PROFESSIONS AND PROFESSIONALS
ETIKA PROFESIONAL
UHP3092
SEMESTER III-2007/2008
members
mohd yanin malik
zakiruddin mat jusoh
mardiana shukor
mahendren packrisamy
for PM Dr. Rosman bin Mohd Yusoff
mohd ...
PROFESSIONS AND POFESSIONALS
Definition
Profession:
- Job or carrier that needs training and a formal qualification
- A bo...
PROFESSIONS AND POFESSIONALS
Sejarah Kerjaya (professsion) dan Profesional
 Secara ringkasnya, revolusi industri mencipta...
PROFESSIONS AND POFESSIONALS
Sosiologi:
 mendefinasikan kerjaya adalah satu pekerjaan berstatus tinggi dan berpengetahuan...
PROFESSIONS AND POFESSIONALS
1. Abstrak, pengkhususan kepada pengetahuan tinggi tertentu.
 Ilmu pengetahuan yang dimaksud...
PROFESSIONS AND POFESSIONALS
 Ilmu yang ada disebarkan dan diajar kepada masyarakat. Kerjaya profesional
berdasarkan kepa...
PROFESSIONS AND POFESSIONALS
2. Bebas dan tidak terikat kepada mana-mana pihak.(bersifat natural)
- Para profesional mesti...
PROFESSIONS AND POFESSIONALS
4. Mengambil berat hal masyarakat & tidak mementingkan diri sendiri.
- Terdapat kod etika yan...
PROFESSIONS AND POFESSIONALS
PERUBAHAN DALAM PROFESSION
Profesion bebas ( Free Professions) – Individu profesional yang me...
PROFESSIONS AND POFESSIONALS
Profesional perunding yang membuka perniagaan secara perkongsian mempunyai banyak
kelebihan b...
PROFESSIONS AND POFESSIONALS
 Profesion Meritokrasi
Kejayaan seseorang profesional diukur berdasarkan kepada
pencapaianny...
PROFESSIONS AND POFESSIONALS
THANK YOU
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

