NORAINI BT A KADIRWAN HAMEDAN B WAN HARONNOR FAIZA BT MAT YUNUSZAINU BT HASSANWAN ROS ANITA BT WAN IBRAHIMRANCANGAN PENGAJ...
1. Lirik Lagu 2. Gambar-gambar haiwan 3. Lembaran Kerja   Fasa/Masa     Isi Kandungan  Aktiviti Pengajaran   ...
satu rantaian makanan  Yakin dan Berani                 4.Guru menyuruh                 m...
bukannya hidup                        untuk makan’.KEKUATAN Saya berasa seronok kerana saya dapat ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Noraini bt a kadir

1,222 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,222
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
30
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Noraini bt a kadir

 1. 1. NORAINI BT A KADIRWAN HAMEDAN B WAN HARONNOR FAIZA BT MAT YUNUSZAINU BT HASSANWAN ROS ANITA BT WAN IBRAHIMRANCANGAN PENGAJARAN HARIAN SAINS TAHUN 5Tarikh : 29 Februari 2012Masa : 11.15 pagi - 11.45 pagiTahun : 5 CekalBil Murid : 26 OrangTema : Menyiasat Benda HidupBidang Pelajaran : Rantai makanan dan siratan makananStrategi : Fasa 5 NedhamPengetahuan Sedia Ada:Murid telah mengetahui bahawa terdapat haiwan yang makan haiwan lain, tumbuhan sahaja danmakan haiwan dan tumbuhan lain.Hasil Pembelajaran:Di akhir pembelajaran murid dapat, 1. Menyatakan tiga jenis haiwan mengikut apa yang dimakan. 2. Menyatakan pengeluar dan pengguna di dalam rantai makananKemahiran proses sains:Komunikasi, jangkaan, kenalpasati, membuat kesimpulanKemahiran Berfikir:Menjana Idea, Menghubungkait dan mengenalpastiNilai Murni: 1. Murid perlu yakin dan berani untuk menjawab soalan guru 2. Murid bekerjasama dengan rakan bagi menyiapkan tugasan 3. Murid perlu bersyukur dengan setiap nikmat AllahSumber P & P:
 2. 2. 1. Lirik Lagu 2. Gambar-gambar haiwan 3. Lembaran Kerja Fasa/Masa Isi Kandungan Aktiviti Pengajaran Catatan dan PembelajaranSet Induksi Nyanyian Lagu 1. Guru bertanya Kps:(5 Minit) Bangau oh Bangau khabar murid Komunikasi, Kenalpasti 2. Guru menampal lagu ‘Bangau Oh KB: Bangau’ Menjana Idea Dan menyanyikannya. Sumber P&P: 3.Guru menyuruh Lirik Lagu murid mengenalpasti rantai makanan yang terdapat pada lirikPenjanaan Idea Kumpulan Haiwan 1. Guru menunjukkan(3 minit) Herbivor beberapa keping Kps: Karnivor gambar haiwan Komunikasi, omnivor Jangkaan 2.Guru menyuruh murid menjangkakan KB: adakah haiwan itu Menjana idea tergolong dalam herbivor, Sumber P&P: karnivor atau omnivor Gambar Haiwan 3.Guru menerima jawapan muridPembinaan Idea Rantai makanan 1. Guru memberikan(10 minit) -pengeluar satu contoh rantaian Kps: -pengguna makanan Komunikasi, Kenalpasti 2.Guru memberitahu murid yang manakah pengeluar dan KB: pengguna Menjana Idea Mengenalpasti 3.Guru meminta murid memberikan Nilai :
 3. 3. satu rantaian makanan Yakin dan Berani 4.Guru menyuruh murid mengenalpasti manakah pengeluar dan pengguna 5.Murid perlu yakin dan beraniAplikasi Idea Rantai makanan 1.Guru memberikan(10 minit) Pengeluar lembaran kerja kepada Kps: pengguna setiap murid Komunikasi 2.Murid disuruh KB: menyiapkan tugasan Menjana idea dengan bersih dan kemas Nilai: Kerjasama 3.Murid dibenarkan bekerjasama dengan Sumber P & P: rakan Lembaran KerjaPenutup Rumusan 1. Guru meminta(3 minit) Definisi: murid membuat Herbivor kesimpulan dengan Karnivor bertanya soalan KPS: Omnivor Komunikasi , 2.Apakah yang Membuat kesimpulan dimaksudkan dengan Contoh haiwan herbivore,karnivor Herbivor dan omnivor? KB: Karnivor, Menghubungkait Omnivor 3. Berikan beberapa contoh haiwan mengikut kelas Nilai” makanan Bersyukur atas nikmat Allah 4.Guru memberitahu murid bahawa setiap hidupan perlukan makanan untuk terus hidup 5. guru menasihatkan murid supaya’ makan untuk hidup dan
 4. 4. bukannya hidup untuk makan’.KEKUATAN Saya berasa seronok kerana saya dapat mengawal kelas dengan sebaiknya. Murid berada dalamkeadaan terkawal. Ini kerana, pada hari ini saya lebih bersikap tegas. Oleh itu, murid lebihmendengar kata. Apabila disuruh memerhati lirik lagu, murid dapat menyatakan hubungan rantaimakanan yang terdapat dalam lagu. KELEMAHAN Muzik yang dipasang mengalami masalah teknikal menyebabkan saya menyuruh murid menyanyitanpa iringan muzik. Masih terdapat segelintir murid yang tidak sempat menyiapkan tugasan yangdiberikan. Ada setengah murid memerlukan masa yang lama untuk menyiapkan tugasan. CADANGAN PENAMBAHBAIKAN Saya perlu memastikan setiap sumber P & P/ABM yang akan digunakan berfungsi dengan baik bagimelancarkan proses P & P. saya juga perlu member lebih perhatian kepada murid yang tidak sempatmenyiapkan tugasan yang mungkin disebabkan oleh kurang memahami soalan ataupun memerlukanbantuan.

×