Page 1
NUR AIMUNI BT AHMAD KAMAL
1 BUDI
Page 2
NUR AIMUNI BT AHMAD KAMAL
1 BUDI
Setelah kajian ini dijalankan, saya mendapati OBJEKTIF
KAJIAN telah tercapai sebag...
Page 3
NUR AIMUNI BT AHMAD KAMAL
1 BUDI
Untuk mendapatkan maklumat berkaitan denganKajian
ini ,saya menggunakan beberapa k...
Page 4
NUR AIMUNI BT AHMAD KAMAL
1 BUDI
Kawasan kajian yang pilih ialah di Pantai Cahaya Bulan,
Kota Bharu,Kelantan. Jarak...
Page 5
NUR AIMUNI BT AHMAD KAMAL
1 BUDI
:Minggu Pulang Bermalam iaitu
Hasil daripada kajian dan pemerhatian yang telah dij...
Page 6
NUR AIMUNI BT AHMAD KAMAL
1 BUDI
•Mendokumentasikan kekayaan dan kepelbagaian
spesis yang ada dalam hutan sebelum s...
Page 7
NUR AIMUNI BT AHMAD KAMAL
1 BUDI
PETA MALAYSIA
Page 8
NUR AIMUNI BT AHMAD KAMAL
1 BUDI
PETA KELANTAN
6kkk
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Kajian muni

941 views

Published on

Kajian tentang Pantai Cahaya Bulan(:

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
941
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kajian muni

  1. 1. Page 1 NUR AIMUNI BT AHMAD KAMAL 1 BUDI
  2. 2. Page 2 NUR AIMUNI BT AHMAD KAMAL 1 BUDI Setelah kajian ini dijalankan, saya mendapati OBJEKTIF KAJIAN telah tercapai sebagaimana berikut; a)Dapat mengetahui jenis bentuk muka bumi dan ciri- cirinya di kawasan kajian b)Dapat mengenal pasti perhubungan bentuk muka bumi dan kegiatan manusia di kawasan kajian c)Dapat mengkaji halangan bentuk muka bumi terhadap penduduk d)Dapat mengetahui kesan kegiatan manusia terhadap alam sekeliling e) Memupuk semangat patriotisme
  3. 3. Page 3 NUR AIMUNI BT AHMAD KAMAL 1 BUDI Untuk mendapatkan maklumat berkaitan denganKajian ini ,saya menggunakan beberapa kaedahberikut; i) KAEDAH PEMERHATIAN Kaedah pemerhatian adalah kaedah pengumpulan maklumat yang paling mudah dan cepat dilakukan.Maklumat yang hendak dikumpulkan dapatdiperolehi dengan cara melihat dan mencatat perkara-perkara yang berkaitan dengan maklumat yang hendak dikumpulkan. ii) KAEDAH TEMUBUAL Kaedah temu bual adalah kaedah pengumpulan maklumat secara lisan dengan berjumpa dan bersoal jawab dengan seseorang. Biasanya kaedah ini sesuai untuk mengumpulkan data atau maklumat yang berkait dengan berita,pendapat atau nasihat. Orang yang ditemu bual akan dikemukakan berapa soalan yang berkaitan dengan maklumat yang hendak dikumpulkan.Saya berpendapat kaedah ini banyak membantu maklumat tentang kajian ini.
  4. 4. Page 4 NUR AIMUNI BT AHMAD KAMAL 1 BUDI Kawasan kajian yang pilih ialah di Pantai Cahaya Bulan, Kota Bharu,Kelantan. Jarak kampung saya ke Pantai Cahaya Bulan, ke 20 kilometer atau lebih kurang 15 minit perjalanan. Jika dari pekan Kota Bharu kekawasan kajian, kira-kira 12 kilometer. Dari pandang darat fizikal ialah dari hutan kepada pembinaan sekolah,chalet, jalanraya dan banyak lagi.Sebahagian besar dari tanahnya merupakan tanah rata dan tanah rendah.Di kawasan kajian, terdapat pelbagai tumbuhan seperti pokok nipah,bakau,paku pakis,jongkong dan nibung.Spesies tumbuhan utama ialahpokok nipah. Hutan paya air masin ialahmalar hijau. Hutan paya air masin initidak mempunyai tumbuhan bawah yang banyak. Bentuk muka bumi,saliran,tanih daniklimmerupakan faktor-faktor yangmempengaruhi pertumbuhan pokok-pokok di hutan paya air masin. Muara sungai yangberlumpur dan pinggir laut yang terlindungmenggalakkan pertumbuhan tumbuhanhutan paya airmasin. Terdapat pelbagaikegunaan tumbuhan hutan paya air masindi Pantai Cahaya Bulan. Antaranya ialahpokok nipah. Pokok nipah boleh dijadikankraftangan. Daun- daun nipah yang bersaizbesar digunakan untuk membuat ataprumah serta untuk menganyam bakul dantikar.
  5. 5. Page 5 NUR AIMUNI BT AHMAD KAMAL 1 BUDI :Minggu Pulang Bermalam iaitu Hasil daripada kajian dan pemerhatian yang telah dijalankan, saya mendapati kawasan kampung Kubang Kerian memiliki hutan jenis paya air tawar.Kawasan Kubang Kerian yang memperlihatkan sebuah kawasan yang luas ,bertanah rata serta amat sesuai untuk pelbagai aktiviti ekonomi penduduk.Oleh kerana tanih yang sesuai,kerajaan melapangkan hutan yang menyebebakan kepupusan spesies di hutan tersebut. 1. Kesan terhadap tumbuh-tumbuhan semula jadi · Kepupusan pelbagai jenis spesies pokok hutan dan tumbuh-tumbuhan istimewa yang tidak mungkintumbuh kembali dalam masa yang singkat. · Menjejaskan keaslian tumbuh-tumbuhan semula jadi. · Kehilangan hasil-hasil hutan yang berharga. 2.Kesan terhadap hidupan liar · Hidupan liar kehilangan habitat dan terpaksamencari habitat baru. · Kepupusan hidupan liar seperti memerang, orang utan, pelanduk, dan seladang. · Menjejaskan kadar pembiakan hidupan liar. · Kekurangan makanan. · Mengganggu tanaman manusia.
  6. 6. Page 6 NUR AIMUNI BT AHMAD KAMAL 1 BUDI •Mendokumentasikan kekayaan dan kepelbagaian spesis yang ada dalam hutan sebelum sesuatu tindakan mengubah status kawasan dilakukan. •Mewujudkan sistem pengurusan hutan berkekalanyang dapat melindungi unsur-unsur hutan terutama kepelbagaian hayat spesis yang menghadapi bahaya kepupusan. ( Penanaman hutan semula,menghadkan atau menentukan kapasiti hasilan hutan) •Mengiktiraf lebih banyak kawasan hutan aslisebagai taman rekreasi ,taman laut atau taman negara dengan keluasan mencukupi. •Memperketatkan akta dan tindakan undang- undang pembalakan khasnya untuk mencegah pembalakanharam.( membalak di kawasan perlindungan hutan– TAMAN NEGARA ) pemburuan haram atau pemusnahan spesis tumbuhan yang tidak terkawal seperti tumbuhan jenis orkid .
  7. 7. Page 7 NUR AIMUNI BT AHMAD KAMAL 1 BUDI PETA MALAYSIA
  8. 8. Page 8 NUR AIMUNI BT AHMAD KAMAL 1 BUDI PETA KELANTAN 6kkk

×