S3 PEMBENTANGAN PERKEMBANGAN TAMADUN ISLAM ERA SAHABAT

1,576 views

Published on

SEMESTER 3
AA 301 ISLAM CIVILISATION
PRESENTATION
PERKEMBANGAN TAMADUN ISLAM ERA SAHABAT

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,576
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
54
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

S3 PEMBENTANGAN PERKEMBANGAN TAMADUN ISLAM ERA SAHABAT

 1. 1.  ZAMAN ABU BAKAR AL SIDDIQ R.A (623- 634M)  ZAMAN UMAR AL KHATTAB R.A (634-644M)  ZAMAN UTHMAN BIN AFFAN R.A (644-656M)  ZAMAN ALI BIN ABI TALIB R.A (656-661M)
 2. 2.  membasmi golongan riddah setelah kewafatan rasulullah s.a.w. kemenangan yang di perolehi dapat mempertahankan aqidah umat dari rosak, mengukuhkan umat islam.  Memerangi negara Rom sebagai membalas tindakan mereka membunuh rutusan Nabi ke Syam. Tentera islam berjaya menguasai Rom Timur.
 3. 3.  Mengembangkan Wilayah Islam disempadan tanah Arab. Kerajaan Islam berjaya menawan Hirah dan Anbar.  Mengumpul ayat-ayat Al-Quran yang berada di tangan penulis-penulis dan penghafaz-penghafaz Al Quran untuk disatukan pada satu tempat. Ayat Al Quran yang terkumpul kemudiannya di simpan dirumah Abu Bakar RA, Umar RA dan Hafsah RA (isteri Rasulullah).
 4. 4.  Jajahan takluk Islam telah meluas ke negeri Parsi dan daerah-daerah sekitarnya hingga ke sungai sind di India dan Jimun di barat China. Di utara pula seluruh negeri Syam dan daerah-daerah sekitarnya dan dibarat pula ialah Negeri Mesir.
 5. 5.  Beliau menjalankan pentadbiran Negara dengan cekap dan bersaskan kepada beberapa prinsip penting bagi memberi kemudahan, kesejahteraan dan keadilan kepada seluruh umat.
 6. 6.  Membentuk majlis syura yang terdiri daripada golongan Muhajirin dan Ansor.  Membahagi wilayah islam kepada 10 wilayah.  Mengadakan surat perintah pelantikan pegawai-pegawai dan ditentukan bidang kuasa dan tugas masing-masing.  Mengadakan peraturan tanah dan banci penduduk.
 7. 7.  Mengadakan sistem kerjaraya bagi membina empangan diantaranya di Iraq.  Memndirikan penjara bagi menghukum persalah.  Mewujudkan beberapa bandar baru seperti Khufah, Basrah, Fustat dan Mausil.  Mendirikan pengkalan tentera dan mengaji tentera dan diberi uniform.  Mendirikan pusat-pusat pendidikan dengan disediakan guru-guru terlatih.  Menghias pusat-pusat penting seperti masjid dengan ayat-ayat Al Quran dan Hadis.
 8. 8.  Mengadakan Baitulmal untuk menyimpan harta kerajaan untuk kegunaan rakyat.  Membina jalanraya, jambatan, dan rumah persinggahan pelawat.  Mengadakan perkhidmatan POS, mata wang, dan membuat takwim Hijrah.  Mengadakan bayaran pencen tetera, bantuan untuk orang sakit, buta dan cacat serta bantuan sara hidup keluarga parajurit yang terkorban.
 9. 9.  LATAR BELAKANG 1. Beliau adalah sahabat Nabi Muhammad SAW yang termasuk Khulafa’ ar-Rasyidin yang ke-3. Uthman adalah seorang saudagar yang kaya tetapi sangatlah dermawan. Ia juga berjasa dalam hal membukukan Al Quran.
 10. 10. 2. Beliau adalah Khalifah ke-3 yang memrintah dari tahun 644M -656M (selama 11-12 tahun). Selain itu sahabat Nabi yang satu ini memiliki yang sangat pemalu. 3. Beliau mendapat jolokan Dzunnurain yang bererti yang memiliki dua cahaya. Jolokan ini diberikan kepadanya kerana Uthman telah menikahi puteri ke-2 dan ke-3 Rasulullah SAW iaitu Ruqayah dan Ummu Kaltsum.
 11. 11. 4. Semasa pemerintahannya, keseluruhan Iran, sebahagian daripada Afrika Utara dan Cyprus menjadi sebahagian daripada empayar Islam. 5. Beliau juga berjaya menghabiskan usaha pengumpulan Al Quran yang dimulakan oleh Saidina Abu Bakar. Hingga hari ini kita menggunakan Mushaf Uthmani.
