Penebangan hutan

15,685 views

Published on

0 Comments
4 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
15,685
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
203
Comments
0
Likes
4
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Penebangan hutan

  1. 1. •Hutan didefinisikan sebagaikomuniti tumbuhan yang padatdengan pokok-pokok yangmempunyai adaptasi terhadapkelembapan di mana ia mempunyaidaun-daun yang lebar walaupun saizdaun bukanlah ciri utama dalampembentukan jenis hutan.•Hutan mempunyai nilai komersialdan ekonomi.
  2. 2. •Penebangan Hutan : Penukarantanah dari hutan kepada pertaniantelah mengakibatkan berlakunyapenebangan hutan secara meluas.• Aktiviti ini mengurangkan jumlahhutan asal dan biodiversiti hutanhidupan liar.•Berlakunya hakisan tanah danseterusnya boleh menyebabkankejadian tanah runtuh, kawasantadahan air - menjejaskan bekalan
  3. 3. Faktor yang menyumbang kepada penebangan hutan secara berleluasa: PEMBANGUNAN -Pembinaan kawasan perumahan dan bangunan-bangunan yang tinggi menyebabkan banyak kawasan hutan terpaksa ditebang. Kepesatan Industri pelancongan turut menyumbang kepada kemusnahan hutan. Cth:Pembalakan yang berlaku di Pulau Redang dan Kuala Terengganu. PEMBINAAN JALAN RAYA -Aktiviti ini memerlukan proses penerokaan hutan bagi membina jalan raya bagi menghubungkan sesuatu tempat dengan suatu tempat. -Seterusnya aktivtiti ini menyumbang kepada kejadian tanah runtuh akibat daripada struktur tanah yang longgar dan tidak stabil ekoran daripada kehilangan cengkaman akar pokok.
  4. 4. KESAN PEMBALAKAN TERHADAP ALAM SEKITARFIZIKAL-Kemusnahan habitat, ekosistem danbiodiversiti-Memusnahkan edaran nutrien tanah-Mengubah cuaca dunia atau pemanasansetempat-Meningkatkan kadar hakisan-Kesan ke atas sistem hidrologi-Kesan ke atas sistem geomorfologi
  5. 5. LANGKAH – LANGKAH YANG DIAMBILKERAJAAN BAGI MENGATASI PENEBANGANHUTAN YANG BERLELUASA : -Perundangan : Dasar Perhutanan Negara 1978 mengisytiharkan hutan simpan kekal untuk mewujudkan hutan perlindungan, hutan berhasil dan hutan lipur. -Sistem pendidikan alam sekitar diperkenalkan bagi meningkatkan kesedaran pelajar terhadap kepentingan hutan. Diajar dalam m/plelajaran Geografi . -Mengadakan kempen-kempen kesedaran formal dan tidak formal - Memperkenalkan 2 sistem iaitu Sistem Sebaya Malaya dan Sistem Tebangan Memilih.
  6. 6. SEKIAN ,TERIMA KASIH

×