Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Koulu ja seurakunta - toimitukset

1,696 views

Published on

Nivalan seurakunnan koulukansion 1-osa

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Koulu ja seurakunta - toimitukset

  1. 1. TOIMITUKSET
  2. 2. Kaste Kaste on ovi kristilliseen kirkkoon. Kaste perustuu Jeesuksen antamaan kaste- ja lähetyskäskyyn ”Menkää ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni; kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.” (Matt. 28:18-20) Pyhässä kasteessa kastettava otetaan seurakunnan jäseneksi ja Jumalan valtakunnan perilliseksi. Nimitys ”ristiäiset” viittaa kastetoimituksen hetkeen, missä pappi tekee ristinmerkin kastettavan otsaan ja rintaan. Kastetilaisuuden voi järjestää kotona, kirkossa tai seurakuntakodissa. Kastettuja muistetaan jumalanpalveluksessa seurakunnan yhteisessä esirukouksessa ja kaikille viikon aikana kastetuille sytytetään yhteinen kynttilä.
  3. 3. Kummit Kastettavalla täytyy olla vähintään kaksi kummia, jotka ovat konfirmoituja, evankelis- luterilaista uskoa tunnustavan kirkon jäseniä. Kastemalja sijaitsee kirkon kuoriosassa, sen on lahjoittanut Nivalan kunta.      
  4. 4. Konfirmaatio Rippikoulu päättyy Konfirmaatioon. Se on merkittävä virstanpylväs nuoren elämässä matkalla aikuisuuteen. Siinä nuori tunnustautuu kirkon uskoon ja saa oikeuden käydä itsenäisesti ehtoollisella.
  5. 5. Avioliittoon vihkiminen Avioliittoon vihkimisessä rukoillaan Jumalan siunausta aviopuolisoille yhteiseen elämään. Pappi kysyy sekä sulhaselta, että morsiamelta, tahtovatko nämä elää yhdessä, niin myötä- kuin vastoin- käymistenkin aikana. ”Tahdon” vastausten jälkeen pappi julistaa vihkiparin aviopuolisoiksi. Lisäksi vihkitoimituksessa kuullaan Jumalan Sanaa, rukoillaan ja veisataan yhdessä.
  6. 6. Hautaan siunaaminen Hautaan siunaamiseen hiljennytään yhdessä saattoväen kanssa. Pappi siunaa vainajan tekemällä hiekalla ristinmerkin arkun päälle. Lisäksi hautaus- toimituksessa rukoillaan, kuullaan Jumalan Sanaa ja veisataan kuolemasta ja iankaikkisuudesta kertovia virsiä.
  7. 7. Haudan kaivaminen Seurakunnan yksi tehtävä on huolehtia vainajien hautaamisesta. Hautausmaita Nivalassa on viisi. Seurakuntamestari varmistaa hautausmaan kirjasta hautapaikan ja huolehtii, että hauta kaivetaan oikeaan paikkaan. Nykyään haudat kaivetaan koneella. Seurakuntamestari viimeistelee vielä haudan lapiolla ja laittaa havuja reunoille ja pohjalle, jotta viimeisestä leposijasta tulisi ”lämpöisempi.” Vainajan siunaamisen jälkeen arkku lasketaan hautaan saattoväen saattamana. Hauta luodaan umpeen ja omaiset laskevat kukkalaitteensa hautakummulle. Vainaja voidaan myös tuhkata, lähin krematorio on Oulussa. Tuhkauurna lasketaan hautaan myöhemmin sovittuna aikana.

×