Teknologi Maklumat Untuk P&P

Norhisham Mohamad Nordin
Norhisham Mohamad NordinPhD Student at University Western Australia
PANDUAN PENGGUNAAN TEKNOLOGI MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI (ICT) DALAM PENGAJARAN & PEMBELAJARAN
Skop Perbincangan ,[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
Apa Maksud Penggunaan ICT Dalam P&P ? Penggunaan ICT dalam P&P bermaksud menggunakan ICT secara berfikrah, terancang dan bersesuaian untuk meningkatkan kecekapan proses dan keberkesanan P&P . PENGENALAN
Apa Manafaat ICT Dalam Pembelajaran? ,[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
✓ Membolehkan murid mengakses  maklumat yang sukar diperolehi.  ✓ Membolehkan murid mengumpul  maklumat yang perlukan masa yang  lama atau terlalu mahal untuk  diperoleh.  ✓ Mewujudkan suasana pembelajaran  yang menyeronokkan dan mencabar.  ✓ Membolehkan murid mencuba atau  melaksana eksperimen yang sukar,  terlalu mahal, mustahil atau bahaya  untuk dilaksana dengan cara biasa.
✓  meningkat daya kreativiti dan imaginasi  murid.  ✓  memberi peluang kepada murid belajar  secara berkesan dengan bimbingan  yang minimum.  ✓  meningkat kemahiran ICT.
Untuk memperoleh manfaat mengguna ICT dalam P&P perkara ­perkara berikut perlu diberi perhatian : ,[object Object],[object Object]
[object Object],[object Object]
Perlukah Saya Menjadi Pakar Komputer Sebelum Boleh Menggunakannya Dalam P&P ? Guru tidak perlu menjadi pakar, cukup sekadar menguasai kemahiran asas ICT yang boleh diperolehi melalui aktiviti kelab komputer sekolah yang melaksanakan program Literasi Komputer Kementerian Pendidikan.
Bagaimana Menggunakan ICT Dalam P&P ? • Dalam konteks penggunaan ICT dalam  P&P tiada satu cara pun boleh dikata  sebagai terbaik dan mesti digunakan. • Pendekatan terbaik yang sebenarnya  ialah apabila penggunaan ICT sesuai  dengan keperluan murid, serta dapat  membuahkan hasil yang diharapkan  dalam jangka masa yang munasabah.
Bagaimana Menggunakan ICT Dalam P&P ? Penggunaan ICTdalam P&P dapat dilihat dan dua aspek, ( i ) Aspek pengajaran iaitu  (guru mengguna ICT), dan ( ii ) Aspek pembelajaran  ( murid mengguna ICT).
Dalam konteks pembelajaran , penggunaan ICT dalam P&P boleh dikategori sebagai : ,[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
ICT UNTUK PEMBELAJARAN TUTORIAL
Apa maksud ICT untuk Pembelajaran Tutorial ? ICT dikatakan untuk pembelajaran tutorial apabila diguna untuk menyampaikan kandungan pelajaran berdasarkan urutan yang telah ditetapkan.
[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
Bagaimana ICT Diguna Untuk Pembelajaran Tutorial? Alat ICT yang selalu diguna untuk pembelajaran tutorial ialah komputer dan perisian pendidikan sama ada yang disimpan di dalam CD-ROM, cakera keras ataupun laman web.
lstilah Computer Assisted Instruction (CAl) diguna untuk menggambarkan penggunaan komputer dalam P&P. Kemudianya istilah Intelligent Computer Assisted Instruction atau Intelligent Tutoring System pula digunakan.
Perubahan ini seiring dengan perkembangan yang berlaku dalam reka bentuk perisian pendidikan yang bercirikan kecerdasan. Ciri ini melahirkan perisian pendidikan yang berupaya menyesuai maklumat yang disampai dengan kemampuan dan keperluan murid. Dengan perkembangan ICT, perisian kursus yang ada pada hari ini kebanyakannya berciri multimedia.
[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
Sebahagian besar perisian pendidikan yang diguna dalam pembelajaran tutorial direka bentuk berdasar kepada model tradisional P&P, model transmisi, yang melihat guru sebagai penyampai maklumat utama dan murid sebagai penerima. Perisian pendidikan seperti ini lebih mudah diadaptasi oleh guru (Clack dan Sun, 1996).
