Advertisement

L'Orientació un esport

 1. L’orientació un esport Muntatge i realització lluïsa silla
 2. ORIENTACIÓ 1 Determinació de la posició d'una persona o una cosa amb relació als punts cardinals.    2 Determinació del lloc on es troba una persona o cosa.    3 Direcció que cal seguir. ESPORT I AVENTURA A LA NATURA
 3. Tu saps on som exactament ?
 4. .1955 primers indicis de la pràctica de l’Orientació en campaments. . 1987 es descobreixen les curses d’orientació. L’ORIENTACIÓ COM A ESPORT UNA MICA D’HISTÒRIA . Neix a final segle XIX als països nòrdics com a pràctica dels militars a Espanya: a Catalunya: . 7 i 8 de novembre de 1987 es celebra la 1ª competició a Salas del Pallars. . 13 de juliol de 1988 es crea la Federació de Curses d’Orientació de Catalunya. . 1993 reconeixement oficial del “Consejo Superior de Deportes” i legalització de la “Agrupación Española de Clubes de Orientación” (futura “Federación de Orientación F.E.D.O ) .1970 el mestre d’esgrima ( a l’INEF Madrid) D. Martin Kronlund, va incloure el seu aprenentatge entre els seus alumnes.
 5. L’ORIENTACIÓ MODALITATS A PEU PEL BOSC DE DIA
 6. L’ORIENTACIÓ MODALITATS A PEU PEL BOSC DE NIT
 7. L’ORIENTACIÓ MODALITATS A PEU PER LA CIUTAT DE DIA
 8. L’ORIENTACIÓ MODALITATS A PEU PER LA CIUTAT DE NIT
 9. L’ORIENTACIÓ MODALITATS BICICLETA DE MUNTANYA
 10. L’ORIENTACIÓ MODALITATS ESQUÍ DE FONS O RAQUETES
 11. L’ORIENTACIÓ MODALITATS MARATÓ ORIENTACIÓ
 12. L’ORIENTACIÓ MODALITATS MARATÓ ORIENTACIÓ
 13. L’ORIENTACIÓ MODALITATS MARATÓ ORIENTACIÓ
 14. L’ORIENTACIÓ MODALITATS MARATÓ ORIENTACIÓ
 15. L’ORIENTACIÓ MODALITATS TRAIL - O
 16.  
 17. L’ORIENTACIÓ QUÈ NECESSITEM PER FER UNA CURSA D’ORIENTACIÓ
 18. L’ORIENTACIÓ ELEMENTS D’UNA CURSA Tarjeta de control de pas El mapa La brúixola El control La pinça Descripció de controls El lloc: bosc, ciutat… A CÀRREC DE L’ORGANITZACIÓ A CÀRREC DE L’ORGANITZACIÓ A CÀRREC DEL CORREDOR A CÀRREC DE L’ORGANITZACIÓ A CÀRREC DE L’ORGANITZACIÓ A CÀRREC DE L’ORGANITZACIÓ L’equipament A CÀRREC DEL CORREDOR QUI POT FER ORIENTACIÓ?
 19. L’ORIENTACIÓ EL MAPA . EL LLOC
 20. L’ORIENTACIÓ EL MAPA . EL LLOC
 21. L’ORIENTACIÓ EL MAPA El mapa és lliurat per l'organització en el moment de sortir.
 22. L’ORIENTACIÓ EL MAPA 14 11 13 12 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 Al mapa estan marcats els controls a trobar, en cercles de color vermell, El punt de sortida es distingeix per ser un triangle equilater. 1 SORTIDA EL TRIANGLE NO SEMPRE ÉS EL PUNT ON ET DÓNEN EL MAPA ACOSTUMA A ESTAR MÉS ENDAVANT.
