Atraumatic restorative technique

421 views

Published on

Slides dalam Bahasa Melayu untuk tajuk 'Atraumatic Restorative Technique'.

Published in: Health & Medicine
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
421
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
21
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Atraumatic restorative technique

 1. 1. ATRAUMATIC RESTORATIVE TECHNIQUE (ART) DR NURSYAFIQ BIN ALI SHIBRAMULISI PEGAWAI PERGIGIAN U41 KP KG GAJAH
 2. 2. PENGENALANDefinisi - Atraumatic Restorative TechniqueSejarah – dicipta di Tanzania pada pertengahan 1980-anPada awal – digunakan untuk memberi penjagaan gigi kepada kawasan yang terpencil & terpinggirWorld Health Organization (WHO) – mempromosikan teknik ini untuk diguna-pakai – terutama untuk kanak-kanakTeknik utama – tidak menggunakan gerudi (handpiece)
 3. 3. KAJIAN TERKINIDi Amerika Syarikat – digunakan untuk beberapa keadaan.  Kanak-kanak yang fobia & takut  Kanak-kanak gelandangan & tidak mampu untuk membayar  Tempat-tempat yang jauh terpencil & tidak mempunyai kemudahan asas.
 4. 4. KRITERIA KARIES
 5. 5. KRITERIA PEMILIHAN GIGI Karies gigi – keadaan berlubang/pecah pada permukaan gigi (permukaan gigi tidak bersambung seperti normal)
 6. 6. KRITERIA PEMILIHAN GIGI  Gunakan probe – secara perlahan & lembut, tekan ke dalam kaviti (lubang) kenal pasti keadaan dentin yang lembut atau ada ‘catch’ pada kawasan tersebut.  Warna –  kuning pucat > kaviti baru  coklat gelap > kaviti lama
 7. 7. KRITERIA PEMILIHAN GIGI 2 keadaan tidak sesuai :  Kaviti terlalu dalam – mencecah pulpa  Abses/bengkak/bernan ah/berdarah
 8. 8. KRITERIA PEMILIHAN GIGIRingkasan :  ART boleh digunakan apabila :  Ada lubang/kaviti pada permukaan gigi  Lubang/kaviti boleh dicapai menggunakan alatan/instrumen  ART tidak sesuai digunakan apabila :  Ada abses/nanah/darah/cecair keluar dari kaviti berkaries  Kaviti terlalu dalam mencecah pulpa  Gigi telah sakit sejak sekian lama (dikhuatiri ada jangkitan kronik pada pulpa)  Bukaan kaviti tidak dapat dicapai oleh alat/instrumen (class 2)
 9. 9. PERALATAN & BAHAN
 10. 10. PERALATAN YANG DIPERLUKANDental MirrorDental ProbeTweezer
 11. 11. PERALATAN YANG DIPERLUKAN Spoon ExcavatorPlastic Instrument
 12. 12. PERALATAN YANG DIPERLUKANCarver / BurnisherSpatula/ Mixing Pad/ Glass Slab
 13. 13. PERALATAN YANG DIPERLUKAN Cellulose Strip/Matrix Band
 14. 14. BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKANCotton Roll Cotton Pellet Gauze Bahan tampalan : 1)GIC/kalzinol 2)Dentine Conditioner 3)Acid Etch (optional) 4)Petroleum jelly/vaseline
 15. 15. TEKNIK
 16. 16. TEKNIK ART Kawalan kelembapan •Letakkan cotton roll pada bahagian labial/lingual •Letakkan gauze pada gigi yang hendak dirawat apabila perhatian tidak diberikan & minta pesakit untuk gigit. •Sentiasa tukar cotton roll apabila sudah terlalu basah.
 17. 17. TEKNIK ART Penggalian Karies •Karies/dentin lembut dibuang menggunakan excavator. •‘Circular movement’ digunakan. •Sekiranya ada ‘undercut’ gunakan hatchet/burnisher untuk membuang bahagian gigi yang menghalang. •Sentiasa kawal kelembapan dengan menukar cotton roll.
 18. 18. TEKNIK ARTMembersihkan kaviti•Periksa kaviti yang telah dibuang kariesdengan probe. Pastikan tiada lagi dentinlembut.•Basahkan cotton pellet dengan dentineconditioner/acid etch & sapukan kedalam kaviti selama 10-15 saat.•Cuci kaviti dengan cotton pellet yangdirendam di dalam air sekurang-kurangnya dua kali•Keringkan kaviti dengan cotton pelletyang kering.
 19. 19. TEKNIK ART• Gunakan Cellulose Strip/Matrix Band untuk tampalan di bahagian tepi (proximal)• Gunakan wedge untuk mendapatkan hasil yang lebih baik
 20. 20. TEKNIK ART  Bancuh bahan tampalan  Penuhkan kaviti dengan bahan tampalan  Gunakan carver untuk membuang lebihan bahan tampalan & mengukir mengikut struktur gigi.
 21. 21. TEKNIK ART  Alihkan cellulose strip/matrix band selepas selesai.  Sapukan vaseline/petroleum jelly untuk melindungi bahan tampalan daripada air liur.
 22. 22. SOALAN?
 23. 23. RujukanHow to carry out Atraumatic Restorative Treatment (ART) ondecayed teeth – A Training Manual for Public Health Workers(by Palwasha Momand, Jayanthi Stjernsward 2008)Factors related to the use of atraumatic restorativetreatment (ART) in pre and post-pediatricdentistry programs and in pediatric dentistrypractices in the US.(Thesis by Elham Talib Kateeb, University of Iowa 2012)The atraumatic restorative treatment approach: An “atraumatic”alternative(Journal by Thiago-Saads Carvalho, Talitha-Rodrigues Ribeiro, MarceloBönecker, Elayne-Cristina-Morais Pinheiro,Viviane Colares)
 24. 24. TERIMA KASIH

×