Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
A VILLÁNYI BORVIDÉKA Borokról
MÉLTÁN NEVES BORVIDÉKÜNK NEMESTERMÉSÉT ISMERHETIK MEG, MELYEN MAGYARORSZÁG ELSŐ      BORÚTJA VEZETI VÉGIG AZ IDE LÁT...
HA MEGÉRKEZTÜNK ÉS ELFOGLALTUK SZÁLLÁSUNKAT, LÁTOGASSUK MEG APINCESOR KÜLÖNLEGES BORAIT, MELYEKNEK KÉSZÍTÉSE MŰVÉSZET.  ...
HA MÁR ISMERJÜK A KÓSTOLÁS SZABÁLYAIT, NÉZZÜK IS MEG, MILYEN TÍPUSÚ BOROKATKÓSTOLHATUNK VILLÁNYBAN, ÁM AZT TUDNUNK KELL, H...
A BOROK TÁROLÁSAA bor tárolása nagy gondosságot igényel. Csak kifogástalan minőségű bor tárolására vállalkozzunk, különb...
TÁROLÁS
EGÉSZSÉGÜNKRE
A villányi borvidék
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

A villányi borvidék

300 views

Published on

Published in: Travel
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

A villányi borvidék

 1. 1. A VILLÁNYI BORVIDÉKA Borokról
 2. 2. MÉLTÁN NEVES BORVIDÉKÜNK NEMESTERMÉSÉT ISMERHETIK MEG, MELYEN MAGYARORSZÁG ELSŐ BORÚTJA VEZETI VÉGIG AZ IDE LÁTOGATÓKAT.
 3. 3. HA MEGÉRKEZTÜNK ÉS ELFOGLALTUK SZÁLLÁSUNKAT, LÁTOGASSUK MEG APINCESOR KÜLÖNLEGES BORAIT, MELYEKNEK KÉSZÍTÉSE MŰVÉSZET.  Ízleléskor a bor nem csak egyetlen érzékszervünkre hat, mint a zene vagy egy festmény, hanem valamennyi érzékszervünkkel élvezhető, ha betartjuk az alábbi szabályokat:  Feltétel a tiszta, száraz, felfele szűkülő, talpas kehelypohár, amit a száránál fogunk meg, ez biztosítja azt, hogy ne melegítsük fel tenyerünkkel a benne lévő bort, és ne hagyjunk ujjlenyomatokat a pohár falán.  Kóstolás a szerelemhez hasonlóan a szem örömével kezdődik. Először a bor színét és tisztaságát nézzük meg, a vörösborok esetében - gyertya fénye felé fordítva a poharat, majd a bor a pohárban megmozgatva, az orrunk előtt többször elhúzva a poharat - a bor illatát vizsgáljuk meg.  Végül nagyobb korty bort veszünk a szánkba, szájmozgást végzünk, mintha megrágnánk a bort, hogy minden összetevőjét megízlelhessük. Az ilyenkor észleltek határozzák meg a bor fogyasztási értékét.
 4. 4. HA MÁR ISMERJÜK A KÓSTOLÁS SZABÁLYAIT, NÉZZÜK IS MEG, MILYEN TÍPUSÚ BOROKATKÓSTOLHATUNK VILLÁNYBAN, ÁM AZT TUDNUNK KELL, HOGY A VIDÉK NEM A FEHÉRBORÁRÓL HIRESÜLT EL, ÁM ABBÓL IS , TALÁLHATUNK. MÉGPEDIG A„RIZLINGVONALON”, AZ OLASZRIZLINGET. Vörösbor fajták: 1. Hagyományos (Portugieser, mely a kadarka és a kékoportóból áll) 2. Nemzeközi – Cabernet Sauvignon Cabernet franc Merlot Pinot noire 3. Cuvée borok (háziasított), ilyenkor legalább 2 fajta bor, megfelelő arányú keverésével, nyernek egy harmadik fajta bort, mely a Cuvée lesz.
 5. 5. A BOROK TÁROLÁSAA bor tárolása nagy gondosságot igényel. Csak kifogástalan minőségű bor tárolására vállalkozzunk, különben minden fáradozásunk kárba vész.Szükséges feltételek: - sötét, szagtalan helység (pince), - 10-14 °C-os, lehetőleg állandó hőmérséklet, - a palackokat vízszintes helyzetben fektetve, - megfelelő nedvességtartalmú, levegős helyen.
 6. 6. TÁROLÁS
 7. 7. EGÉSZSÉGÜNKRE

×