Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
ETIKA PROFESIONAL
UHP 3092
SEMESTER III-2007/2008
‫ﺒﺴﻢﺍﷲﺍﻠﺭﺤﻤﻦﺍﻠﺭﺤﻴﻢ‬
MOHD YANIN MALIK
MARDIANA BT SHUKOR
ZAKIRUDDIN MAT JUSOH
MAHENDREN A/L PACKRISAMY
PM DR. ROSMAN BIN YUSOFF
MOHD NIZAM BIN ...
1.0 Pengenalan
2.0 Faktor-Faktor
3.0 Penguatkuasaan
4.0 Etika
5.0 Langkah-langkah Mengatasi Pembaziran Air
6.0 Terkini
7.0...
 Kehilangan air di Malaysia boleh diklasifikasikan masih terkawal
dimana keseluruhan kehilangan hanya melibatkan 35% “Non...
Kajian dan penelitian yang telah dibuat, beberapa faktor utama iaitu:
i. Kebocoran
 Fenomena ini terjadi disebabkan oleh ...
ii. Kecurian
 Kawasan pembinaan, perindustrian dan kilang.
 Kawasan setinggan dan perumahan.
iii. Penguatkuasaan Undang-...
 Mengadakan pemeriksaan di kawasan yang terlibat kecurian.
 Membuat pemeriksaan berjadual secara rawak.
 Penguatkuasaan...
 Sikap pengguna yang suka membazir dan tidak mementingkan sikap
berjimat cermat.
 Sikap tidak peduli (jiran atau masyara...
 Pendidikan kepada rakyat Malaysia dari peringkat awal dengan
menekankan rasa tanggungjawab dan rasa kesedaran terhadap
p...
 Pastikan anda sentiasa menghadiri perjumpaan dan perbincangan
mengenai air di kawasan anda.
 Sentiasa melakukan pemerik...
ANJURAN: Kementerian Tenaga Air dan Komunikasi (KTAK) dengan
kerjasama Gabungan Persatuan-persatuan Pengguna Malaysia
(FO...
 Mempertingkatkan kesedaran pengguna dalam penjimatan air secara
rasional dan mempromosikan penjimatan air menerusi pembe...
 Air selain menjadi hak asasi manusia untuk kehidupan seharian, ia
juga merupakan sumber utama dalam pembangunan ekonomi ...
1. http://www.jba.gov.my/
2. Buku Pengguna Februari 2007 - Perkhidmatan Bekalan Air di Malaysia
3. Koleksi Gambar-Gambar J...
Kehilangan Air di Malaysia
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Kehilangan Air di Malaysia