PROFESSIONS AND PROFESSIONALS

1,343 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

PROFESSIONS AND PROFESSIONALS

 1. 1. PROFESSIONS AND PROFESSIONALS ETIKA PROFESIONAL UHP3092 SEMESTER III-2007/2008
 2. 2. members mohd yanin malik zakiruddin mat jusoh mardiana shukor mahendren packrisamy for PM Dr. Rosman bin Mohd Yusoff mohd nizam mohd zan
 3. 3. PROFESSIONS AND POFESSIONALS Definition Profession: - Job or carrier that needs training and a formal qualification - A body of people engaged in a profession Professional: - Relating or belonging to a professions - Engaged in an activity as a paid jobs rather than as an amateur - Appropriate to a professionals person; competent or skilful - A person engaged or qualified in a profession - A person who is very skilled in a particular activity (oxford – dictionary of current English)
 4. 4. PROFESSIONS AND POFESSIONALS Sejarah Kerjaya (professsion) dan Profesional  Secara ringkasnya, revolusi industri mencipta istilah kerjaya. Pada ketika itu pengkhususan pekerjaan mula berlaku dan munculnya beberapa individu yang menjadi pakar dalam sesuatu bidang seperti bahagian jentera dan pembinaan.  Zaman sebelumnya penghususan pekerjaan tiada dan individu hidup dalam keadaan menyara kehidupan sendiri.  Selepas revolusi industri, munculnya golongan pakar yang berpengetahuan tinggi. Mereka merupakan golongan yang dihormati masyarakat kerana berpengetahuan tinggi dan bijak.  Definasi profesional didefinasikan mengikut zaman. Cth: Pada zaman dahulu seorang profesional adalah mungkin pemburu ataupun seorang ahli nujum. Pada zaman moden seorang profesional mungkin adalah seorang doktor ataupun arkitek.  Namun begitu cara pengiktirafan masyarakat adalah tetap sama iaitu golongan profesional adalah golongan yang berpendidikan tinggi, berpengalaman dan berpengetahuan tinggi.
 5. 5. PROFESSIONS AND POFESSIONALS Sosiologi:  mendefinasikan kerjaya adalah satu pekerjaan berstatus tinggi dan berpengetahuan tinggi.  definasi profesional iaitu: - Individu yang pempunyai pengkhususan dan kepakaran tertentu dan tidak dimiliki oleh orang biasa. - Individu yang mempunyai kepakaran dalam sesuatu aktiviti seperti bersukan. - Profesional juga adalah individu yang dibayar untuk khidmatnya yang khusus atau apa yang dilakukannya berdasarkan kebolehan / kepakarannya. Menurut sosiologi terdapat 4 karekter kerjaya (profession) yang menjurus kepada kerjaya professional. Ianya adalah: 1. Abstrak, pengkhususan kepada pengetahuan tinggi tertentu. 2. Bebas dan tidak terikat kepada mana-mana pihak.(bersifat natural) 3. Kebolehan menasihat dan diminta mengeluarkan nasihat sama ada kepada klient, orang atasan atau orang bawahan 4. Mengambil berat hal masyarakat & tidak mementingkan diri sendiri.
 6. 6. PROFESSIONS AND POFESSIONALS 1. Abstrak, pengkhususan kepada pengetahuan tinggi tertentu.  Ilmu pengetahuan yang dimaksudkan adalah pengetahuan yang relevan pada masa tersebut. Cth: Pada zaman dahulu ahli nujum adalah profesional dan pada zaman moden sekarang kerjayanya telah diambil alih oleh doktor.  Ilmu mestilah yang dihormati dan berguna kepada masyarakat pada zaman itu. Individu ini mestilah pakar dalam sesuatu bidang.  Kerjaya profesional membentuk budaya tersendiri di dalam sesuatu masyarakat. Mereka mempunyai istilah khas, tabiat dan gaya hidup tersendiri. Dalam masa yang sama mereka menjadi ‘role model’ kepada masyarakat setempat kerana masyarakat menganggap mereka ini sebagai golongan yang terpelajar dan berpengetahuan. Jadi amat penting bagi golongan profesional mempunyai tingkah laku, sifat dan gaya hidup yang baik.
 7. 7. PROFESSIONS AND POFESSIONALS  Ilmu yang ada disebarkan dan diajar kepada masyarakat. Kerjaya profesional berdasarkan kepada pengkhususan dan pengetahuan tinggi ini dibahagikan kepada 3 iaitu:  Berdasarkan pengetahuan teori - berkembang di pusat pengajian tinggi. Cth:bidang matematik, fizik dan kimia. - ilmu pengetahuan ini berkembang dalam lingkungan pusat pengajian tinggi  Berdasarkan kejituan dan maklumat daripada persekitaran - pengetahuan didapati daripada pengalaman dan kejadian lepas yang telah diteliti dan dibuat kajian.  Teknik dan aplikasi - para profesional mempunyai teknik tertentu dalam mengaplikasikan pengetahuannya. Contohnya teknik telepati daripada digunakan oleh para psikik * Ketiga-tiga bahagian pengetahuan ini digabungkan menjadi satu untuk menyokong sesuatu kerjaya profesional. Ini menunjukkan pengetahuan dan interaksi dengan masyarakat mestilah seiring untuk membentuk satu kerjaya dengan kepakaran yang sempurna.