 12. 12.  Setelah dilantik sebagai khalifah, saidina Uthman Bin Affan masih mengekalkan gabenor-gabenor yang dilantik oleh Umar bin Al Khattab. Beliau segera menghantar surat kepada mereka agar melaksanakan tanggungjawab dan amanah kepada rakyat. Seterusnya beliau memperingatkan mereka agar tidak merampas hak orang lain.
 13. 13.  Dalam aspek pentadbiran, beliau menggariskan siasah yang patut diikuti oleh setiap gabenor dan pegawai yang dilantik sebagaimana surat beliau kepada pegawai-pegawainya:  Dalam surat belia, beberapa ciri siasah yang digariskan oleh beliau ialah: 1. Menyedarkan mereka bahawa kepimpinan adalah amanah. Ia bukan kesempatan untuk mengumpul kekayaan dan menindas rakyat. 2. Menganbil generasi awal Islam sebagai model.
 14. 14.  Beliau telah memerintah Zaid bin Thabit, Abid bin al-As, Abdullah bin Zubair dan Abdul Rahman bin al-Harith supaya membukukan Al Quran dan menyalinnya berpandukan kepada bacaan-bacaan pembaca yang terkenal. Sebanyak 6 salinan telah dikirimkan ke Mekah, Kufah, Basrah dan Syria. Manakala terdapat 2 buah disimpan oleh beliau di Madinah.
 15. 15.  Empayar Islam bertambah besar dengan kejayaan ekpedisi di lautan. Perluasan kuasa meliputi negara-negara berikut:  Barqah dan Tripoli Barat.  Bahagian selatan negeri Nubah.  Negara Armena  Beberapa bahagian Tabaristan
 16. 16.  Negara-negara Ma Wara al-Nahr  Balkh, Harah, Kabul, dan Khaznah du Turkistan.  Dengan menggunakan angkatan laut yang dipimpin oleh Muawiyan bin Abi Sufian pada 28H, pulau Cyprus dapat ditakluki.
 17. 17. 1) Bidang ketenteraan 2) Pembukuan Al Quran 3) Pembesaran Masjid Nabawi 4) Menyebarkan dakwah Islam
 18. 18.  Saidina Uthman RA syahid dibunuh oleh pemberontak-pemberontak yang mengepung rumahnya pada tanggal 8 Zulhijjah 35 Hijriah.  Saidina Uthman menghembuskan nafas terakhirnya sambil memeluk Al Quran yang dibacanya.  Sejak itu, kekusaan Islam sering diwarnai oleh titisan darah.  Pemerintahannya paling lama dalam pemerintahan khulafah ar-Rasyidin iaitu 12tahun.
 19. 19.  Khalifah terakhir.  Lahir pada 602 Masihi- 10tahun sebelum Nabi Muhammad menjadi Rasul.  Sepupu kepada Nabi Muhammad.  Keturunan Bani Hasyim dan merupakan golongan Arab Quraisy.  Berkhidmat hampir 5tahun  Wafat pada 17 Ramadhan tahun 41 Hijrah kerana dibunuh oleh Abdul Rahman bin Mujlan di Khufah.
 20. 20.  Diberi gelaran Abu Thurab dan Abu hasan.  Merupakan kanak-kanak pertama memeluk islam.  Beliau didoakan sebagai karramal allahu wajhah bermaksud orang yang dimuliakan wajahnya atau maruahnya oleh Allah kerana tidak pernah menyembah berhala.  Sangat terkenal dengan sifat keberanian dan kepahlawanannya dan berwatak tegas serta berpengetahuan luas dalam perundangan Islam.
 21. 21.  Beliau masih meneruskan cara pemerintahan terdahulu.  Pemerintahan beliau masih berpegang teguh kepada Al Quran dan Al Sunnah.  Menerima pandangan orang lain melalui sahabat-sahabat.  Mengambil berat terhadap masyarakat sekeliling.  Meberi bantuan sekiranya terdapat orang Islam dalam kesusahan.  Juga mengambil berat tentang masyarakat bukan Islam.
 22. 22.  Suka berterus-terang, tegas bertindak dan tidak suka berpura-pura serta tidak takut celaan sesiapapun dalam menegakkan kebenaran.  Sesudah beliau dibai’ah beliau mengeluarkan ketetapan berikut:  Memecat gabenor-gabenor Khalifah Uthman dan digantikan dengan gabenor baru.  Merampas tanah-tanah yang diagihkan oleh Uthman kepada kaum keluarga secara tidak sah.juga Hibah atau pemberian Uthman kepada sesiapapun tanpa ada ketepatan hukum yang munasabah diambil kembali oleh Ali.
 23. 23.  Terciptanya ilmu bahasa/nahwu (Aqidah nahwiyah)  Berkembangnya ilmu Khatt al-Quran  Berkembangnya Sastera.

×