 23. L’ORIENTACIÓ EL MAPA Interpretació en planta de la realitat
 24. L’ORIENTACIÓ (el mapa) LES CORBES DE NIVELL i L’ESCALA ES LA RELACIÓ ENTRE LA MIDA DEL TERRENY I LA DEL MAPA ESCALA
 25. L’ORIENTACIÓ ES QUIN MAPA ESTÀ ORIENTAT AMB EL TERRENY?
 26. ELEMENTS ROCOSOS ELEMENTS CONSTRUÏTS ROCA, ELEMENT ROCÓS GRUP DE PEDRES, TERRENY PEDREGÓS FORAT, COBA TALLATS, VARIES MIDES TERRENY SORRÓS, AFLORAMENT ROCÓS L’ORIENTACIÓ (el mapa) LLEGENDA AUTOVIA AUTOVIA EN CONSTRUCCIÓ CARRETERA GENERAL CARRETERA GENERAL EN CONSTRUCCIÓ CARRETERA SECUNDÀRIA CARRETERA SECUNDÀRIA EN CONSTRUCCIÓ CAMÍ GRAN, PISTA FORESTAL CAMÍ PETIT CORRIOL GRAN CORRIOL PETIT CORRIOLL POC VISIBLE CARRIL VISIBLE EN ZONA DE TALA EDIFICACIÓ RUNES TOMBA MENJADORA, PESSEBRE MOLLÓ, FITA TORRE PETITA TORRE ALTA ELEMENTS CARACTERÍSTICS, FET PER L’HOME TERRENY PAVIMENTAT VIA DEL TREN LÍNIA ELÈCTRICA LÍNIA ELÈCTRICA PRINCIPAL MUR, PARET DE PEDRA FRANQUEJABLE MUR O PARET EN RUNES MUR O PARET INFRANQUEJABLE TANCA O FILAT FRANQUEJABLE TANCA O FILAT EN RUNES TANCA INFRANQUEJABLE ZONA DE PAS CAMP DE TIR TUBERIA FRANQUEJABLE TUBERIA INFRANQUEJABLE
 27. ELEMENTS HIDROGRÀFICS L’ORIENTACIÓ (el mapa) LLEGENDA LLAG INFRANQUEJABLE BASSA TOLL/ FORAT D’AIGUA RIU INFRANQUEJAGBLE RIU FRANQUEJABLE RIUET FRANQUEJABLE CANAL D’AIGUA / SÈQUIA AIGUAMOLL ESTRET AIGUAMOLL ESTACIONAL INFRANQUEJABLE AIGUAMOLL FRANQUEJABLE ZONA O TERRENY D’AIGUAMOLLS PETITA ZONA PANTANOSA OBJECTE PARTICULAR D’AIGUA / POU VEGETACIÓ ESPESSA, CARRERA MOLT DIFÍCIL BOSC ESPÉS, MARXA LENTA BOSC, CURSA LENTA BOSC, CURSA FÀCIL SOTABOSC, CURSA MOLT DIFÍCIL SOTABOSC, MARXA LENTA VEGETACIÓ ESPESSA, CURSA FÀCIL EN UN SENTIT ARBRES DISPERSOS, TERRENY DUR I DIFÍCIL ARBRES DISPERSOS, TERRENY OBERT I FÀCIL TERRENY OBERT ZONA DE CULTIU, TERRENY OBERT TERRENY DE CULTIU EN GUARET VINYES CAMPS DE CULTIU / FRUITERS MATOLLS GRANS / ARBUST ARBRE CARACTERÍSTIC / MORT ELEMENTS DE VEGETACIÓ
 28. FORMES DEL TERRENY ELEMENTS DE COMPETICIÓ L’ORIENTACIÓ (el mapa) LLEGENDA CORBA DE NIVELL LÍNIA DE PENDENT CORBA MESTRA CORBA DE NIVELL AUXILIAR COTA DE LA CORBA TALLATS DE TERRA / TERRAPLÈ MUR DE TERRA MUR DE TERRA ENDERROCAT RASA D’EROSIÓ / BARRANC RASA D’EROSIÓ PETITA DEPRESSIÓ COTES / MONTÍCLES PETITA DE PRESSIÓ / FOSSAT TERRENY ACCIDENTAT TRIANGLE DE SORTIDA LÍNIA ENTRE 2 PUNTS RECORREGUT BALISAT META ZONA D’ACCÉS RESTRINGIT, TERRENY PROHIBIT EL PAS ZONA PROHIBIDA ZONA PERILLOSA PROHIBIT EL PAS PUNT DE PRIMERS AUXILIS, PUNT D’ AVITUALLALMENT
 29.  