 8. 8. PROFESSIONS AND POFESSIONALS 2. Bebas dan tidak terikat kepada mana-mana pihak.(bersifat natural) - Para profesional mestilah yakin dan mempunyai pendirian / penilaian yang dibuat berdasarkan pengetahuan dan undang-undang dan kepakaran yang dia ada. Orang awam menerima kelebihan ini diatas dasar rasa hormat dan mempercayai kepakaran dan kebolehan yang ada pada para profesional tadi. - Pendapat yang diberikan tidak berat sebelah kepada mana-mana kumpulan, saudara- mara ataupun sahabat handai demi kebaikan semua / masyarakat. 3. Kebolehan menasihat dan diminta mengeluarkan nasihat sama ada kepada klient, orang atasan atau orang bawahan - Kemampuan seseorang profesional memberikan nasihat atau diminta memberikan nasihat di atas berdasarkan pengetahuan dan kebolehan yang ada padanya. - Cth: Dalam projek pembinaan arkitek boleh mengeluarkan arahan / nasihat kepada pelanggan walaupun ia dibayar oleh pelanggan tersebut. Dalam kes lain arkitek berhak untuk tidak mengikut arahan pelanggan jika difikirkan perlu berdasarkan kepakarannya. Namun begitu dalam sesetengah kes, pelaggan juga berhak untuk tidak mengikut nasihat yang diberikan diatas risikony sendiri.
 9. 9. PROFESSIONS AND POFESSIONALS 4. Mengambil berat hal masyarakat & tidak mementingkan diri sendiri. - Terdapat kod etika yang perlu dipatuhi dan digunapakai oleh para profesional. ‘Hanya profesional menghakimi profesional’ bermaksud kod etika ini dibuat oleh badan profesioal itu sendiri untuk mengawal kerjaya profesionalnya. - Cth: Kod etika seorang arkitek di Malaysia dibuat dan dipantau oleh Lembaga Arkitek Malaysia. - Kod etika ini selari / tambahan kepada undang-undang setempat. - Ia bagi mengawal perilaku dan tindakan para profesional agar tidak melampaui batasan sehingga mengancam kerjaya itu sendiri. - Ia juga bagi memastikan kerjaya tersebut sentiasa berada ditahap yang sepatutnya, dihormati dan diberikan kepercayaan oleh masyarakat.
 10. 10. PROFESSIONS AND POFESSIONALS PERUBAHAN DALAM PROFESSION Profesion bebas ( Free Professions) – Individu profesional yang membuka perniagaan atau firmanya sendiri dan mengenakan bayaran kepada pelanggan untuk setiap perkhidmatan yang ditawarkan. Profesional perunding adalah seorang usahawan yang akan berusaha mendapatkan pelanggan untuk membiayai firma perniagaannya. Membuka perniagaan secara persendirian atau berkongsi dengan rakan kongsi yang lain Perlu bijak membuat keputusan/penilaian untuk kebaikan firma Contoh: Seorang akauntan yang membuka firma akaunnya sendiri dan mengenakan bayaran seperti perkhidmatan menguruskan akaun, membuat audit atau khidmat nasihat kewangan kepada pelanggan yang menggunakan khidmatnya.
 11. 11. PROFESSIONS AND POFESSIONALS Profesional perunding yang membuka perniagaan secara perkongsian mempunyai banyak kelebihan berbanding profesional yang bertindak bersendirian. Antara kelebihannya ialah: • Perkongsian modal • Menguruskan overhead syarikat secara bersama – sewa premis, peralatan pejabat, perabot, belanja utiliti, staf dan sebagainya. • Mempunyai lebih dari seorang profesional dalam organisasi untuk bertindak. • Keputusan dibuat bersama – perkongsian idea • bagi profesional yang bergerak secara individu, segala urusan perniagaan seperti modal, pengurusan organisasi dan membuat keputusan adalah terletak di bahunya sendiri. • ada juga di antara profesional yang bekerja makan gaji iaitu menjadi pekerja di bawah sesuatu organisasi. Profesional Bergaji: • profesional yang bekerja di sesebuah organisasi. Contohnya seorang jurutera yang berkhidmat dengan badan berkanun seperti TNB. • menerima gaji bulanan daripada majikannya. • menjalankan tugas mengikut arahan majikan
 12. 12. PROFESSIONS AND POFESSIONALS  Profesion Meritokrasi Kejayaan seseorang profesional diukur berdasarkan kepada pencapaiannya di dalam bidang profesionnya. Contohnya seperti kejayaan Firma Pembinaan dan Hartanah terkemuka di Malaysia, MK Land milik Tan Sri Mustafa Kamal. Kejayaan MK Land dalam menguruskan setiap projek yang dikendalinya telah meletakkan firma ini sebagai sebuah firma yang cemerlang di dalam bidangnya. KesimpulanKesimpulan • Menunjukkan kemajuan masyarakat setempat. • Melahirkan individu yang dinamik dan berpengetahuan tinggi. • Mewujudkan sebuah negara unggul dalam pembangunan manusia dan ketamadunan yang tinggi.
 13. 13. PROFESSIONS AND POFESSIONALS THANK YOU

×