Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Band 5

434 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Band 5

  1. 1. [Type text] B5DT1E1 INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1 NAMA:……………………………………. KELAS:……………… ARAHAN: Bina ayat tentang kegunaan barang terpakai. Fikir dahulu sebelum buang BAHAN APA YANG HENDAK AYAT DIBUAT Bekas bunga Bekas barang BOTOL Bekas simpanan KOTAK Bunga STRAW Tabung TIN Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran: 1. Bimbing murid berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang kegunaan barang terpakai. 2. Murid berbincang dalam kumpulan untuk menulis maklumat dan menyampaikannya secara bertatasusila.
  2. 2. [Type text] B5DL1E1 INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1Arahan: Mari bercerita. Cuti sekolah yang lalu, Kamal bersama keluarganya telah berkelah di Desaru.Sebelum bertolak, ibunya Puan Rohani menyediakan bekalan makanan yang hendakdibawa. Ayahnya, Encik Roslan memeriksa kereta supaya berada dalam keadaanyang selamat untuk dipandu. Suasana di tepi pantai sungguh indah dan nyaman. Selepas makan, Kumar danabangnya mandi di tepi pantai itu. Kamal berasa seronok dapat mandi di kawasanpantai yang bersih. Ibu dan ayahnya tersenyum gembira melihat Kamal danabangnya. Apabila petang, mereka pun pulang ke rumah. Kamal berasa puas dan mengajakayah dan ibunya datang lagi pada cuti sekolah nanti. Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran 1. Murid melihat gambar dan berbincang tentang gambar. 2.Guru menyampaikan cerita berdasarkan teks 3. Minta murid menyampaikan semula cerita yang didengar dengan tepat menggunakan ayat sendiri.
  3. 3. [Type text] B5DB1E2 INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1NAMA:……………………………………. KELAS:…………….ARAHAN: Baca cerita di bawah ini. Senaraikan perkataan berimbuhan akhiran –an dan –i. Hafiz murid Tahun Satu Bijak Sekolah Kebangsaan Maju Jaya. Pagi-pagi lagi, Hafizsudah bersiap untuk ke sekolah. Selepas sarapan, Hafiz bersalam-salaman terlebihdahulu dengan ibu dan ayahnya. Rumah Hafiz jauh dari sekolah. Dia ke sekolah dengan menaiki bas. Apabila bassampai, dia berhati-hati. Dia menunggu sehingga bas berhenti. Kemudian barulah diamenaiki bas itu. Hafiiz bawa bekalan makanan dan minuman yang disediakan oleh ibunya. Wakturehat Hafiz makan di kantin. Selepas makan, Hafiz gunakan waktu lapang untukmembaca. Hafiz tidak pernah bawa mainan ke sekolah. Hafiz selalu mendapat pujiandari guru-guru. Dia seorang budak yang baik.Perkataan berimbuhan: -an -iPanduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran:1. Perkenalkan perkataan akhiran –an dan –i.2. Baca petikan dan bimbing murid mencari perkataan berimbuhan –an dan –i.3. Bimbing murid membina ayat menggunakan perkataan berimbuhan –an dan –i.
  4. 4. [Type text] B5DB1E1 INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1NAMA;………………………………………………. KELAS:……………………..ARAHAN: Nyatakan aktiviti yang dilakukan di dalam gambar. 1. ……………………………………………. ………………………………………………… 2. ……………………………………………………………………………………………….. 3. ……………………………………………………………………………………………….. 4. ………………………………………………………………………………………………..Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran:1. Lihat gambar dan bincangkan.2. Baca kad ayat.3. Salin semula ayat dengan betul.
  5. 5. [Type text] B5DT1E2 INSTRUMEN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN 1NAMA:……………………………………………… KELAS:……………………ARAHAN: Lengkapkan cerita menggunakan ayat yang betulFRASA NAMA(FN) FRASA NAMA(FN)/FRASA KERJA(FK)Amin dan keluarganya suka bercucuk tanam.Mereka menggembur tanah. menyiram sayur-sayuran.Amin sedang berbuah. hidup subur.Salin semula cerita dalam bentuk perenggan.………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………Panduan Pelaksanaan Aktiviti Pentaksiran1.Terangkan bentuk ayat berpola FN tFN dan FN t FK2.Bimbing murid bina ayat berpola berdasarkan gambar.
  6. 6. [Type text]

×