Kepentingan Kepelbagaian Sumber Bumi kepada Manusia (Slide PBS)

48,760 views

Published on

4 Comments
14 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
48,760
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
55
Actions
Shares
0
Downloads
551
Comments
4
Likes
14
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kepentingan Kepelbagaian Sumber Bumi kepada Manusia (Slide PBS)

 1. 1. PBS : B6D4E1 KEPENTINGAN KEPELBAGAIAN SUMBER BUMI KEPADA MANUSIA.  NAMA AHLI KUMPULAN : -NURUL SYUHAIBAH BT HASHIM (K) -LIM WAN YI (P) -NUR EZZATI SYAKIRAH BT AHMAD RAMIZUN -NURUL NAJWA BT MOHD SHUKRI -LIM SHAY LI -IREEN MELISSA FRANCIS Jom Kitar Semula
 2. 2. Pemeliharaan dan Pemuliharaan sumber di Bumi. 1. Bumi kita dilitupi dengan pelbagai sumber seperti tanah,air,udara,hidupan,bahan api fosil dan mineral. 2. Ia juga dikira sebagai sumber yang paling penting di bumi. 3. Sumber sumber asas ini amat diperlukan untuk mengekalkan proses kehidupan manusia dan semua organisma yang hidup di bumi. 4. Peningkatan populasi dunia sumber sumber ini akan terjejas atau kehabisan jika tidak digunakan secara bijaksana.
 3. 3. Maksud Pemeliharaan dan Pemuliharaan • Pemeliharaan Tindakan melindungi sumber sumber di bumi tersebut supaya dapat meningkatkan keadaan semula jadinya. • Pemuliharaan Cara penggunaan, pengendalian dan pengurusan sumber alam untuk mengelakkan kerugian, kerosakan dan pembaziran.
 4. 4. Sumber Sumber di Bumi  Hidupan  Air  Udara  Tanah  Mineral  Bahan api fosil
 5. 5. Kepentingan Pemeliharaan dan Pemuliharaan 1. Pemuliharaan dan pemeliharaan alam sekitar amat perlu dilaksanakan kerana alam sekitar memainkan peranan yang penting dalam kehidupan manusia. 2. Pencemaran air, udara, bunyi dan sebagainya akan memberi kesan secara langsung dan tidak langsung kepada alam sekitar dan juga manusia. 3. Air merupakan sumber yang paling penting dalam kehidupan kita. Oleh itu, kita perlu menjaga kebersihan sungai agar sumber air yang kita perolehi selamat untuk digunakan.
 6. 6. 4. Beberapa usaha telah dilakukan seperti membenteras aktiviti pembalakan secara haram di tempat tempat tertentu untuk memastikan flora dan fauna terjaga dengan rapi. 5. Perkembangan teknologi terkini dan peningkatan aktiviti manusia telah memberi banyak sumbangan dan kemajuan dalam bidang sosial, ekonomi dan politik sejagat.
 7. 7. Amalan Kitar Semula Dalam Kehidupan Seharian 1. Amalan kitar semula, merupakan satu amalan mengubahsuai dan menggunakan semula sumber yang sudah digunakan supaya boleh digunakan semula di dalam keadaan atau bentuk yang baru. 2. Amalan kitar semula dianggap sebagai salah satu cara yang terbaik untuk memelihara sumber alam yang tidak boleh diperbaharui lagi. 3. Amalan kitar semula akan mengambil tempat ke arah bumi yang lebih selamat untuk tahun mendatang. Ianya akan semakin penting bila dunia ke arah kemerosotan sumber yang tidak boleh diperbaharui lagi.
 8. 8. Contoh-contoh barangan yang boleh dikitar semula • Tin Minuman Surat khabar Botol Plastik Botol kaca
 9. 9. Ciri-ciri Projek Kegunaan: • Hasil-hasil kerja KH – Boleh meletakkan alatan tulis @ kertas yang bersaiz kecil. • Bekas pensil – Boleh meletakkan alatan tulis & sebagai hiasan. • Kotak musik – Sebagai hiasan & boleh kurangkan tekanan semasa membuat kerja. Kelebihan: Kalis air & boleh dikitar semula dan dijual. Kelemahan: Bersaiz besar, memerlukan ruang yang besar. • Bahan-bahan – Kertas promosi / majalah, papan, riben, kotak music lama, kayu, plastik.
 10. 10. Cara-cara membuat projek 1. Gulungkan kertas promosi. 2. Sediakan isi gulungan dalam tisu 3. Lekatkan gulungan kertas promosi pada isi gulungan tisu. 4. Kumpulkan hasil-hasil kerja KH sekolah rendah. 5. Lekatkan bekas letak pensil yang dibuat sebelum ini & juga hasil-hasil kerja KH atas papan. 6. Letakkan sebuah kotak muzik sebagai hiasan.
 11. 11. Pembahagian Tugas :  Ezzati & Syuhaibah – Menyediakan slaid  Wan Yi & Najwa – Menyediakan folio  Shay Li & Ireen – Menyediakan projek
 12. 12. Rujukan : • Internet: http://www.slideshare.net/harithsidek/pe meliharaan-dan-pemuliharaan • Buku Teks 108, 109, 110, 111, 112 dan 113.
 13. 13. TAMAT Sekian Terima Kasih.

×