Penggunaan ICT untuk pembelajaran tutorial sesuai diguna dalam situasi berikut: ✔ Kelas yang mengandung kemampuan  belajar yang berbeza. Dalam situasi ini,  guru boleh memberi tumpuan kepada  sebahagian murid sementara sebahagian  yang lain mengguna komputer . Apa Situasi Yang Sesuai Untuk Guna Pendekatan ini ?
✔  Guru terpaksa bertugas luar dan kelas  diselia oleh guru ganti. Dalam situasi  ini, guru tersebut boleh merancang  pembelajaran mengguna komputer.  ✔ Terdapat murid yang sukar mengikuti  pengajaran guru. Dalam situasi ini,  guru boleh menggunakan perisian  pendidikan khusus untuk pemulihan.
 ✔  Terdapat murid cerdik yang  memerlukan aktiviti pengayaan.  ✔  Dalam situasi ini, perisian pendidikan  yang mencabar minda boleh diberikan  kepada mereka.
ICT UNTUK PEMBELAJARAN PENEROKAAN (EXPLORATARY)
Penggunaan ICT untuk pembelajaran penerokaan berlaku apabila ICT digunakan sebagai medium untuk : Apa Maksud ICT Untuk Pembelajaran Penerokaan? ✔  Mencari dan mengakses maklumat  daripada CD-ROM, Internet, portal  maklumat dan sebagainya.
 ✔  Mengalami, mempelajari dan  mengkaji sesuatu fenomena secara  simulasi.  ✔  Melihat demontrasi sesuatu  kejadian yang urutan babaknya  boleh dikawal oleh murid.
Dalam pembelajaran penerokaan, murid boleh mengawal dan menentukan maklumat yang diterima melalui ICT. Ini berbeza dengan pembelajaran tutorial di mana murid hanya menerima bahan pelajaran yang dikawal dan ditentukan oleh sistem .
Pendekatan ini serasi dan menyokong pendekatan constructivism, iaitu teori pembelajaran yang memberi penekanan kepada * pemikiran kritis, * penyelesaian masalah, * pengalaman pembelajaran yang autentik, dan pengetahuan yang dibina melalui interaksi sosial. Bagaimana ICT Diguna Untuk Pembelajaran Penerokaan ?
Apa Situasi Yang Sesuai Untuk Mengguna Pendekatan ini? ICT sesuai digunakan untuk pembelajaran penerokaan dalam situasi: * pembelajaran yang berbentuk inkuiri  penemuan . * pembelajaran yang menjurus kepada penyelesaian masalah kehidupan  sebenar . *
* A ktiviti yang berkaitan kajian masa  depan. * A ktiviti pembelajaran yang berbentuk  simulasi.
Apa Kelebihan Mengguna ICT Untuk Pembelajaran Penerokaan? ,[object Object],[object Object],[object Object]
Memberi peluang kepada guru menerapkan teori pembelajaran moden seperti constructivism, multiple intelligence dan lain-lain.
ICT SEBAGAI ALAT APLIKASI
Apa Maksud ICT Sebagai Alat Aplikasi? ICT dikatakan diguna sebagai alat aplikasi apabila membantu murid melaksanakan tugasan pembelajaran, bukan sebagai mekanisma penyaluran maklumat P&P     Contohnya penggunaan perisian aplikasi umum seperti pemproses perkataan oleh murid dalam menghasilkan karangan atau penggunaan perisian hamparan elektronik untuk memplot graf.
[object Object]
Apa Kelebihan Mengguna ICT Sebagai Alat Aplikasi? Murid boleh memberikan tumpuan kepada melakukan aktiviti pembelajaran yang autentik. Guru boleh mengemuka masalah yang lebih mencabar minda murid. Murid dapat meningkat kecekapan dan ketepatan hasil pembelajaran.
ICT SEBAGAI ALAT KOMUNIKASI
ICT dikatakan sebagai alat pemudah komunikasi apabila diguna untuk memboleh murid dan guru daripada lokasi yang berbeza menghantar, menerima dan berkongsi maklumat yang pelbagai bentuk. Apa Maksud ICT Sebagai Alat Komunikasi?
Kemajuan ICT pada hari ini membolehkan komunikasi dilakukan dalam pelbagai mod seperti berikut: teks, grafik, audio, video, atau kombinasi pelbagai mod.
Bagaimana Guna ICT Sebagai Alat Komunikasi Dalam PnP ? Terdapat empat teknik untuk komunikasi melalui ICT, iaitu:   Teknik Seorang - Sendirian, Teknik Seorang kepada Seorang, Teknik Seorang kepada Ramai, dan Teknik Ramai kepada Ramai.
Apa Kelebihan Guna ICT Sebagai Alat Komunikasi? ,[object Object],[object Object],[object Object]
1 of 41

