Power point perniagaan antarabangsa azniza (1)

478 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
478
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Power point perniagaan antarabangsa azniza (1)

 1. 1. Penguatkuasaan Undang-undang Pengaruh Budaya Faktor Ekonomi Jenama
 2. 2. Penguatkuasaan Undang-undang Setiap produk yang ingin di pasarkan di peringkat antarabangsa mestilah mematuhi peraturan dan undangundang yang telah ditetapkan oleh sesebuah negara berkenaan. Sebagai contoh : Groupo Modelo SA iaitu syarikat mereneh/membuat bir yang terpaksa mengurangkan kadar ‘introsamine’di dalam bir yang dijual di Germany, Austria dan Switzerland bagi memenuhi standard kesihatan yang telah ditetapkan oleh negara tersebut. palam elektrik peralatan rumah yang dijual di Europe mesti diubahsuai dari satu negara ke satu negara untuk memenuhi pelbagai jenis kedai elektrik yang ditemui di sana.
 3. 3. Pengaruh Budaya  Keadaan dimana firma antarabangsa perlu untuk menyelaraskan dan menyesuaikan produk mereka dalam memenuhi tuntutan citarasa budaya sesebuah budaya.  Salah satunya adalah pengubahsuaian dari segi bahasa pada label produk mengikut bahasa utama sesebuah budaya atau negara tertentu, namun dalam sesetengah kes bahasa akan dikekalkan untuk melambangkan kualiti dan fesyen.
 4. 4. Pengaruh Budaya   Produk makanan dan bahan yang terdapat didalamnya sering diubah untuk memenuhi citarasa budaya sesebuah negara tertentu, contohnya negara Jepun para ibu lebih cenderung memberi sardin sejuk beku dan nasi kepada anak mereka. Ia juga dapat dilihat dari segi pembuatan pengangkutan, dimana negara Jepun lebih peka kepada kualiti kerana ia melambangkan simbol status daripada fungsi pengangkutan.
 5. 5. Faktor Ekonomi   Tahap pembangunan ekonomi sesebuah negara turut mempengaruhi keinginan untuk mendapatkan sesuatu produk dimana penduduk di negara kaya berminat kepada produk yang mempunyai ciri tambahan yang menarik. Pengguna di negara miskin pula lebih suka membeli barang yang sama pada harga murah, maka produk akan diubah mengikut tahap ekonomi sesebuah negara.
 6. 6. Faktor Jenama  Sesuatu elemen yang sering diubah oleh firma antarabangsa adalah menjenakan produk kerana boleh mengurangkan kos pembungkusan, rekaan dan pengiklanan.
 7. 7. JTP 293 (PERNIAGAAN HARGA ISU-ISU PENETAPAN ANTABANGSA) DAN KEPUTUSAN Membangunkan dasar penetapan harga yang berkesan ialah penentu kejayaan mana-mana firma. Polisi harga selalunya memberi kesan terus kepada saiz hasil oleh sesebuah firma.  Firma tempatan dan antarabangsa perlulah membangunkan strategi penentuan harga yang bakal menghasilkan operasi yang menguntungkan.
 8. 8. JTP PENETAPAN HARGA ISU-ISU 293(PERNIAGAAN ANTARABANGSA) DAN KEPUTUSAN Caj pengangkutan dan cukai barangan yang tiba di sesuatu negara-negara menyebabkan harga sesuatu barangan itu berbeza-beza. Ia memberi tekanan dan menjejaskan pembayar akhir. Naik turun kadar pertukaran juga mewujudkan masalah dari segi harga.
 9. 9. ISU-ISU PENETAPAN HARGA DAN KEPUTUSAN Harga perlu diletak pada tahap yang akan dapat mendatangkan keuntungan yang optimal kepada firma Tahap ini tidak boleh terlampau rendah hingga menjejaskan kedudukan kewangan firma dan tidak terlampau tinggi hingga menjejaskan permintaan kepada keluaran
 10. 10. JTP 293 (PERNIAGAAN ANTARABANGSA) 3 Dasar Penetapan Harga 1) Dasar Harga Piawai/Tetap 2) Penetapan Harga Dua Tingkat/TwoTiered 3) Penetapan Harga Pasaran 1) DASAR HARGA PIAWAI/TETAP Firma antarabangsa menjual barangan dan perkhidmatan dengan harga yang sama tanpa mengira di mana ianya dijual dan didagangkan.
 11. 11. 2) PENENTUAN HARGA DUA TINGKAT / TWO- TIERED Firma menetapkan satu harga untuk semua jualan domestiknya dan satu harga kedua untuk semua jualan antarabangsanya. Penentuan harga dua tingkat ini selalunya digunakan oleh perniagaan domestik yang baru untuk diantarabangsakan.
 12. 12. FAKTOR YANG MELIBATKAN POLISI PENETAPAN HARGA) Strategi Perniagaan Competitive environment Kos melakukan perniagaan Kadar tukaran asing tidak tetap
 13. 13. Harga Pasaran Rajah 1 : Menentukan Keuntungan-memaksimum
 14. 14. Rajah 2 : Menentukan Keuntungan-memaksimum
 15. 15. 2 KEADAAN YANG PERLU DIAMALKAN DALAM MENGAWAL HARGA PASARAN
 16. 16. Risiko kpd Hg Pasaran

×