/2u6xbL5 ♥♥♥
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here

Bab 10 keracunan

 1. 1. BAB 11 Keracunan
 2. 2. Objektif  Untuk memberikan kefahaman tentang bahaya-bahaya racun dan rawatan yang sesuai bagi setiap jenis racun.
 3. 3. Pengenalan  Racun adalah bahan yang merosakkan tubuh badan.  Racun sejenis kimia cecair atau pepejal.  Haiwan juga boleh mengeluarkan racun seperti ular, jengking, lebah dll.  Tumbuhan seperti cendawan, pucuk kayu dan buah boleh menyebabkan keracunan.
 4. 4. Definisi Racun  Bahan-bahan yang menyebabkan kerosakan kepada tubuh badan apabila ia masuk ke dalam badan.
 5. 5. Racun  Racun menyerap ke tubuh melalui ◦ Salur penghadaman ◦ Serapan kulit ◦ Sistem pernafasan / sedutan ◦ Tusukan ke dalam kulit / suntikan
 6. 6. Melalui mulut/ salur penghadaman:  Bahan makanan  Bahan kimia  Ubat  Tumbuh-tumbuhan
 7. 7. Melalui serapan kulit:  Bahan kimia  Hidupan laut beracun seperti obor-obor, ampai-ampai  Racun pertanian
 8. 8. Melalui sedutan/ sistem pernafasan :  Gas beracun  Bahan kimia seperti racun serangga/ rumput rampai
 9. 9. Tusukan ke dalam kulit/ suntikan  Patukan ular, kala jengking, lipan  Sengatan lebah, tebuan  Dadah/ ubat
 10. 10. Pengecaman Umum Tertelan Racun  Muntah yang mengandungi kesan darah  Daya sedar yang lemah  Terdapat botol atau bekas kosong di kawasan kemalangan  Latar belakang pendedahan/penelanan  Rasa sakit dan sensasi berbahang.
 11. 11. Langkah Mencegah Umum  Jangan cuba membuatkan mangsa termuntah  Jika mangsa hilang daya sedar, pastikan tidak ada muntah atau bahan lain dalam mulut mangsa  Buka salur udara dan periksa pernafasan mangsa
 12. 12. Langkah Mencegah Umum  Bersedia untuk memberi pernafasan bantuan dan tekanan dada jika perlu  Apabila memberikan pernafasan bantuan, gunakan topeng poket atau perisai muka sebagai perlindungan jika masih terdapat sisa kimia pada mulut mangsa.
 13. 13. TINDAKAN UMUM SIASAT APA YANG TELAH DITELAN OLEH MANGSA PANGGILAMBULANS PERHATI DAN KAWAL MANGSA
 14. 14. Menilai & Mengendalikan Keracunan Karbon Monoksid  CO2 adalah gas tidak berwarna, tidak berbau akibat pembakaan bahan organik  Tanda boleh dilihat pada otak dan jantung
 15. 15. Menilai & Mengendalikan Keracunan Karbon Monoksid  Tanda pada badan ◦ Sakit kepala ◦ Resah dan gelish ◦ Fikiran tidak menentu  Pernafasan ◦ Sesak nafas dan kadar pernafasan meningkat
 16. 16. Menilai & Mengendalikan Keracunan Karbon Monoksid  Kulit ◦ Warna kebiruan  Sistem penghadaman ◦ Loya dan muntah
 17. 17. Menilai & Mengendalikan Keracunan Karbon Monoksid  Jantung dan salur darah ◦ Denyutan jantung tidak teratur, nadi cepat dan tekanan daran menurun  Sistem saraf ◦ Renjatan, sawan, mangsa koma
 18. 18. Tindakan  Mengurangkan paras CO2 dalam darah  Meninggikan paras O2 dalam darah  Rawatan
 19. 19. Rawatan Keracunan CO2  Alihkan mangsa dari punca CO2  Buat pemeriksaan  Berikan mangsa 100% O2 kadar 10 liter/saat  Periksa kecederaan  Lakukan CPR jika tiada nadi dan nafas  Hantar ke hospital
 20. 20. Keracunan Dadah  Keracunan dadah berpunca dari mengambil ubat yang berlebihan secara tidak sengaja.  Ciri-ciri keacunan dadah berbeza dan bergantung kepada jenis dadah.
 21. 21. Keracunan Dadah  Rawatan : ◦ Periksa dan pulihkan pernafasan jika perlu. ◦ Letakkan mangsa dalam posisi pemulihan. ◦ Dail 999 untuk mendapatkan perkhidmatan ambulans.
 22. 22. Keracunan Di Rumah  Hampir setiap rumah mempunyai bahan-bahan beracun seperti glu, pencair cat dan racun rumpai.  Racun boleh menyebabkan selaran kimia.  Kanak-kanak merupakan mangsa utama risiko bahan- bahan beracun dirumah.
 23. 23.  Matlamat pertolongan cemas ◦ Untuk mengekalkan salur udara, pernafasan dan peredaran darah. ◦ Mendapat bantuan perubatan. ◦ Untuk mengenalpasti jenis racun.