Recommended

Teknologi maklumat-untuk-pp-29185 by
Teknologi maklumat-untuk-pp-29185Teknologi maklumat-untuk-pp-29185
Teknologi maklumat-untuk-pp-29185Kementerian Pelajaran Malaysia
960 views41 slides
Pengintegrasian teknologi maklumat dan komunikasi dalam pengajaran dan by
Pengintegrasian teknologi maklumat dan komunikasi dalam pengajaran danPengintegrasian teknologi maklumat dan komunikasi dalam pengajaran dan
Pengintegrasian teknologi maklumat dan komunikasi dalam pengajaran danFara Najua
930 views21 slides
Presentation edu 3109 by
Presentation edu 3109Presentation edu 3109
Presentation edu 3109Kementerian Pelajaran Malaysia
1.1K views11 slides
Tmk untuk p&p by
Tmk untuk p&pTmk untuk p&p
Tmk untuk p&pMahathir Bakar
884 views41 slides
Power point strategi pengajaran inovatif by
Power point strategi pengajaran inovatifPower point strategi pengajaran inovatif
Power point strategi pengajaran inovatifmiahanni
15.3K views7 slides
Penggunaan ICT dalam P&P by
Penggunaan ICT dalam P&PPenggunaan ICT dalam P&P
Penggunaan ICT dalam P&PShah Awang
22.8K views45 slides

More Related Content

What's hot

(Group 15) penggunaan teknologi dalam pengajaran dan pembelajaran by
(Group 15) penggunaan teknologi dalam pengajaran dan pembelajaran(Group 15) penggunaan teknologi dalam pengajaran dan pembelajaran
(Group 15) penggunaan teknologi dalam pengajaran dan pembelajaranDIHYAUDDIN SAAD
4.2K views38 slides
Penggunaan Teknologi Maklumat Dalam Pengajaran dan Pembalajaran By sukie by
Penggunaan Teknologi Maklumat Dalam Pengajaran dan Pembalajaran By sukiePenggunaan Teknologi Maklumat Dalam Pengajaran dan Pembalajaran By sukie
Penggunaan Teknologi Maklumat Dalam Pengajaran dan Pembalajaran By sukieMohd Dasuki
7.3K views36 slides
ICT DALAM PENDIDIKAN by
ICT DALAM PENDIDIKAN ICT DALAM PENDIDIKAN
ICT DALAM PENDIDIKAN Maryam Fadil
6.8K views30 slides
Empat penggunaan tmk dalam p by
Empat penggunaan tmk dalam pEmpat penggunaan tmk dalam p
Empat penggunaan tmk dalam pcweet Thara
3.7K views3 slides
Edu 3105 teknologi dalam pengajaran dan pembelajaran by
Edu 3105 teknologi dalam pengajaran dan pembelajaranEdu 3105 teknologi dalam pengajaran dan pembelajaran
Edu 3105 teknologi dalam pengajaran dan pembelajaranFahmi Zakaria
1.6K views24 slides
Ict in pnp by
Ict in pnpIct in pnp
Ict in pnpwmzuri
2.2K views39 slides

What's hot(19)

