Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Polibriged cara-cara pencegahan kebakaran

1,557 views

Published on

polibriged

 • Be the first to comment

Polibriged cara-cara pencegahan kebakaran

 1. 1. Ahli kumpulan: hashimah ismail, siti hawa zuber, sarah syahirah, afiqah ahmadi. polibriged
 2. 2. Semasa memasak hendaklah memberi tumpuan sepenuhnya. Pastikan keadaan dapur bersih dan tidak berminyak. Jangan memasak dalam keadaan yang letih atau mengantuk
 3. 3. Ruang alat pemanas Letakkan alat pemanas pada jarak tiga (3) kaki atau satu (1) meter daripada sebarang benda yang mudah terbakar.
 4. 4. Pekakas merokok Pastikan bekas abu rokok yang digunakan besar dan lebar. Basahkan bekas tersebut sebelum digunakan kemudian jangan merokok ketika hendak tidur.
 5. 5. Mancis dan pemetik api Pastikan bahan seperti mancis dan pemetik api disimpan ditempat yang selamat supaya dapat dielak daripada kanak- kanak.
 6. 6. elektrik Gantikan wayar yang telah rosak atau terpintal. Sentiasa peka terhadap barangan elektrik yang digunakan seperti peralatan yang berbau, berasap dan terlampau panas.
 7. 7. lilin Semasa menggunakan lilin pastikan ia jauh daripada benda yang mudah terbakar dan daripada tiupan angin.
 8. 8. Alat pengesan asap Lengkapkan rumah anda dengan alat pengesan asap. setiap rumah hendaklah dipasang sekurang-kurangnya satu unit alat pengesan asap. Keutamaan di ruang dapur disarankan, untuk memastikan keselamatan keluarga dan amatlah baik disyorkan agar di setiap bilik dipasang alat tersebut
 9. 9. Periksa alat tersebut setiap bulan. Gantikan bateri setiap tahun sekali. Apabila alat pengesan ini berbunyi ia menandakan bateri sudah lemah dan perlu ditukar dengan segera. Tukarkan alat tersebut setiap sepuluh tahun sekali. Dapatkan yang mudah alih.
 10. 10. Perancangan untuk melepaskan diri Pastikan setiap rumah mempunyai satu (1) lakaran untuk melepaskan diri dari sebarang kebakaran, dengan itu sesiapa yang berada di dalam rumah mengetahui bagaimana hendak menyelamatkan diri semasa berlaku kebakaran.
 11. 11. Merangkak dalam asap Cara yang betul menyelamatkan diri daripada asap yang tebal, pertama cuba merangkak ke lantai dengan menggunakan kedua-dua tangan, siku dan lutut. Kedua, pastikan kepala anda 30-60 cm (kurang daripada dua kaki) dari aras lantai.
 12. 12. sekian terima kasih

×