solat ketika sakit

6,149 views

Published on

Solat Ketika Sakit

0 Comments
4 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
6,149
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
43
Actions
Shares
0
Downloads
282
Comments
0
Likes
4
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

solat ketika sakit

 1. 1. SOLAT KETIKA SAKIT
 2. 2. MAKSUD SOLAT KETIKA SAKIT• Menunaikan solat mengikut keupayaan kerana kesulitan yang menghalang daripada menunaikan secara biasa.• Islam membenarkan orang sakit bersembahyang mengikut keupayaannya
 3. 3. CARA SOLAT KETIKA SAKIT
 4. 4. 1. SECARA DUDUK1. Duduk dalam keadaan iftirasy (duduk antara dua sujud atau yang termampu)2. Rukuk (kepala ditundukkan, dahi setentang dengan tempat sujud ataupun hadapan lutut).3. Sujud seperti biasa.
 5. 5. 2. SECARA MENGIRING1. Berbaring mengiring di atas rusuk sebelah kanan.2. Muka dan dada menghadap kiblat.3. Rukuk dan sujud dilakukan dengan isyarat kepala.
 6. 6. 3. SECARA MENELENTANG1. Berbaring menelentang.2. Kaki menghala kiblat.3. Kepala ditinggikan sedikit supaya muka dapat menghadap kiblat.4. Rukuk dan sujud dilakukan dengan isyarat kepala.
 7. 7. 4. SECARA ISYARAT KELOPAK MATA1. Berbaring menelentang.2. Kaki menghala kiblat.3. Rukuk dilakukan dengan menggerakkan kelopak mata.4. Sujud diisyaratkan dengan memejamkan mata.
 8. 8. 5. SECARA INGAT DALAM HATI• Dilakukan dengan membayangkan di dalam hati pergerakan mengikut tertib rukun.
 9. 9. HIKMAH RUKHSAH SOLAT KETIKA SAKIT1. Membuktikan Allah sayang akan hambanya.2. Menunjukkan Islam agama yang mudah.3. Supaya umat islam dapat menunaikan kewajipan mereka dalam sebarang keadaan.
 10. 10. SEBAB DIWAJIBKAN SOLAT WALAUPUN KETIKA SAKIT1. Solat merupakan ibadat terpenting dalam Islam.2. Mencegah seseorang daripada melakukan kemungkaran.3. Solat sebagai penawar kepada sakit.4. Mengharapkan pertolongan Allah ketika senang dan susah.5. Supaya hidup dan mati dalam iman.
 11. 11. PERBEZAAN RUKSAH SOLAT KETIKA SAKIT DAN MUSAFIR CARA SOLAT RUKSAH KETIKA RUKHSAH KETIKA SAKIT MUSAFIR KEADAAN Dilakukan mengikut Boleh dilakukan secara SOLAT keupayaan pesakit Jama’, Qasar atau samada secara duduk, kedua-dunya sekali. berbaring, mengiring, Harus juga dilakukan menelentang, isyarat secara sempurna. mata atau isyarat hati. TEMPOH Dalam keadaan sakit Semasa berada dalamPERLAKSANAAN musafir

×