(Group 15) penggunaan teknologi dalam pengajaran dan pembelajaran by DIHYAUDDIN SAAD
(Group 15) penggunaan teknologi dalam pengajaran dan pembelajaran(Group 15) penggunaan teknologi dalam pengajaran dan pembelajaran
(Group 15) penggunaan teknologi dalam pengajaran dan pembelajaran
DIHYAUDDIN SAAD4.2K views
Penggunaan Teknologi Maklumat Dalam Pengajaran dan Pembalajaran By sukie by Mohd Dasuki
Penggunaan Teknologi Maklumat Dalam Pengajaran dan Pembalajaran By sukiePenggunaan Teknologi Maklumat Dalam Pengajaran dan Pembalajaran By sukie
Penggunaan Teknologi Maklumat Dalam Pengajaran dan Pembalajaran By sukie
Mohd Dasuki7.3K views
ICT DALAM PENDIDIKAN by Maryam Fadil
ICT DALAM PENDIDIKAN ICT DALAM PENDIDIKAN
ICT DALAM PENDIDIKAN
Maryam Fadil6.8K views
Empat penggunaan tmk dalam p by cweet Thara
Empat penggunaan tmk dalam pEmpat penggunaan tmk dalam p
Empat penggunaan tmk dalam p
cweet Thara3.7K views
Edu 3105 teknologi dalam pengajaran dan pembelajaran by Fahmi Zakaria
Edu 3105 teknologi dalam pengajaran dan pembelajaranEdu 3105 teknologi dalam pengajaran dan pembelajaran
Edu 3105 teknologi dalam pengajaran dan pembelajaran
Fahmi Zakaria1.6K views
Ict in pnp by wmzuri
Ict in pnpIct in pnp
Ict in pnp
wmzuri2.2K views
Penilaian bagi pembangunan bahan multimedia berasaskan laman web dalam pendid... by cikgutika
Penilaian bagi pembangunan bahan multimedia berasaskan laman web dalam pendid...Penilaian bagi pembangunan bahan multimedia berasaskan laman web dalam pendid...
Penilaian bagi pembangunan bahan multimedia berasaskan laman web dalam pendid...
cikgutika3.1K views
Pembudayaan ict by d052773
Pembudayaan ict Pembudayaan ict
Pembudayaan ict
d052773450 views
Teknologi Dalam Pembelajaran & Pengajaran da by Raudhah Alias
Teknologi Dalam Pembelajaran & Pengajaran daTeknologi Dalam Pembelajaran & Pengajaran da
Teknologi Dalam Pembelajaran & Pengajaran da
Raudhah Alias367 views
Ict dalam pendidikan by ummuha
Ict dalam pendidikanIct dalam pendidikan
Ict dalam pendidikan
ummuha2.1K views
Slide presentation by Nor Aminah
Slide presentationSlide presentation
Slide presentation
Nor Aminah546 views
KREATIVITI DAN KEMAHIRAN KANAK-KANAK DALAM MEREKABENTUK PERMAINAN DIGITAL by Laili Farhana M.I.
KREATIVITI DAN KEMAHIRAN KANAK-KANAK DALAM MEREKABENTUK PERMAINAN DIGITAL KREATIVITI DAN KEMAHIRAN KANAK-KANAK DALAM MEREKABENTUK PERMAINAN DIGITAL
KREATIVITI DAN KEMAHIRAN KANAK-KANAK DALAM MEREKABENTUK PERMAINAN DIGITAL
Laili Farhana M.I.4.9K views
169358267 apa-yang-boleh-didefinisikan-sebagai-inovasi by Ramlah Lanlah
169358267 apa-yang-boleh-didefinisikan-sebagai-inovasi169358267 apa-yang-boleh-didefinisikan-sebagai-inovasi
169358267 apa-yang-boleh-didefinisikan-sebagai-inovasi
Ramlah Lanlah644 views
Teknologi Dalam Pengajaran dan Pembelajaran by Alif Akram
Teknologi Dalam Pengajaran dan PembelajaranTeknologi Dalam Pengajaran dan Pembelajaran
Teknologi Dalam Pengajaran dan Pembelajaran
Alif Akram10.3K views
PENGINTEGRASIAN TEKNOLOGI MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI DALAM PENGAJARAN DAN PEMBEL... by Anas Redzuan Shariff
PENGINTEGRASIAN TEKNOLOGI MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI DALAM PENGAJARAN DAN PEMBEL...PENGINTEGRASIAN TEKNOLOGI MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI DALAM PENGAJARAN DAN PEMBEL...
PENGINTEGRASIAN TEKNOLOGI MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI DALAM PENGAJARAN DAN PEMBEL...
peranan guru dalam ict di sekolah. by Nor Rani Othman
peranan guru dalam ict di sekolah.peranan guru dalam ict di sekolah.
peranan guru dalam ict di sekolah.
Nor Rani Othman5.4K views
Perkembangan persekitaran pembelajaran by miahanni
Perkembangan persekitaran pembelajaranPerkembangan persekitaran pembelajaran
Perkembangan persekitaran pembelajaran
miahanni10K views

