Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

b6 d5 e1= udara di sekeliling kita

6,729 views

Published on

pembentangan b6 d5 e1.udara di sekeliling kita.

Published in: Devices & Hardware
 • Dating direct: ♥♥♥ http://bit.ly/2F4cEJi ♥♥♥
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Sex in your area is here: ❶❶❶ http://bit.ly/2F4cEJi ❶❶❶
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here

b6 d5 e1= udara di sekeliling kita

 1. 1. B6D5E1 UDARA DI SEKELILING KITA NAMA AHLI KUMPULAN:NURUL SYARIAH BT FAZLISHA :NADIRA FATIHA BT ISMAIL :NURAIN ZULAIKHA BINTI NOR FARIZAMAL NAMA GURU :NURAFIFI [GURU Kelas 1RK]
 2. 2. 1.KENDERAAN BERMOTOR jenis sistem pengangkutan jenis sumber tenaga Kualiti udara persekitaran amat bergantung kepada:- tahap teknologi enjin jumlah tenaga
 3. 3.  2. PENJANAAN KUASA . arang batu. gas asli Hampir kesemua tenaga elektrik dihasilkan dengan membakar bahan api fosil seperti minyak Loji-loji janakuasa jenis ini mempunyai tahap kecekepan antara 35 dan 40 peratus di mana tenaga selebihnya bertukar menjadi haba.
 4. 4. bahan biologi bahan kimia jerebu hujan asid jirim zarahan Contoh pencemar udara adalah seperti gas Pencemaran udara merupakan satu keadaan yang melibatkan pengenalan sebarang :- penipisan lapisan ozon Antara kesan pencemara n udara adalah pemanasan bumi karbon dioksida sulfur dioksida kloroflorokar bon letusan gunung berapi industri terus ke udara melalui cerobong asap kilang kenderaan motor di jalan raya Pencemaran udara berpunca daripada pelepasan asap kotor oleh logam toksik seperti plumbum dan tembaga dan sisa radioaktif.
 5. 5. 1.AKTIVITI PERINDUSTRIAN & PEMBANGUNAN Industri logam mencemarkan udara dengan sulfur dioksida dan habuk toksik Industri kimia melepaskan pencemar yang mengandungi pelbagai kompaun yang berasaskan nitrogen dan sulfur Pelbagai jenis industri menghasilka n bahan cemar yang berbeza. kilang penapis minyak mengeluarkan asap yang mengandungi sulfur dioksida dan hidrokarbon
 6. 6.  PENCEMARAN UDARA  Selamatkan BUMI kita ! KESAN-KESAN PENCEMARAN UDARA
 7. 7. Hujan asid berlaku disebabkan oleh penggabungan gas sulfur dioksida dan nitrogen oksida dengan air hujan seterusnya menjadi asid sulfurik dan asid nitrik. Asid tersebut akan turun bersama-sama dengan hujan dan menimpa hidupan yang terdapat di dunia. Asid ini akan terkumpul di dalam awan dan bergerak ke tempat-tempat lain. Hujan asid Kesanya, ia membunuh tumbuh-tumbuhan juga hidupan air, menghakis pakaian, kertas dan bahan binaan bangunan. asid juga meresap ke dalam tanah dan menyebabkan kualiti tanah berkurang dan menjadikannya tidak subur.
 8. 8. Haiwan Haiwan akan terancam atau mati akibat dari pencemaran udara. dan makanan dari sumber tumbuhan yang tercemar kesan pencemaran udara. Ini disebabkan dari udara yang memasuki paru-paru haiwan
 9. 9. Tumbuhan klorosis (pertuk aran warna) pertumbuhan terbantut Kesan kepada tumbuhan adalah seperti mengalami kerosakan seperti nekrosis (keguguran daun) kekurangan sumber makanan Kesan ini akan menyebabkan bumi ekonomi sebahagian daripada penduduk juga terganggu.
