Easter

692 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
692
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
28
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Easter

  1. 2. Великден Великден е един от най – святите християнски празници, на който цялото семейство се събира за да почете Христовото Възкресение. На този ден хората ходят на църква за да запалят свещички и се молят греховете им да бъдат опростени.
  2. 3. По традиция в събота срещу неделя се провежда вечерна празнична литургия, а след нея свещеникът повежда хората и заедно обикалят 3 пъти църквата. Боядисват се яйца като задължително първото трябва да бъде червено, защото символизира кръвта на Иисус. Месят се козунаци, които символизират тялото му.
  3. 4. Чупи се яйцето от миналата година и се гледа дали е здраво. Ако е цяло и запазено ще имате добра и пълноценна година, изпълнена със здраве и късмет. Ако не е запазено, годината няма да е много ползотворна. След разчупването, яйцето се изхвърля в реката за да ни върви по вода.
  4. 5. Друг популярен символ е великденското зайче.
  5. 6. Заекът традиционно се свързва с плодородието и изобилието. Съществува легенда, според която някога бил голяма красива птица, принадлежаща на една богиня. Веднъж богинята превърнала своята птица в див заек и, тъй като той все още е птица по душа, продължава да прави гнезда и да ги пълни с яйца. В една немска приказка се споменава Великденски заек, който криел от децата боядисани и рисувани яйца в градината. От 18ти век в Германия за първи път започват да се произвеждат Великденски зайци от захар и шоколад.
  6. 7. На Великден семействата украсяват празнично трапезата и домовете си. Всички обичат този празник, защото се събират с близките си, заедно споделят много емоции и изживяват незабравими мигове! Желая Ви много пролетно настроение и слънчеви усмивки. Весело изкарване на празника!
  7. 8. Весел Празник Автор: Наталия Илийчовска 9 ж клас, ГПЧЕ

×