Viewers also liked

Grup 3 tardor by
Grup 3 tardorGrup 3 tardor
Grup 3 tardorfraskier
297 views14 slides
Model ARCS by
Model ARCSModel ARCS
Model ARCSnorfariszam
1.7K views14 slides
Taklimat Akademik Fakulti Informatik, UniSZA by
Taklimat Akademik Fakulti Informatik, UniSZATaklimat Akademik Fakulti Informatik, UniSZA
Taklimat Akademik Fakulti Informatik, UniSZASuhailan Safei
4.3K views37 slides
Etika penggunaan komputer by
Etika penggunaan komputerEtika penggunaan komputer
Etika penggunaan komputerNineZero
3.2K views15 slides
Dspm thn3 by
Dspm thn3Dspm thn3
Dspm thn3Marwan Mansor
2.8K views36 slides
Topik 8 penghubungkaitan by
Topik 8 penghubungkaitanTopik 8 penghubungkaitan
Topik 8 penghubungkaitanWany Hardy
5.1K views18 slides

Viewers also liked(12)

Grup 3 tardor by fraskier
Grup 3 tardorGrup 3 tardor
Grup 3 tardor
fraskier297 views
Taklimat Akademik Fakulti Informatik, UniSZA by Suhailan Safei
Taklimat Akademik Fakulti Informatik, UniSZATaklimat Akademik Fakulti Informatik, UniSZA
Taklimat Akademik Fakulti Informatik, UniSZA
Suhailan Safei4.3K views
Etika penggunaan komputer by NineZero
Etika penggunaan komputerEtika penggunaan komputer
Etika penggunaan komputer
NineZero3.2K views
Topik 8 penghubungkaitan by Wany Hardy
Topik 8 penghubungkaitanTopik 8 penghubungkaitan
Topik 8 penghubungkaitan
Wany Hardy5.1K views
Teorema pythagoras by Muchliz Azam
Teorema pythagorasTeorema pythagoras
Teorema pythagoras
Muchliz Azam13.1K views
Powerpoint teorema phytagoras by Diah Octavianty
Powerpoint teorema phytagorasPowerpoint teorema phytagoras
Powerpoint teorema phytagoras
Diah Octavianty11.9K views
Pengenalan kepada Teknologi Maklumat Dan Komunikasi by amaniasraf
Pengenalan kepada Teknologi Maklumat Dan KomunikasiPengenalan kepada Teknologi Maklumat Dan Komunikasi
Pengenalan kepada Teknologi Maklumat Dan Komunikasi
amaniasraf38.9K views
PPT Teorema Pythagoras by RyaAgustini
PPT Teorema PythagorasPPT Teorema Pythagoras
PPT Teorema Pythagoras
RyaAgustini24.1K views
Bidang pembelajaran 1.2 tingkatan 4 by MOE
Bidang pembelajaran 1.2 tingkatan 4Bidang pembelajaran 1.2 tingkatan 4
Bidang pembelajaran 1.2 tingkatan 4
MOE75.5K views
Bidang pembelajaran 1.1 tingkatan 4 by MOE
Bidang pembelajaran 1.1 tingkatan 4Bidang pembelajaran 1.1 tingkatan 4
Bidang pembelajaran 1.1 tingkatan 4
MOE74.3K views

Similar to Teknologi Maklumat Untuk P&P

Teknologimaklumatuntukpnpshahwiran 1233061045119470-1 by
Teknologimaklumatuntukpnpshahwiran 1233061045119470-1Teknologimaklumatuntukpnpshahwiran 1233061045119470-1
Teknologimaklumatuntukpnpshahwiran 1233061045119470-1Geetha Vijay
849 views45 slides
Teknologi maklumat untuk pnp by
Teknologi maklumat untuk pnpTeknologi maklumat untuk pnp
Teknologi maklumat untuk pnpGeetha Vijay
681 views45 slides
Penggunaan TMK dalam P&P by
Penggunaan TMK dalam P&PPenggunaan TMK dalam P&P
Penggunaan TMK dalam P&PAdila Dila
12.5K views39 slides
Penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi by
Penggunaan teknologi maklumat dan komunikasiPenggunaan teknologi maklumat dan komunikasi
Penggunaan teknologi maklumat dan komunikasiUmmi Malik
3.3K views5 slides
Ict dalam pendidikan by
Ict dalam pendidikanIct dalam pendidikan
Ict dalam pendidikanRoiamah Basri
4.6K views39 slides
Ict in pnp by
Ict in pnpIct in pnp
Ict in pnpJimmy Siow
488 views39 slides

Similar to Teknologi Maklumat Untuk P&P(20)

