Latar tempat

526 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
526
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
203
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Latar tempat

  1. 1. KASUT KELOPAK JANTUNGLATAR TEMPAT
  2. 2. i) Di rumah Cikgu Harun.Contohnya:~ Hari itu Cikgu Harun menerima lagi bungkusan. Ketika balik dari surau malam itu, bungkusan itu sudah ada. Nama pada bungkusan itu sememangnya nama Cikgu Harun walaupun tidak bersetem atau tanda dihantar dengan pos. (m/s 77)
  3. 3. ii) Di sebuah kampung di kawasan pedalaman.Contohnya:~ Namun sesuatu yang pasti, setiap kali bungkusan itu sampai, Cikgu Harun terkesima, membiarkan dirinya hanyut dalam arus ingatan ke zaman awal menjadi pendidik di sebuah kampung pedalaman. (m/s 77)
  4. 4. iii) Di kelas darjah tiga.Contohnya:~ Cikgu Harun tercegat di depan kelas. Matanya memandang sekeliling kelas darjah tiga itu. Akhirnya, seperti biasa dia tertumpu kepada Ahmad dipenjuru kelas. (m/s 77-79)
  5. 5. iv) Di Padang sekolah tempat murid murid bersenam.Contohnya:~ Di padang, murid-murid darjah tiga itu bermain riang. Semua memakai pakaian sukan yang lengkap. Mata Cikgu Harun sekali lagi tertumpu kepada Ahmad. Dia masih memakai kemeja putih lusuh dan seluar biru pudar. (m/s 80)
  6. 6. v) Di rumah Ahmad.Contohnya:~ Sebaik sahaja sampai di sebuah rumah, tidak ada penghuni dilihat oleh cikgu Harun di dalam rumah yang layak disebut pondok itu. Cikgu Harun memandang sekeiling . Suasana sepi sekali. (m/s 84)

×