Κίνδυνοι στο Facebook - Γ2

2,635 views

Published on

Στο μάθημα της Πληροφορικής Γυμνασίου, οι μαθητές της Γ΄Γυμνασίου, στο πλαίσιο της διδασκαλίας για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, υλοποίησαν τη σχετική ιστοεξερεύνηση (Webquest) με τίτλο: "Κίνδυνοι στο Facebook" του Γεωργίου Βελόνη, που βρίσκεται στην διεύθυνση: http://zunal.com/webquest.php?w=199494.

Η εργασία τους αφορούσε την περιγραφή των σημαντικότερων κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι χρήστες στο Facebook.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,635
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2,109
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Κίνδυνοι στο Facebook - Γ2

 1. 1. Κίνδυνοι στο : Τα στοιχεία μας μοιράζονται με τρίτους Σ. Όλγα-Μαρία Σ. Μιχαέλα-Θεοδώρα
 2. 2. Τα δεδομένα μας στο Facebook Σήμερα, δισεκατομμύρια άτομα χρησιμοποιούν το Facebook, για να συνομιλούν με φίλους και να ανταλλάσσουν νέα ή φωτογραφίες. Συνεπώς, μοιράζονται πολλά δεδομένα με όλα αυτά τα δισεκατομμύρια άτομα. Ποιος, όμως, μας διαβεβαιώνει ότι τα δεδομένα που ανεβάζουμε στο Facebook είναι ασφαλή;
 3. 3. Όταν δημιουργήσουμε ένα λογαριασμό στο Facebook όλοι οι χρήστες του έχουν πρόσβαση σε ότι πληροφορίες ανεβάσουμε στο λογαριασμό μας. Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια άτομα μπορούν να εισβάλουν στον λογαριασμό μας, να πάρουν τις πληροφορίες μας και να τις χρησιμοποιήσουν όπως θέλουν.
 4. 4. Γνωρίζεις ότι.... • Πολλοί εργοδότες, έχουν παραδεχτεί ότι πριν προσλάβουν κάποιον ελέγχουν τα προσωπικά του δεδομένα στο Facebook. • Έχουν γίνει καταγγελίες για τα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων, αφού έχουν καταγραφεί περιστατικά κλοπής φωτογραφιών, δεδομένων αλλά και ολόκληρων profile από άλλους χρήστες.
 5. 5. Εφαρμογές του facebook μοιράζονται πληροφορίες με τρίτους Προσωπικά δεδομένα μοιράζονται με τους διαφημιζόμενους εφαρμογές στο Facebook παρακάμπτοντας την ασφάλεια και τις επιλογές που έχουν κάνει οι χρήστες. Σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal μια σειρά από εφαρμογές αποκτούν πρόσβαση και προωθούν σε διαφημιστές πληροφορίες χρηστών του Facebook.
 6. 6. Είναι ενάντια στην πολιτική του Facebook, παραβιάζει την ασφάλειά του και γι΄ αυτό οι εφαρμογές έχουν δημιουργηθεί από τρίτους προγραμματιστές. Μετά την αποκάλυψη, πολλές εφαρμογές διαγράφηκαν, καθώς απαγορεύεται να μοιράζονται προσωπικά δεδομένα.
 7. 7. Το πρόβλημα δημιουργείται από τον κωδικό που δίνει το Facebook σε κάθε χρήστη, ο οποίος έχει αντικαταστήσει το ονοματεπώνυμο και κάνει εύκολη την αναγνώριση του. Έτσι, είναι εύκολη η ταυτοποίηση των χρηστών και υπάρχουν ήδη βάσεις δεδομένων που συνδέουν το Facebook ID του χρήστη με το όνομα και τα δημογραφικά του χαρακτηριστικά και τις συνδέσεις του με άλλους χρήστες. Αναφέρεται ότι οι εφαρμογές που εξετάστηκαν έστελναν τα προσωπικά δεδομένα σε τουλάχιστον 25 διαφημιστικές και εταιρείες καταγραφής δεδομένων. Πριν από μερικούς μήνες το Facebook συνήθιζε να μοιράζεται με τον διαφημιζόμενο τα στοιχεία όποιου χρήστη πατάει πάνω στις διαφημίσεις του. Μετά την δημόσια κατακραυγή, σταμάτησε αυτή την πρακτική.
 8. 8. Facebook Connect Tο πατάμε για να αφήσουμε σχόλιο σε site, να συνδεθούμε με το Facebook σε ένα site κ.ο.κ. Οι περισσότεροι χρήστες δυστυχώς παραβλέπουν το γεγονός ότι η κάθε Facebook εφαρμογή στο λογαριασμό τους αποκτά δικαιώματα, όταν πατάμε το Facebook connect. Άλλες φορές αυτά είναι σημαντικά, άλλες φορές ασήμαντα.
 9. 9. Το site MyPermissions.com εξέτασε 10 εκ. εφαρμογές που συνδέονται με το Facebook και ανακάλυψε ότι: – 5.7 εκ. εφαρμογές είχαν δικαίωμα πρόσβασης στις φωτογραφίες, στα βίντεο και στα αρχεία του χρήστη. – 3.5 εκ. εφαρμογές είχαν δικαίωμα να δημοσιεύουν περιεχόμενο με το όνομα του χρήστη.
 10. 10. – 50.000 εφαρμογές είχαν το δικαίωμα να βλέπουν τα εισερχόμενα μηνύματα των χρηστών. – 900.000 εφαρμογές είχαν δικαίωμα να επισκέπτονται το προφίλ του χρήστη ακόμη κι όταν ο ίδιος δεν χρησιμοποιούσε την εφαρμογή. – 60.000 εφαρμογές μπορούσαν να δουν τις τοποθεσίες χρηστών. – Όλες είχαν δικαίωμα να δουν τις βασικές πληροφορίες χρηστών.
 11. 11. Βιβλιογραφία • http://www.digitallife.gr/facebook-connect-through-apps-and-sites-dangers-5787 • http://www.madfortech.com/2010/10/%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF %CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%AE%CF%82-%CE%B5%CF%86%CE%B1%CF %81%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85facebook-%CE%BC%CE%BF%CE%B9%CF%81%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CE %BD%CF%84%CE%B1/ • http://www.e-go.gr/tech/article.asp? catid=17291&subid=2&pubid=76694657 • http://grat20.blogspot.gr/2011/05/facebook-privacy-guide-2011.html • http://www.pi.ac.cy/InternetSafety/sec_facebook.html

×