Teknologimaklumatuntukpnpshahwiran 1233061045119470-1 by Geetha Vijay
Teknologimaklumatuntukpnpshahwiran 1233061045119470-1Teknologimaklumatuntukpnpshahwiran 1233061045119470-1
Teknologimaklumatuntukpnpshahwiran 1233061045119470-1
Geetha Vijay849 views
Teknologi maklumat untuk pnp by Geetha Vijay
Teknologi maklumat untuk pnpTeknologi maklumat untuk pnp
Teknologi maklumat untuk pnp
Geetha Vijay681 views
Penggunaan TMK dalam P&P by Adila Dila
Penggunaan TMK dalam P&PPenggunaan TMK dalam P&P
Penggunaan TMK dalam P&P
Adila Dila12.5K views
Penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi by Ummi Malik
Penggunaan teknologi maklumat dan komunikasiPenggunaan teknologi maklumat dan komunikasi
Penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi
Ummi Malik3.3K views
Tugasan3 ict tinjauan by Mohammad Nusi
Tugasan3 ict tinjauanTugasan3 ict tinjauan
Tugasan3 ict tinjauan
Mohammad Nusi1.5K views
Tmk sem 6 2013 by lia369
Tmk sem 6 2013Tmk sem 6 2013
Tmk sem 6 2013
lia369499 views
tugasan 3 kajian tinjauan by hidadaus
tugasan 3 kajian tinjauantugasan 3 kajian tinjauan
tugasan 3 kajian tinjauan
hidadaus976 views
Tugasan 3-Kajian Tinjauan by nurliyana274
Tugasan 3-Kajian TinjauanTugasan 3-Kajian Tinjauan
Tugasan 3-Kajian Tinjauan
nurliyana2741.4K views
PGT219 : HUMANITIES TEACHING METHOD by Eddy Terinisip
PGT219 : HUMANITIES TEACHING METHODPGT219 : HUMANITIES TEACHING METHOD
PGT219 : HUMANITIES TEACHING METHOD
Eddy Terinisip334 views
Tugasan 3 (kajian tinjauan) by juelieyza
Tugasan 3 (kajian tinjauan)Tugasan 3 (kajian tinjauan)
Tugasan 3 (kajian tinjauan)
juelieyza1.3K views
kumpulan 15 : Penggunaan Teknologi Dalam PdP by Izawati Saat
kumpulan 15 : Penggunaan Teknologi Dalam PdPkumpulan 15 : Penggunaan Teknologi Dalam PdP
kumpulan 15 : Penggunaan Teknologi Dalam PdP
Izawati Saat2.4K views
ICT & MULTIMEDIA P&P/ICT IN EDUCATION by Eddy Terinisip
ICT & MULTIMEDIA P&P/ICT IN EDUCATIONICT & MULTIMEDIA P&P/ICT IN EDUCATION
ICT & MULTIMEDIA P&P/ICT IN EDUCATION
Eddy Terinisip3.2K views
Tugasan 3 kajian tinjauan by Hidayu Jamali
Tugasan 3 kajian tinjauanTugasan 3 kajian tinjauan
Tugasan 3 kajian tinjauan
Hidayu Jamali1.2K views
Sikap guru terhadap penggunaan ict di sekolah kebangsaan trolak timur by shamsuhaila85
Sikap guru terhadap penggunaan ict di sekolah kebangsaan trolak timurSikap guru terhadap penggunaan ict di sekolah kebangsaan trolak timur
Sikap guru terhadap penggunaan ict di sekolah kebangsaan trolak timur
shamsuhaila854.9K views
Ict Presentation by amoi286
Ict PresentationIct Presentation
Ict Presentation
amoi286407 views

More from Norhisham Mohamad Nordin

Tatabahasa Melayu Untuk Tingkatan 5 by
Tatabahasa Melayu Untuk Tingkatan 5Tatabahasa Melayu Untuk Tingkatan 5
Tatabahasa Melayu Untuk Tingkatan 5Norhisham Mohamad Nordin
522 views25 slides
Bab 01 complete by
Bab 01 completeBab 01 complete
Bab 01 completeNorhisham Mohamad Nordin
550 views53 slides
Mte 3012 day 1 by
Mte 3012  day 1Mte 3012  day 1
Mte 3012 day 1Norhisham Mohamad Nordin
176 views2 slides
Bab 01 complete by
Bab 01 completeBab 01 complete
Bab 01 completeNorhisham Mohamad Nordin
474 views53 slides
Due date on assignment by
Due date on assignmentDue date on assignment
Due date on assignmentNorhisham Mohamad Nordin
464 views8 slides
Editing software needed for tugasan 3 by
Editing software needed for tugasan 3Editing software needed for tugasan 3
Editing software needed for tugasan 3Norhisham Mohamad Nordin
255 views2 slides

