Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

B2 SaferInternet

3,618 views

Published on

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, υλοποίησαν την σχετική ιστοεξερεύνηση (Webquest) με τίτλο: "Ασφάλεια και Κίνδυνοι του Διαδικτύου" της Αλεξίας Μπουζιούρη, που βρίσκεται στην διεύθυνση: http://zunal.com/webquest.php?w=85332.

Published in: Education
 • Τι ωραία παρουσίαση! Συγχαρητήρια για τις χρήσιμες πληροφορίες.
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here

B2 SaferInternet

 1. 1. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΒΑΣΩ Τ. ΓΕΩΡΓΙΑ Σ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ Χ. ΚΑΙ ΜΑΡΑ Τ.
 2. 2. Σπαμ Σπαμ (spam) ονομάζεται η μαζική αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή άλλων, σε μια προσπάθεια προώθησης προϊόντων ή ιδεών. Λόγω του χαμηλού κόστους αποστολής, η αποστολή γίνεται σε μεγάλο αριθμό αποδεκτών. Πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο και υπάρχουν εκτιμήσεις για επτά τρισεκατομμύρια ανεπιθύμητα μηνύματα spam στο 2011. Σε αρκετές χώρες η αποστολή σπαμ διώκεται δικαστικά.
 3. 3. Email απάτες Οι ηλεκτρονικοί ιοί υπάρχουν από τότε που ξεκίνησε η ιστορία των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Είναι μικρά προγράμματα, των οποίων ο σκοπός είναι να πολλαπλασιαστούν και να εξαπλωθούν σε όσους περισσότερους υπολογιστές μπορούν. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος να μολυνθεί κάποιος με ένα ιό είναι τα emails. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τους 3 πιο συνηθισμένους τρόπους, με τους οποίους ένας ιός εξαπλώνεται μέσω email και πώς μπορείτε να τον καταπολεμήσετε.
 4. 4. Email απάτες Όπως αναφέραμε στην εισαγωγή του άρθρου, συνήθως οι ιοί είναι μικρά προγράμματα. Αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις αφού ορισμένοι ιοί έχουν σαν σκοπό να χρησιμοποιήσουν την αφέλεια των χρηστών για να εξαπλωθούν. Οι περισσότεροι σίγουρα θα έχετε προωθήσει ένα email του τύπου "Στείλτε το σε 20 φίλους σας αλλιώς θα έχετε κακοτυχία για 12 χρόνια". Βέβαια, ένα τέτοιο email δεν μολύνει τον υπολογιστή μας, αλλά παραμένει ένας ιός αφού έχει σαν σκοπό να γεμίσει τους mailservers, να σπαταλήσει πόρους και ενέργεια.
 5. 5. Αντλώντας χρήσιμες πληροφορίες από το Παγκόσμιο Ιστό Είναι συχνό φαινόμενο να αποπροσανατολιζόμαστε, καθώς περιηγούμαστε στο Διαδίκτυο ανάμεσα σε εκατομμύρια δεδομένα. Αυτό έχει ως συνέπεια να μη βρίσκουμε τελικά πληροφορίες σχετικές με το θέμα για το οποίο ξεκινήσαμε να ψάχνουμε. Βέβαια, αυτό δεν είναι απαραιτήτως αρνητικό – αρκεί στη διαδρομή να αφομοιώνουμε άλλες χρήσιμες πληροφορίες για θέματα που πάντοτε επιθυμούσαμε να μάθουμε. Εάν, όμως, στο τέλος της πλοήγησης μας, έχουμε γεμίσει με άχρηστα δεδομένα, που έχουν μικρή ή καμιά αξία για μας, τότε πραγματικά σπαταλήσαμε το χρόνο μας.
 6. 6. Βέβαια, μόνο τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία αναπτύχθηκε τόσο, ώστε το όνειρο αυτό να γίνει πραγματικότητα. Το πιο δημοφιλές σήμερα τέτοιο σύστημα είναι το World Wide Web (WWW). Ο επίσημος ορισμός του είναι "μια πρωτοβουλία άντλησης πληροφορίας ευρέος περιεχομένου με σκοπό την παγκόσμια πρόσβαση σε ένα μεγάλο πλήθος αρχείων". Με απλά λόγια το Web είναι ένα δίκτυο υπολογιστών βασισμένο στο Internet, που επιτρέπει στους χρήστες ενός υπολογιστή να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες σε κάποιο άλλο υπολογιστή μέσω αυτού του παγκόσμιου δικτύου.
 7. 7. Ένας Web browser (φυλλομετρητής ιστοσελίδων, πλοηγός Web, πρόγραμμα περιήγησης Web ή περιηγητής Ιστού) είναι ένα λογισμικό που επιτρέπει στον χρήστη του να προβάλλει, και να αλληλεπιδρά με, κείμενα, εικόνες, βίντεο, μουσική, παιχνίδια και άλλες πληροφορίες συνήθως αναρτημένες σε μια ιστοσελίδα ενός ιστότοπου στον Παγκόσμιο Ιστό ή σε ένα τοπικό δίκτυο. Το κείμενο και οι εικόνες σε μια ιστοσελίδα μπορεί να περιέχουν υπερσυνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες του ίδιου ή διαφορετικού ιστότοπου. Web browser
 8. 8. Το grooming (αποπλάνηση ανηλίκου) είναι η διαδικασία κατά την οποία, παιδόφιλοι, προσποιούμενοι ότι είναι έφηβοι, χρησιμοποιούν τα δωμάτια ανοιχτής επικοινωνίας (chat rooms), τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και άλλους χώρους διαδικτυακής επικοινωνίας για να προσελκύσουν παιδιά με σκοπό να τα κακοποιήσουν. Συχνά τέτοιου είδους ιστοχώροι θεωρούνται από τα παιδιά ασφαλείς τόποι συνομιλίας στο Διαδίκτυο, τόσο εξαιτίας της δημόσιας φύσης της συζήτησης, αλλά και της λανθασμένης εκτίμησης των παιδιών ότι διατηρείται η ανωνυμία τους. O μεγαλύτερος κίνδυνος για τα παιδιά στο διαδίκτυο!
 9. 9. Πώς να συνομιλείτε με ασφάλεια 1. Κρατήστε τις προσωπικές σας πληροφορίες ασφαλείς/μυστικές. 2. Αν υποστείτε ή διαπιστώσετε οποιαδήποτε παρενόχληση, ενημερώστε το διαχειριστή της συνομιλίας. 3. Αν νιώσετε άσχημα, βγείτε από το δωμάτιο συνομιλίας. 4. Αν νιώσετε οποιαδήποτε στιγμή άσχημα, πείτε το στους γονείς σας. 5. Όταν συνομιλείτε, να σκέφτεστε και τους άλλους.
 10. 10. Η θαυμαστή γλώσσα των emoticons Emoticons ονομάζονται οι ψηφιακές απεικονίσεις- συνήθως με σκίτσα, σύμβολα, σημεία στίξης και έντονα χρώματα- που κατακλύζουν τις εφαρμογές chat όπως το WhatsApp, αλλά και τα social media, ενώ δεν λείπουν και από τα παραδοσιακά μηνύματα SMS στα κινητά μας τηλέφωνα.

×