 24. 24. Keracunan Industri  Keracunan berlaku di tempat kerja akibat kebocoran gas beracun.  Limpahan bahan kimia boleh menyebabakan selaran.
 25. 25. Keracunan Industri  Kemalangan ◦ Selaran kimia ◦ Tersedut wasap ◦ Bahan-bahan yang merbahaya
 26. 26. Keracunan Alkohol  Alkohol merupakan sejenis dadah yang merosotkan kegiatan sistem saraf pusat.  Mangsa yang tidak sedarkan diri berada dalam bahaya tersedut dan tercekik muntah.  Alkohol mengembangkan salur-salur darah maka hipothermia akan menyerang mangsa jika dia terdedah kepada kesejukan.
 27. 27.  Tanda-tanda ◦ Bau alkohol ◦ Tidak sedarkan diri ◦ Muka yang sembap dan merah. ◦ Pernafasan yang dalam dan berbunyi bising. ◦ Denyutan nadi yang penuh dan melantun.
 28. 28. Keracunan Makanan  Keracunan makanan berpunca daripada memakan makanan yang tercemar sama ada bakteria atau toksin yang disebabkan oleh bakteria.  Keracunan makanan sering berpunca oleh salmonella atau staphylococcus.  Simptom antara 2-6 jam selepas makan.
 29. 29. Keracunan Makanan  Tanda-tanda : ◦ loya dan muntah, ◦ sakit perut, ◦ pening kepala, ◦ demam dan sebagainya
 30. 30. Keracunan Makanan
 31. 31. Tumbuhan-Tumbuhan beracun  Terdapat lebih dari 300,000 spesis tumbuhan yang terdapat dimuka bumi ini.  Dari rekod yang diperolehi lebih dari 700 spesis tersebut telah dikenal pasti beracun.  Sebenarnya banyak tumbuhan yang belum dapat dikenalpasti sama ada ia beracun atau tidak (Kingsley, 1967). Pokok Tembakau
 32. 32. Kesan  Kesan tumbuhan beracun terhadap kehidupan bolehlah meliputi dua aspek. ◦ Menyebabkan sakit sahaja seperti muntah, gatal, sakit perut dan sebagainya. ◦ Menyebabkan kematian.
 33. 33. Penilaian  Langkah-langkah yang perlu diambil jika terkena/termakan tumbuhan beracun : ◦ Kenalpasti jenis tumbuhan tersebut. ◦ Berapa banyak dan bahagian mana tumbuhan tersebut yang dimakan.
 34. 34. ◦ Berapa lama tumbuhan itu telah dimakan. ◦ Lihat simptom yang terdapat pada mangsa seperti muntah, gatal, cirit-birit dan sebagainya. ◦ Bagi rawatan lanjut, bawa mangsa ke hospital.
 35. 35. ◦ Jika mangsa tidak muntah, masukkan jari ke dalam mulut mangsa sehingga muntah bagi mengeluarkan racun. ◦ Beri mangsa minum air atau susu bagi melarutkan toksid yang ada dalam badan mangsa.
 36. 36. Tumbuhan-Tumbuhan Beracun
 37. 37. Rawatan  Periksa pernafasan mangsa dan pulihkan salur udara jika perlu.  Gunakan kebijaksana anda untuk memanggil doktor untuk mendapatkan perkhidmatan perubatan.  Cuba kenalpasti jenis-jenis tumbuhan dan bahagian manakah tumbuhan itu telah dimakan oleh mangsa.
 38. 38. Patukan Ular  Di Malaysia, terdapat 141 jenis ular.  105 daripada jumlah ini adalah terdiri daripada ular darat, 22 ular laut dan 14 lagi adalah ular air tawar.  Min 38 jenis adalah berbisa  16 jenis ular di darat iaitu 9 daripada keluarga Elapidae dan 7 daripada keluarga Viperidae, manakala kesemua 22 jenis ular dari keluarga Hydrophiidae adalah berbisa.
 39. 39.  Terdapat tiga jenis bahan bisa ular yang utama: ◦ racun yang menyerang otot (myotoksin) ◦ racun yang menyerang saraf (neurotoksin) ◦ racun yang menyerang darah dan sel tubuh (haemotoksin).  bisa setiap ular mengandungi ketiga-tiga bahan racun tersebut.  hanya salah satu sahaja yang dominan dan mendatangkan kesan kepada mangsa
 40. 40.  Cth: ◦ racun myotoksin adalah dominan pada ular laut ◦ racun haemotoksin pula pada ular kapak ◦ neurotoksin pada ular tedung, ular katam tebu dan ular pantai.
 41. 41.  bisa juga mengandungi sejenis enzim yang dipanggil hyaluronidase ◦ bertindak sebagai mangkin bagi meningkatkan penyebaran bisa ke saluran darah ataupun saraf.  Fungsi utama bisa kepada ular ialah: ◦ untuk melumpuhkan atau membunuh mangsa ◦ bertindak sebagai agen penghadaman
 42. 42. Tanda-tanda Gigitan Ular  aduan yang biasa diterima daripada mangsa gigitan ular berbisa ialah; ◦ sakit pada tempat gigitan, ◦ bengkak, ◦ nekrosis dan ◦ melepuh.  tanda-tanda gigitan ular tidak berbisa: ◦ Bengkak ◦ Gatal ◦ Kemerahan yang dipercayai berpunca daripada alahan mangsa kepada air liur ular tersebut.