More from Norhisham Mohamad Nordin(20)

Teknologi Maklumat Untuk P&P

 • 1. PANDUAN PENGGUNAAN TEKNOLOGI MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI (ICT) DALAM PENGAJARAN & PEMBELAJARAN
 • 2.
 • 3. Apa Maksud Penggunaan ICT Dalam P&P ? Penggunaan ICT dalam P&P bermaksud menggunakan ICT secara berfikrah, terancang dan bersesuaian untuk meningkatkan kecekapan proses dan keberkesanan P&P . PENGENALAN
 • 4.
 • 5. ✓ Membolehkan murid mengakses maklumat yang sukar diperolehi. ✓ Membolehkan murid mengumpul maklumat yang perlukan masa yang lama atau terlalu mahal untuk diperoleh. ✓ Mewujudkan suasana pembelajaran yang menyeronokkan dan mencabar. ✓ Membolehkan murid mencuba atau melaksana eksperimen yang sukar, terlalu mahal, mustahil atau bahaya untuk dilaksana dengan cara biasa.
 • 6. meningkat daya kreativiti dan imaginasi murid. ✓ memberi peluang kepada murid belajar secara berkesan dengan bimbingan yang minimum. ✓ meningkat kemahiran ICT.
 • 7.
 • 8.
 • 9. Perlukah Saya Menjadi Pakar Komputer Sebelum Boleh Menggunakannya Dalam P&P ? Guru tidak perlu menjadi pakar, cukup sekadar menguasai kemahiran asas ICT yang boleh diperolehi melalui aktiviti kelab komputer sekolah yang melaksanakan program Literasi Komputer Kementerian Pendidikan.
 • 10. Bagaimana Menggunakan ICT Dalam P&P ? • Dalam konteks penggunaan ICT dalam P&P tiada satu cara pun boleh dikata sebagai terbaik dan mesti digunakan. • Pendekatan terbaik yang sebenarnya ialah apabila penggunaan ICT sesuai dengan keperluan murid, serta dapat membuahkan hasil yang diharapkan dalam jangka masa yang munasabah.
 • 11. Bagaimana Menggunakan ICT Dalam P&P ? Penggunaan ICTdalam P&P dapat dilihat dan dua aspek, ( i ) Aspek pengajaran iaitu (guru mengguna ICT), dan ( ii ) Aspek pembelajaran ( murid mengguna ICT).
 • 12.
 • 14. Apa maksud ICT untuk Pembelajaran Tutorial ? ICT dikatakan untuk pembelajaran tutorial apabila diguna untuk menyampaikan kandungan pelajaran berdasarkan urutan yang telah ditetapkan.
 • 15.
 • 16. Bagaimana ICT Diguna Untuk Pembelajaran Tutorial? Alat ICT yang selalu diguna untuk pembelajaran tutorial ialah komputer dan perisian pendidikan sama ada yang disimpan di dalam CD-ROM, cakera keras ataupun laman web.
 • 17. lstilah Computer Assisted Instruction (CAl) diguna untuk menggambarkan penggunaan komputer dalam P&P. Kemudianya istilah Intelligent Computer Assisted Instruction atau Intelligent Tutoring System pula digunakan.
 • 18. Perubahan ini seiring dengan perkembangan yang berlaku dalam reka bentuk perisian pendidikan yang bercirikan kecerdasan. Ciri ini melahirkan perisian pendidikan yang berupaya menyesuai maklumat yang disampai dengan kemampuan dan keperluan murid. Dengan perkembangan ICT, perisian kursus yang ada pada hari ini kebanyakannya berciri multimedia.
 • 19.
 • 20. Sebahagian besar perisian pendidikan yang diguna dalam pembelajaran tutorial direka bentuk berdasar kepada model tradisional P&P, model transmisi, yang melihat guru sebagai penyampai maklumat utama dan murid sebagai penerima. Perisian pendidikan seperti ini lebih mudah diadaptasi oleh guru (Clack dan Sun, 1996).
 • 21. Penggunaan ICT untuk pembelajaran tutorial sesuai diguna dalam situasi berikut: ✔ Kelas yang mengandung kemampuan belajar yang berbeza. Dalam situasi ini, guru boleh memberi tumpuan kepada sebahagian murid sementara sebahagian yang lain mengguna komputer . Apa Situasi Yang Sesuai Untuk Guna Pendekatan ini ?
