Modern tanulási módszerek
Bevezető
A tanításban - tanulásban egyre nagyobb
szerepe van az elektronikus eszközökkel történő
információ-cserének egy i...
Már a tanulók is megjelennek olyan saját
fejlesztésű média tartalmakkal, mint a
blogok, közösségi oldalak, vagy egyéb
fóru...
Mimio pad- interaktív digitális
„palatábla”
Jelentősége
- A mimio Interactive rendszerhez
csatlakoztatott mimio Pad-del interaktív
órát tartva lehet együtt dolgozni a...
Interaktív osztályterem
• Egy angliai kutatócsoport megalkotott és használatba is
helyezett egy új tanulási környezetet, m...
Mobil tanulás
Okok a használat hatékonyságához:
• A mobiltelefon szabály- és normarendszerében
nem kötődik szorosan olyan ...
• Ez az új virtuális tanulási környezet képes
rendszerezni és közvetíteni a „tanulási
tárgyakat“, továbbá megszervezni a
k...
Bár az osztálytermi oktatásban a személyes
kommunikáció a szituációs gyakorlati
képességet hivatott fejleszteni a tanulókn...
A tananyag elemi információs egységekre
bontása (mikrolearning) szempontjából a
mobilkommunikációs eszközök rendkívül
ruga...
Mobil tanulás
Jelentősége
• Könnyű hozzáférhetőség – a fejletlenebb
országokban, országrészekben, ahol a számítógép
elterjedtsége alacso...
• A jövő generációjára szabva – ez a technológia
kifejezetten előnyös a fiatalabb generációk számára,
könnyebben kezelik, ...
Elektronikus és audio mobil
könyvek
A számítógépen elérhető elektronikus és audio
könyvek piaca még teljesen nem indult be
hazánkban, nyugatabbra már mobilon ...
Előnyei
• Kis helyigény – egy mobilon, a memóriakártya
függvényében több száz könyvet lehet tárolni.
• Könnyen rendszerezh...
A mobilkommunikáció jóvoltából a ma
tanulására jellemző, hogy az a közeg,
amelyben a gyermekek játszanak,
kommunikálnak és...
Az internetes, mobilkommunikációs és
multimédiás technológiák körében
végbemenő fejlődés hatására átalakultak
azok a tevék...
Különösen az egész életen át tartó tanulás, a
fiatalokat és felnőtteket azonos keretbe
foglaló rendszerében kap sajátos
je...
Élethosszig tartó tanulás,
amelyhez hozzájárul a
folyamatosan fejlődő eszközök
és új technológiák
megjelenése, majd
alkalm...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Modern tanulási módszerek

1,143 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,143
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Modern tanulási módszerek

