ELS PARES DE LA
MULTIMÈDIA
MODERNA
De Norbert Wiener a Tim
Berners-Lee
Juan Escrivá Pastor
Norbert Wiener (1899 – 1964) i la cibernètica.
“Hem modificat tan radicalment el nostre entorn que ara ens hem
de modifica...
Vannevar Bush (1890-1974) i el coneixement acumulat
per la humanitat
“Apareixeran formes completament noves d’enciclopèdie...
Ted Nelson (1937) i el proyecte Xanudu
“Qualsevol idiota por fer servir un ordenador. De fet molts ho fan”
Filòsof, sociòl...
Douglas Engelbart(1925) i el ratolí.
“La clau sobre el grans problemes de món ès que hem de tractar-
los de forma col·lect...
Ivan Sutherland (1938) i els dibuixos per ordinador
“Si puc pintar les solucions possibles, tinc més fàcil trobar la
corre...
Alan Kay (1940) i el sistema de finestres
“La millor manera de predir el futur es inventar-lo”
Informàtic nord-americá
Mer...
Adele Golberg (1945) i el Smalltalk
“No preguntis si pots fer quelcom, pregunto com fer-ho”
Informàtica que va co-escriure...
Bill Atkinson i el MacPaint
Destacat enginyer informàtic d’Apple entre
finals dels anys 70 i principis dels 80.
A la seva ...
Nicholas Negroponte(1943) i el MIT Media Lab
“Els ordinadors personals faran a les futures generacions ser
matemàticament ...
Tim Berners-Lee i la WWW
“M’agradaria que al xarxa creixés amb ordre i neteja. Ès el llegat
que deixem al futur; ès el nos...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Pac3 fonaments

610 views

Published on

Pràctica d'avaluació continuada Fonaments Grau Multimèdia

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
610
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pac3 fonaments

 1. 1. ELS PARES DE LA MULTIMÈDIA MODERNA De Norbert Wiener a Tim Berners-Lee Juan Escrivá Pastor
 2. 2. Norbert Wiener (1899 – 1964) i la cibernètica. “Hem modificat tan radicalment el nostre entorn que ara ens hem de modificar-nos a nosaltres mateixos per poder exitir dins d’ell” Professor de matemàtiques en el MIT. Va definir el concepte de cibernètica, clau per la robòtica, el sistemes de pressa de decisions, simuladors i autòmates. Introductor en la ciència dels conceptes “retroalimentació” i “quantitat de informació”
 3. 3. Vannevar Bush (1890-1974) i el coneixement acumulat per la humanitat “Apareixeran formes completament noves d’enciclopèdies,amb una red d’enllaços que les recorrin, preparades per ser inserides al memex i allà amplificades” Enginyer i cientific nord-americà. Va construir el primer ordenador analògic. Va desenvolupar la teoria del Memex ( concepte precursor de www), un dispositiu d’emmagatzematge d’enrigistraments,llibres i comunicacions amb un sistema de recerca rápid i no lineal.
 4. 4. Ted Nelson (1937) i el proyecte Xanudu “Qualsevol idiota por fer servir un ordenador. De fet molts ho fan” Filòsof, sociòleg i pioner de la tecnològia de la informació. Va encunyar el termes hipertex i hipermèdia Xanudú era el sistema que somniava implementar, tratant com un cos únic tot el coneiximent acumulat. El paradigma Xanudú és el d’una estructura de la informació unificada a nivell mundial i d’accés obert i fácil.
 5. 5. Douglas Engelbart(1925) i el ratolí. “La clau sobre el grans problemes de món ès que hem de tractar- los de forma col·lectiva. I com nos ens tornem col·lectivament més intel·ligents, estem condenats.” Invertor i pioner de la computació Va inventar el ratolí, l’entorn de software basat en finestres, els sistemes de ajuda en línea i el concepte de la consistència en le interfícies de usuarí. Va fer la primera video conferència de la historia Per ell, l’ordenador havia de deixar de ser una máquina de calcular i convertir-se en una eina de comunicació
 6. 6. Ivan Sutherland (1938) i els dibuixos per ordinador “Si puc pintar les solucions possibles, tinc més fàcil trobar la correcta” Pioner de la investigació dels gràfics per ordinador, la seva feiana va ajudar a assentar les basses del desenvolupament de la interfície gràfica de l’usuari. Va fer possible crear, manipular, duplicar i emmagetzemar dibuixos de gran precisió Va introduir conceptes com el modelatge tridimensional, simulacions visuals, disseny automatizat (CAD) i realitat virtual
 7. 7. Alan Kay (1940) i el sistema de finestres “La millor manera de predir el futur es inventar-lo” Informàtic nord-americá Mereix ser dessignat com el creador original de la metáfora de l’escriptori a l’ordinador. Creador del llenguatge Smalltalk, sistema informàtic que permet realitzar tasques de computació mitjançant la interacció amb un entorn de objectes visuals. Arquitecte dels sistemes moderns de finestres d’interfície gràfica d’usari. Pare del concepte de programació orientada a objectes. Creador del Dynabook que va definir les bases dels ordenador portátils i tables pc acutuals.
 8. 8. Adele Golberg (1945) i el Smalltalk “No preguntis si pots fer quelcom, pregunto com fer-ho” Informàtica que va co-escriure els llibres en llenguatge de programació Smalltalk 80 Colaboradora en el desenvolupament del Dynabook, antecessor del portàtil. La seva labor está bolcada en l’estudi de comunitats virtuals per recolzar un treball en equip mes eficaç.
 9. 9. Bill Atkinson i el MacPaint Destacat enginyer informàtic d’Apple entre finals dels anys 70 i principis dels 80. A la seva tasca es deuen apliacacions orientades a la interfície gràfica d’usuari com Hypercard, Macpaint o el API Quickdrow. Altres contribucions van ser el llaç de selecció o les marching ants, utilizats actualment en la majoria de programes d’edició gràfica com el Photoshop.
 10. 10. Nicholas Negroponte(1943) i el MIT Media Lab “Els ordinadors personals faran a les futures generacions ser matemàticament més capaces i visualment més alfabetitzades” Co-fundador i director del MIT Media Lab, màxim centre en desenvolupament en la investigació de tot el que está relacionat amb les noves tecnologies. Autor de “Being digital” on fa un paral·lelisme entre el móm real compost per àtoms i el món informatic compost per bits. Va desenvolupar principis d'interfícies gràfiques tàctils, llibres multimèdia i projectes de realitat virtual. Promotor de la iniciativa “Onelapperchild” amb el qual pretén que tots els nens del món tinguin un ordinador
 11. 11. Tim Berners-Lee i la WWW “M’agradaria que al xarxa creixés amb ordre i neteja. Ès el llegat que deixem al futur; ès el nostre coneixiement i Història” Informàtic del CERN considerat el pare de la World Wide Web. Junt al seu equip va escriure el llenguatge HTML(llenguatge d’etiquetes d’hipertext),el protocol HTTP i dissenyar el sistema de localització d’objectes en la web, URL. Fundador de la W3C, corporació que treballa en el desenvolupament i normalització de la web, des d’on advoca per la seva neutalitat

×