 • 22. Guru terpaksa bertugas luar dan kelas diselia oleh guru ganti. Dalam situasi ini, guru tersebut boleh merancang pembelajaran mengguna komputer. ✔ Terdapat murid yang sukar mengikuti pengajaran guru. Dalam situasi ini, guru boleh menggunakan perisian pendidikan khusus untuk pemulihan.
 • 23. Terdapat murid cerdik yang memerlukan aktiviti pengayaan. ✔ Dalam situasi ini, perisian pendidikan yang mencabar minda boleh diberikan kepada mereka.
 • 24. ICT UNTUK PEMBELAJARAN PENEROKAAN (EXPLORATARY)
 • 25. Penggunaan ICT untuk pembelajaran penerokaan berlaku apabila ICT digunakan sebagai medium untuk : Apa Maksud ICT Untuk Pembelajaran Penerokaan? ✔ Mencari dan mengakses maklumat daripada CD-ROM, Internet, portal maklumat dan sebagainya.
 • 26. Mengalami, mempelajari dan mengkaji sesuatu fenomena secara simulasi. ✔ Melihat demontrasi sesuatu kejadian yang urutan babaknya boleh dikawal oleh murid.
 • 27. Dalam pembelajaran penerokaan, murid boleh mengawal dan menentukan maklumat yang diterima melalui ICT. Ini berbeza dengan pembelajaran tutorial di mana murid hanya menerima bahan pelajaran yang dikawal dan ditentukan oleh sistem .
 • 28. Pendekatan ini serasi dan menyokong pendekatan constructivism, iaitu teori pembelajaran yang memberi penekanan kepada * pemikiran kritis, * penyelesaian masalah, * pengalaman pembelajaran yang autentik, dan pengetahuan yang dibina melalui interaksi sosial. Bagaimana ICT Diguna Untuk Pembelajaran Penerokaan ?
 • 29. Apa Situasi Yang Sesuai Untuk Mengguna Pendekatan ini? ICT sesuai digunakan untuk pembelajaran penerokaan dalam situasi: * pembelajaran yang berbentuk inkuiri penemuan . * pembelajaran yang menjurus kepada penyelesaian masalah kehidupan sebenar . *
 • 30. * A ktiviti yang berkaitan kajian masa depan. * A ktiviti pembelajaran yang berbentuk simulasi.
 • 31.
 • 32. Memberi peluang kepada guru menerapkan teori pembelajaran moden seperti constructivism, multiple intelligence dan lain-lain.
 • 33. ICT SEBAGAI ALAT APLIKASI
 • 34. Apa Maksud ICT Sebagai Alat Aplikasi? ICT dikatakan diguna sebagai alat aplikasi apabila membantu murid melaksanakan tugasan pembelajaran, bukan sebagai mekanisma penyaluran maklumat P&P     Contohnya penggunaan perisian aplikasi umum seperti pemproses perkataan oleh murid dalam menghasilkan karangan atau penggunaan perisian hamparan elektronik untuk memplot graf.
 • 35.
 • 36. Apa Kelebihan Mengguna ICT Sebagai Alat Aplikasi? Murid boleh memberikan tumpuan kepada melakukan aktiviti pembelajaran yang autentik. Guru boleh mengemuka masalah yang lebih mencabar minda murid. Murid dapat meningkat kecekapan dan ketepatan hasil pembelajaran.
 • 37. ICT SEBAGAI ALAT KOMUNIKASI
 • 38. ICT dikatakan sebagai alat pemudah komunikasi apabila diguna untuk memboleh murid dan guru daripada lokasi yang berbeza menghantar, menerima dan berkongsi maklumat yang pelbagai bentuk. Apa Maksud ICT Sebagai Alat Komunikasi?
 • 39. Kemajuan ICT pada hari ini membolehkan komunikasi dilakukan dalam pelbagai mod seperti berikut: teks, grafik, audio, video, atau kombinasi pelbagai mod.
 • 40. Bagaimana Guna ICT Sebagai Alat Komunikasi Dalam PnP ? Terdapat empat teknik untuk komunikasi melalui ICT, iaitu:   Teknik Seorang - Sendirian, Teknik Seorang kepada Seorang, Teknik Seorang kepada Ramai, dan Teknik Ramai kepada Ramai.
 • 41.