 1. 1. Modern tanulási módszerek
 2. 2. Bevezető A tanításban - tanulásban egyre nagyobb szerepe van az elektronikus eszközökkel történő információ-cserének egy informális hálózatba szervezve, az élethosszig tartó hálózatos tevékenységként.
 3. 3. Már a tanulók is megjelennek olyan saját fejlesztésű média tartalmakkal, mint a blogok, közösségi oldalak, vagy egyéb fórumok. A tankönyveket lassan felváltják az internetes, online és mobil tanulási folyamatok, az iskolapadokban a tankönyv helyett, az interaktív osztályterem jelenik meg.
 4. 4. Mimio pad- interaktív digitális „palatábla”
 5. 5. Jelentősége - A mimio Interactive rendszerhez csatlakoztatott mimio Pad-del interaktív órát tartva lehet együtt dolgozni a diákokkal a terem bármely pontjáról. - A számítógép 10 méteres környezetben is működőképes. - Egyéni foglalkozást is lehetővé tesz, más diákokat nem zavarva a tanulás során.
 6. 6. Interaktív osztályterem • Egy angliai kutatócsoport megalkotott és használatba is helyezett egy új tanulási környezetet, melynek alapja egy interaktív multi-touch asztal. • A megoldás elsődleges célja, hogy a diákok jobban be legyenek vonva az óra menetébe, a tanulást pedig egészítse ki az alkotás, problémamegoldás és a megosztás élménye is. • Pedagógiailag nagy előrelépést jelentett, hogy a "táblánál" egyszerre több gyerek is dolgozhat közösen vagy akár párhuzamosan.
 7. 7. Mobil tanulás Okok a használat hatékonyságához: • A mobiltelefon szabály- és normarendszerében nem kötődik szorosan olyan nagy társadalmi intézményekhez, mint a lakóhely, iskola, munkahely. • Szabadon használható térben és időben. • A mobilkommunikációs eszközök jóvoltából ugyanakkor a tanulók számára egyre inkább személyre szólóvá formálható a tanulás, s az a tér, amelyben ez a tevékenység végbemegy.
 8. 8. • Ez az új virtuális tanulási környezet képes rendszerezni és közvetíteni a „tanulási tárgyakat“, továbbá megszervezni a kommunikációt a tanárok és a diákok között. • Pedagógiai szempontból ebben a virtuális valóságban korlátozott hatékonysággal érvényesül a mobilkommunikáció, amennyiben klasszikus tantermi-tanórai struktúrákban gondolkodunk.
 9. 9. Bár az osztálytermi oktatásban a személyes kommunikáció a szituációs gyakorlati képességet hivatott fejleszteni a tanulóknál, és nem szembeállítva a formális és non- formális tanulást, valójában a rögzített kontextus és a rögzített helyszín összefügg. A hálózatba kötött számítógépek és mobilkommunikációs eszközök képesek az osztályterem korlátaitól független közös – virtuális tanulási – teret létrehozni.
 10. 10. A tananyag elemi információs egységekre bontása (mikrolearning) szempontjából a mobilkommunikációs eszközök rendkívül rugalmas technikát kínálnak. Szemben a tradicionális didaktikai eszközökkel (tankönyvek, munkafüzetek). A mikrolearning pedagógiai alkalmazásával kapcsolatos lényegi kihívás az eszközök hordozhatóságának, és az ezekre alkalmazott formátumok kialakításának problémája.
 11. 11. Mobil tanulás
 12. 12. Jelentősége • Könnyű hozzáférhetőség – a fejletlenebb országokban, országrészekben, ahol a számítógép elterjedtsége alacsony, de a mobiltelefoné már magas, kifejezetten hasznos. • Mert meglevő készülékre épít – nem kell új berendezést vásárolni a tanulónak, a mobiltelefon mindenkinek kéznél van. • Több formátum használható – az elektronikus könyv, a hanganyag, videóformátumok mind jól használhatóak, kiegészítik a mai tanulási módszereket.
 13. 13. • A jövő generációjára szabva – ez a technológia kifejezetten előnyös a fiatalabb generációk számára, könnyebben kezelik, használják, és tanulnak a segítségével. • Gyors és költséghatékony – a tananyag elkészítése is hamar megy, ráadásul a multimédiás tartalom is viszonylag olcsó és hamar megtérül. • Személyre szabható – a tartalom a diák személyes igényeihez igazítható, a multimédiás tartalmakkal a tanulás hatásfoka megnő. • Függetlenséget biztosít – a diák a saját igényeinek megfelelően, sokkal rugalmasabban haladhat az anyag elsajátításában, mint más módszerekkel.
 14. 14. Elektronikus és audio mobil könyvek
 15. 15. A számítógépen elérhető elektronikus és audio könyvek piaca még teljesen nem indult be hazánkban, nyugatabbra már mobilon elérhető elektronikus és audio könyvek jelennek meg. A lényeg, hogy a könyvet úgy lehet olvasni a mobilon, mint egy SMS-t, vagy meghallgatni, akár a postafiókot.
 16. 16. Előnyei • Kis helyigény – egy mobilon, a memóriakártya függvényében több száz könyvet lehet tárolni. • Könnyen rendszerezhető, úgy, ahogy egy merevlemezen levő fájlok. • “Minőségét korlátlan ideig megőrzi” – nem sérül, nem rongálódik. • Mindig nálunk lehet – utazás közben is “olvasható”. • Tankönyvként a tanulás forradalmi módját jelentik. • Nyelvtanulásnál használva ezeket, könnyebb a kiejtés elsajátítása. • Egy könyv meghallgatása gyorsabb, mint az elolvasása. • Vakok és gyengénlátók számára az audio könyvek kiemelten hasznosak.
 17. 17. A mobilkommunikáció jóvoltából a ma tanulására jellemző, hogy az a közeg, amelyben a gyermekek játszanak, kommunikálnak és tanulnak, egyre inkább azonossá lesz azzal a világgal, amelyben a felnőttek kommunikálnak, dolgoznak, és szórakoznak. Az internet és a mobiltelefonok világa félreismerhetetlenül egyfajta szerves tanulási környezetté válik. Ezt lehet a mobilkommunikáció előnyének is tekinteni, de talán a hátrány számlájára is írható.
 18. 18. Az internetes, mobilkommunikációs és multimédiás technológiák körében végbemenő fejlődés hatására átalakultak azok a tevékenységek, melyek a fiatalok iskolán kívüli szabadidejét jellemezték. A kor egyik pedagógiai ellentmondása, hogy e változások ellenére a gondolkodás, a tanulás és a kommunikáció továbbra is az osztályteremben elhangzó szavak világában zajlik. Azok a diákok, akik vizuálisan vagy multimodálisan tanulnak és gondolkodnak, a formatív pedagógiai értékelési rendszerekben hátrányban vannak társaikkal szemben.
 19. 19. Különösen az egész életen át tartó tanulás, a fiatalokat és felnőtteket azonos keretbe foglaló rendszerében kap sajátos jelentőséget a mobilkommunikáció és az általa formálódó tanulás. A jövőben az élet számos területén (tanulás, az oktatás intézményi valósága) is, az új eszközök és eljárások alkalmat kínálnak az alacsony hatékonyság emelésére, a kommunikációs kultúra társadalmi méretekben történő fejlesztésére is.
 20. 20. Élethosszig tartó tanulás, amelyhez hozzájárul a folyamatosan fejlődő eszközök és új technológiák megjelenése, majd alkalmazása. A face to face kapcsolatok beszűkülnek. Meddig képes az emberi elme a folyamatosan változó világhoz való alkalmazkodásra, a mindig megújuló információk befogadására? Erre is van megoldás.. Kutatók megtalálták az agyban azt a tanulásért felelős receptort, mely felelős, hogy mennyit tudunk tanulni. Ezt kitudják fejleszteni tabletta formájába, amely segítene még többet és könnyebben tanulni.. Határ a csillagos ég.(?!)

×