 10. 10. Habuk, asap, kabus, wap atau bahan-bahan lain juga menghalang penglihatan mata dan juga menjejaskan mata manusia. Kesihatan manusia Gas-gas seperti karbon monoksida akan meracuni sistem pengangkutan oksigen dalam darah akan melambatkan tindak balas manusia dan kesan seterusnya menyebabkan mengantuk, penyakit lelah dan mengurangkan fungsi paru-paru. Bahan tercemar seperti nitrogen oksida boleh menyebabkan edema dan pendarahan pulmonari Bahan tercemar seperti gas ozon boleh menimbulkan kerengsaan menyebabkan inflamasi paru-paru dan keupayaan bergerak.
 11. 11. Penyusutan lapisan ozon juga menyebabkan kejadian pemanasan global ini. permukaan bumi akan menjadi panas, ekosistem terganggu, banjir berlaku secara kerap 3)Kesan rumah hijau dan pemanasan global Kenaikan suhu bumi adalah disebabkan oleh pembebasan gasgas karbon dioksida yang terkumpul di dalam udara. Gas karbon dioksida yang terlalu banyak telah menyebabkan haba di bumi terperangkap dan akhirnya suhu bumi meningkat dan persekitarannya menjadi panas.
 12. 12.  Masalah Pencemaran Global Langkah-Langkah Mengatasi Pencemaran Udara
 13. 13.   Bahagian ozon yang berlubang ditampal dengan mengionkan oksigen di atmosfera melalui penggunaan belon helium.  penampalan ozon juga boleh dilakukan dengan menembak peluru ozon dengan menggunakan kapal terbang yang mampu menampal ozon.  penampalan ozon ini hanya dapat mengawal pencemaran udara untuk jangka masa pendek sahaja.
 14. 14. Penggunaan teknologi Kenderaan jenis ini bukan sahaja tidak menghasilkan pencemaran udara malah tiada pencemaran bunyi.
 15. 15. Memperkenalkan undang-undang industri besar dan kecil diwajib menapiskan asap yang dikeluarkan. Wet scrubber merupakan penapis asap kilang dengan menyembur air dan batu kapur pada asap. Proses ini dapat mengurangkan sulfur dioksida sampai 90%.
 16. 16. Mengitar semula bermaksud memproses atau menggunakan semula bahan buangan seperti plastik, kertas, tin aluminium dan sebagainya. Kitar semula Kaedah ini merupakan proses yang sangat selamat kepada alam sekitar kerana dapat mengurangkan kadar pencemaran.
 17. 17. 3.6 Menyedari kepentingan untuk mengekalkan udara yang bersih
 18. 18. 1) Cara mengekalkan udara supaya bersih Antara cara untuk mengekalkan udara yang bersih: Teknik Pengurangan Pencemaran:- Pertukaran bahan mentah (Input material alternation) Pengubahsuaia n produk (Product substitution) Guna semula (Recycling) Pengurangan di punca (Source reduction) Perubahan prosedur (Procedural changes) Penukaran teknologi (Technology alteration) Rawatan (Treatment) Pengurangan di punca (Source reduction) Kawalan sumber (Source control)
 19. 19. 2) Mengurangkan penggunaan CFC Kloroflorokarbon (CFC)’freon’ (bahan yang stabil.) pemusnahan lapisan ozon dilakukan oleh atom klorin molekul CFC mampu memusnahkan 1000 molekul ozon. Permusnahan lapisan ozon disebabkan oleh atom klorin. sumber alternatif harus digunakan untuk menggantikan CFC misalnya dengan hidrokloroflorokarbon (HCFC) . CFC digunakan dalam peti sejuk, penghawa dingin dan sebagainya sebagai bahan rejan, pembentukan buih, dan alat pemadam api. Kurangkan penggunaan CFC
 20. 20. :-MENGGUNAKAN 3R IAITU REUSE,REDUSE AND RECYCLE(GUNA SEMULA,MENGURA NGKAN DAN MENGITAR SEMULA.). :MENGGUNAK AN BARANGAN YANG MENJIMAT KAN TENAGA KITA PERLU MENGAMALKAN AMALAN YANG MENGEKALKAN UDARA YANG BERSIH SPERTI :MEMBUANG SAMPAH KE DALAM TONG SAMPAH :-MENJAGA KEBERSIHA N DIRI DAN PERSEKITA RAN :SENTIASA PRIHATIN AKAN ALAM SEKITAR
 21. 21. VIDEO PENCEMARAN UDARA - daisy teacher.flv

×