Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Koulu ja seurakunta - Liturgiset värit

3,099 views

Published on

Nivalan seurakunnan koulukansion 4-osa.

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Koulu ja seurakunta - Liturgiset värit

  1. 1. KIRKKOVUOSI JA LITURGISET VÄRIT
  2. 2. Kirkkovuosi muistuttaa Jumalan pelastusteoista   Kirkon jumalanpalveluselämä saa rytminsä ja sisältönsä kirkkovuodesta, joka sunnuntaille  ja kirkolliselle juhlalle on omat raamatuntekstinsä ja rukouksensa.   Pyhä pyhältä seurataan Jeesuksen elämänvaiheita ja kuullaan hänen opetuksiaan. Kirkkovuoden pyhien sanomassa Jumalan teot tulevat todeksi seurakunnan ja sen jäsenten elämässä.   Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkkovuosikalenteri seuraa läntistä perinnettä, jossa  kirkkovuosi alkaa kalenterivuoden loppupuolella ensimmäisestä adventtisunnuntaista. Kirkkovuoden keskus on pääsiäinen, ja se päättyy vuoden lopulla tuomiosunnuntaihin. Kirkkovuotemme rakentuu siis joulun, pääsiäisen ja helluntain ympärille.   Kirkkovuosikalenteri vaikuttaa jonkin verran myös kalenterivuoteen ja vuosittaisten  työpäivien määrään. Kirkkovuoden määrittämiä vapaapäiviä nykyisessä kalenterissamme  ovat muun muassa joulu, tapaninpäivä ja loppiainen sekä pitkäperjantai ja helatorstai.  Kirkkovuoden juhlakalenteri on kehittynyt pitkän ajan kuluessa. Aikojen saatossa useat  juhlat ovat myös rikastuneet, ja niihin on liitetty uusia perinteitä.
  3. 3. Valkoinen kuvaa iloa, kiitosta, puhtautta ja autuutta. Se on myös Jumalan, Kristuksen, taivaan enkelien ja pyhien symboli. Valkoista käytetään kirkkovuoden suurina juhlapäivinä kuten jouluyönä ja joulupäivänä, pääsiäisyönä ja pääsiäispäivinä sekä loppiaisena ja mikkelinpäivänä. Valkoisen rinnalla voidaan käyttää myös hopean ja kullan värejä. Punainen on Pyhän Hengen, veren, tulen ja todistuksen väri. Punaista käytetään muun muassa helluntaina, pyhäinpäivänä sekä apostolien ja marttyyrien (esim. Stefanus ja Henrik) päivinä. Vihreä kuvaa toivoa ja iankaikkista elämää, mutta on myös elämänvoiman ja kasvun väri. Vihreää käytetään loppiaisesta laskiaiseen sekä lähes kaikkina helluntain jälkeisen ajan pyhinä.
  4. 4. Violetti on katumuksen, odotuksen ja valmistautumisen väri. Sitä käytetään toisena, kolmantena ja neljäntenä adventtisunnuntaina sekä paastonaikana ja hiljaisella viikolla. Violetin rinnalla voidaan käyttää myös tummaa sinistä. Musta on kuolemansurun ja katoavaisuuden väri. Sitä käytetään Jeesuksen kuolinpäivänä eli pitkäperjantaina ja sitä seuraavana hiljaisena lauantaina. Sininen väri Neitsyt Marian väri. Se on vielä harvinainen väri kirkollisessa perinteessä. Sitä voidaan käyttää kaikkina Mariaan liittyvinä juhlapäivinä.
  5. 5. Kirkkovuoden värit kertovat pyhien aiheista   Kirkkovuoden värejä kutsutaan  myös liturgisiksi väreiksi. Suomen  evankelis-luterilaisessa kirkossa  käytetään kirkkovuoden  jumalanpalveluksissa viittä  liturgista väriä: valkoista, punaista,  vihreää, violettia tai tumman  sinistä ja mustaa.   Liturgiset värit ilmentävät  kirkkovuoden pyhien aiheita.  Pyhäpäivän liturgista väriä  käytetään yleensä koko seuraavan  viikon ajan.
  6. 6. Punainen on Pyhän hengen väri
  7. 7. Tekstiilisarjat Kirkkoon ja kylähautausmaille on hankittu liturgiset värit sisältävät tekstiilisarjat, jotka on suunnitellut lehtori Riitta Latvala-Erkkilä. Tekstiilisarjat on valmistanut Nivalan Ammattiopiston käsi- ja teollisen osaston oppilaat. Messukasukat eli papinpuvut Papin pukuja ja vanhoja messukasukoita säilytetään kirkon sakaristossa. Jos haluat tarkemmin tutustua upeisiin, vanhoihin messukasukoihin, voit sopia vierailuajan kirkkoon kirkkoherranvirastosta.
  8. 8. Kynttilöiden käyttö Kynttilän liekki kuvaa valon voittoa pimeyden voimista. Samalla liekki kuvastaa valvomista, lämpöä ja yhteyttä. Kristillisessä ajattelussa se on keskeisesti rukouksen ja Kristus-esirukoilijan vertauskuva. Kynttilällä on vahva sijansa kristillisessä jumalanpalveluselämässä ja yksityisessä rukouksessa. Alttarikynttilät Alttarikynttilöiden lukumäärä vaihtelee kirkkovuoden mukaan. Suurina Kristus-pyhinä, jolloin liturginen väri on punainen tai valkoinen, käytetään neljää tai kuutta kynttilää. Liturgisen värin ollessa vihreä tai violetti käytetään kahta kynttilää. Kynttilät sijoitetaan alttarille tai sen ympärille niin, että seurakuntalaiset näkevät alttarille. Perinteen mukaan kynttilöiden tulisi olla lyhyempiä kuin alttarilla oleva krusifiksi. Piispankynttilä Kun oman hiippakunnan piispa johtaa jumalanpalvelusta, alttarille lisätään ns. piispankynttilä.

×