 43. 43. Rawatan  Matlamat rawatan ◦ Mencegah bisa daripada merebak ke seluruh tubuh ◦ mengatur penghantaran mangsa ke hospital dengan segera  Mangsa memerlukan rawatan antivenin, anticobra dan antiviper.
 44. 44. Amaran  Jangan gunakan ‘tourniquet’, mengoyakkan luka dengan pisau atau menyedut bisa (venom)  Jika mangsa tidak sedarkan diri, buka salur udara dan periksa pernafasannya, bersedia untuk memberikan pernafasan bantuan dan tekanan dada jika perlu.
 45. 45. Sengatan Lebah  Serangga jenis lebah, penyengat, tebuan dan tebuan tanah  Menyebabkan tindak balas keracunan mendadak serta alahan yang boleh membawa maut.
 46. 46.  Jenis serangga kumpulan himenoptera yang mempunyai sengat bersambungan dengan saluran kantung di segmen hujung badannya.  Semasa menyengat, ia meninggalkan kantung racunnya di tapak sengatan supaya bahan racun terus mengalir ke dalam tubuh mangsanya.
 47. 47. Tanda-tanda  Bahan racun himenoptera boleh menghasilkan kesan-kesan reaksi setempat dalam masa beberapa jam: ◦ gerak balas badan (bahagian sengatan kelihatan timbul) ◦ rasa gatal ◦ Sakit ◦ bengkak kemerahan
 48. 48.  Kesan-kesan ini akan surut dalam beberapa jam kecuali: ◦ sengatan di mulut atau kerongkong di mana reaksi ini boleh menyempitkan saluran pernafasan. ◦ mangsa alah kepada bahan racun tersebut, kejutan anafilaksis akan dialami.
 49. 49. Simptom Reaksi Alahan  menjadi ketara antara 30 minit hingga 24 jam selepas disengat.  dialami pada mangsa alahan yang pernah disengat oleh tebuan atau lebah.
 50. 50. Simptom Reaksi Alahan  hanya berhasil daripada pembebasan bahan kimia yang dapat menghasilkan ◦ kejutan (penurunan tekanan darah) ◦ penyempitan sistem pernafasan ◦ ruam menyeluruh ◦ bengkak pada saluran darah.  Ini membuatkan pesakit merasakan sesak nafas, tidak sedarkan diri atau boleh menyebabkan maut.
 51. 51. Reaksi anafilaksis  Ringan (hanya ruam, lecur dan tidak mengancam nyawa) ◦ masih perlu dirawat di hospital atau klinik.  berlaku selepas badan menjadi peka (sensitisasi) apabila sedikit alergen terkandung pada racun yang masuk ke dalam tubuh mangsa menghasilkan reaksi pada sel-sel sistem pertahanan badan.  Secara tidak langsung ini menjadikan sistem pertahanan lebih peka (hypersensitif) kepada bahan tersebut.
 52. 52.  Biasanya sengatan pertama atau sengatan sensitisasi ini tidak disedari oleh mengsa ◦ ia tidak menghasilkan kesan yang ketara selain daripada reaksi setempat.  Keupayaan hypersensitiviti hasil daripada sengatan sensitisasi boleh bertahan dari beberapa bulan hingga beberapa tahun.
 53. 53. Rawatan  jangan tampar atau bunuh haiwan serangga tersebut. ◦ serangga akan meninggalkan pundi sengat ke dalam kulit yang akan tertolak lebih dalam masuk ke kulit ◦ menyukarkan pengeluaran pundi sengat tersebut.  Tepis serangga daripada kulit dan perhatikan sama ada pundi sengat masih tertanam di dalam kulit.  Jika dapat melihat pundi sengat tersebut, gunakan pengumpil atau penyepit untuk menanggalkan pundi sengat.
 54. 54. Rawatan  Bersihkan kawasan sengatan dengan air dan letakkan ais ke atas tapak sengatan untuk mengurangkan bengkak.  Hadkan pergerakan kaki atau tangan yang mengalami sengatan.  Bawa mangsa berjumpa doktor dengan segara.
 55. 55. Turnikuet  Guna tali turnikuet untuk mengikat bahagian tangan atau kaki di atas tapak sengatan.  Ikatan ini akan memperlahankan sebaran sengat ke bahagian lain tubuh. FOR MEDICAL OFFICER USE ONLY
 56. 56. Practical  Snake Bite  1st Aid Kit
 57. 57. Contents  ORS  Surgical tape  Medicated oil  Clip bandages  Roller bandages  Gloves  Gauze  Cotton ball  Triangular bandages  Savlon  Flavine  Menzza  Burnol  LMS  Calamine  Ammonia salt
 58. 58. Drugs  Panadols  Ponstan  Actal  Lorange  Ultra carbon  U- carbon
 59. 59. THE END

×