2,489 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

Kehilangan Air di Malaysia

 1. 1. ETIKA PROFESIONAL UHP 3092 SEMESTER III-2007/2008 ‫ﺒﺴﻢﺍﷲﺍﻠﺭﺤﻤﻦﺍﻠﺭﺤﻴﻢ‬
 2. 2. MOHD YANIN MALIK MARDIANA BT SHUKOR ZAKIRUDDIN MAT JUSOH MAHENDREN A/L PACKRISAMY PM DR. ROSMAN BIN YUSOFF MOHD NIZAM BIN MOHD ZAN
 3. 3. 1.0 Pengenalan 2.0 Faktor-Faktor 3.0 Penguatkuasaan 4.0 Etika 5.0 Langkah-langkah Mengatasi Pembaziran Air 6.0 Terkini 7.0 Kesimpulan 8.0 Rujukan
 4. 4.  Kehilangan air di Malaysia boleh diklasifikasikan masih terkawal dimana keseluruhan kehilangan hanya melibatkan 35% “Non Revenue Water” (NRW) yang mana amaun air yang dikeluarkan dari loji pembersihan tidak sama dengan amaun yang dibilkan.  Punca utama kehilangan air tanpa hasil disebabkan oleh kebocoran paip, paip pecah dan kecurian air.  Kehilangan ini mendatangkan kerugian yang besar kepada Kerajaan.
 5. 5. Kajian dan penelitian yang telah dibuat, beberapa faktor utama iaitu: i. Kebocoran  Fenomena ini terjadi disebabkan oleh keadaan paip itu sendiri yang berada dalam keadaan terlalu uzur yang amat memerlukan penggantian dengan kadar segera.  Kebocoran juga boleh berlaku disebabkan oleh kecuaian manusia.  Fenomena ini biasanya berlaku di kawasan pembinaan.  Masyarakat atau individu yang mengetahui perkara ini tetapi tidak mengambil sebarang tindakan yang sepatutnya, adakah dianggap bermoral dan beretika.
 6. 6. ii. Kecurian  Kawasan pembinaan, perindustrian dan kilang.  Kawasan setinggan dan perumahan. iii. Penguatkuasaan Undang-undang  Kelemahan penguatkuasaan undang-undang.  Penggunaan material lama / ketinggalan zaman dalam perpaipan.  Ketiadaan peruntukan.
 7. 7.  Mengadakan pemeriksaan di kawasan yang terlibat kecurian.  Membuat pemeriksaan berjadual secara rawak.  Penguatkuasaan undang-undang yang telah diperuntukan dalam kerajaan.  Mendidik masyarakat – kursus, seminar, iklan, insentif, lawatan sambil belajar
 8. 8.  Sikap pengguna yang suka membazir dan tidak mementingkan sikap berjimat cermat.  Sikap tidak peduli (jiran atau masyarakat umum) yang gagal melaporkan kegiatan yang mencurigakan.  Sikap mementingkan diri dan tidak mempunyai rasa tanggungjawab.  Penguatkuasaan pihak berkuasa yang lemah, lambat bertindak dan rasuah.  Kerenah birokrasi juga menyebabkan tindakan undang-undang lambat.  Masyarakat Malaysia masih menganggap Malaysia mempunyai sumber air bersih yang masih banyak dan murah.
 9. 9.  Pendidikan kepada rakyat Malaysia dari peringkat awal dengan menekankan rasa tanggungjawab dan rasa kesedaran terhadap penghargaan kepada sumber air bersih.  Pendidikan dan kesedaran berterusan dalam bentuk risalah, advetorial dan penerangan di media massa.  Meningkatkan penyelidikan dan ilmu pengetahuan dalam penggunaan-penggunaan kaedah dan langkah-langkah terbaru dan praktikal dalam penjimatan air.  Penggunaan teknologi moden- paip GI, Asbestos ditukar ke mild steel pipe, UPVC, HDPE.
 10. 10.  Pastikan anda sentiasa menghadiri perjumpaan dan perbincangan mengenai air di kawasan anda.  Sentiasa melakukan pemeriksaan terhadap sistem paip dalaman di rumah untuk mengelakkan sebarang kebocoran.  Maklumkan sebarang kerosakkan paip kepada pihak berkuasa dengan serta merta.  Galakkan aktiviti-aktiviti kesedaran dan penjimatan air di sekolah yang berhampiran kawasan rumah anda.  Bekerjasama dengan pihak kerajaan dalam penjimatan dan pemuliharaan air.  Gunakan air tadahan hujan untuk kegunaan di garaj, di taman dan sekiranya boleh untuk curahan tandas simbah.
 11. 11. ANJURAN: Kementerian Tenaga Air dan Komunikasi (KTAK) dengan kerjasama Gabungan Persatuan-persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) TEMPOH: Julai 2006 - Jun 2008 Aktiviti-aktiviti:  Bengkel Sekolah (Audit Air di Sekolah/Rumah)  Forum Air  Sambutan Hari Air Sedunia  Kajian Kebangsaan Corak Penggunaan Air  Kajian Penuaian Air Hujan Kebangsaan Kebangsaan  Promosi KEMPEN KESEDARAN PENJIMATAN AIR KEBANGSAAN
 12. 12.  Mempertingkatkan kesedaran pengguna dalam penjimatan air secara rasional dan mempromosikan penjimatan air menerusi pemberian maklumat kepada pengguna serta mendidik mereka dalam isu-isu yang berkaitan dengan penjimatan air serta penggunaan lestari seperti mengurangkan pencemaran air, penggunaan semula dan ‘Penuaian Air Hujan’.  Kempen ini mensasarkan penjimatan air di Malaysia yang akan dinilai melalui pengurangan penggunaan air sektor domestik sebanyak 10 peratus yang akan dinilai selepas tempoh kempen berakhir.
 13. 13.  Air selain menjadi hak asasi manusia untuk kehidupan seharian, ia juga merupakan sumber utama dalam pembangunan ekonomi dan negara.  Kita boleh hidup sebulan tanpa makanan tetapi tanpa air kita boleh bertahan selama 5 hingga 7 hari sahaja.  Bolehkah anda bayangkan kehidupan tanpa air?  Maka kita seharusnya sentiasa bertanggung jawab dan menjaga hak supaya hidup sentiasa selesa dan harmoni.
 14. 14. 1. http://www.jba.gov.my/ 2. Buku Pengguna Februari 2007 - Perkhidmatan Bekalan Air di Malaysia 3. Koleksi Gambar-Gambar Jabatan Bekalan Air Kuantan

×