 30. L’ORIENTACIÓ EL MAPA URBÀ
 31. L’ORIENTACIÓ EL MAPA . EN BICICLETA DE MUNTANYA
 32. L’ORIENTACIÓ EL MAPA ESQUÍ ORIENTACIÓ
 33. L’ORIENTACIÓ EL MAPA . EL RECORREGUT INICI
 34. L’ORIENTACIÓ LA BRÚIXOLA escala fletxa de direcció lupa línies auxiliars de direcció fletxa nord agulla magnètica línies nord-sud limb Cada participant ha de portar la seva pròpia brúixola. Millor si és de base plana i transparent.
 35. L’ORIENTACIÓ LA BRÚIXOLA
 36. L’ORIENTACIÓ ÚS DE LA BRÚIXOLA Orientar el mapa Determinar un rumb Avançar mantenint un rumb INICI
 37. L’ORIENTACIÓ (la balisa) EL CONTROL INICI És una banderola de roba en forma de prisma triangular de 30cm de costat, cada cara està dividida en diagonal amb els colors blancs i taronges. Podem trobar el control penjat d’una estaca o bé penjat de la branca d'un arbre.
 38. L’ORIENTACIÓ PINÇA MANUAL I PINÇA ELECTRÒNICA INICI Junt a cada control trobarem un a pinça que permet fer unes petites perforacions a la tarjeta de control. D'aquesta manera es pot saber si hem pasat per tots els punts de control. Pinça electrònica, (SISTEMA SPORTIDENT) enregistra els temps de pas.
 39. L’ORIENTACIÓ LA TARJETA DE CONTROL DE PAS TANCA INICI És una cartulina amb uns cuadres numerats, marcarem cada casella amb la pinça que trobarem en el control corresponent. TRES CASELLES DE RESERVA PELS POSSIBLES ERRORS
 40. L’ORIENTACIÓ CATEGORIA DISTÀNCIA DESNIVELL Columna B : El Codi del control (Nº d’identificació de la fita) Columna A : Representa el Nº de control (ordre) Columna H : Informació auxiliar (avituallamient,etc..). Columna G : Posició de la FITA respecte a l’element descrit. Columna F : Dimensions de l’element descrit. Columan E : Detalls d’aspecte de l’element descrit. Columna D : És l’element on es troba la fita. Columna C : Quin dels elements descrits en la columna D. A B C D E F G H DISTÀNCIA ÚLTIM CONTROL A META DESCRIPCIÓ DE CONTROLS Són una serie de símbols que permeten definir ell loc on està col.locat el control.
 41. L’ORIENTACIÓ DESCRIPCIÓ DE CONTROLS INICI
 42. L’ORIENTACIÓ EQUIPAMENT INICI
 43. L’ORIENTACIÓ QUI POT FER ORIENTACIÓ? Per a nens i nenes, sols o acompanyats. CORREXIC ENCINTAT
 44. L’ORIENTACIÓ QUI POT FER ORIENTACIÓ? Per a persones que es volen iniciar a l’esport. INICIACIÓ ADULTS OPEN . Circuits de promoció.
 45. L’ORIENTACIÓ QUI POT FER ORIENTACIÓ? Categories per a joves federats H/D 12, H/D 14, H/D 16, H/D 18, H/D 20
 46. L’ORIENTACIÓ QUI POT FER ORIENTACIÓ? Categories per adults federats H/D 21, H/D 35, H/D 40, H/D 50, H/D Èlit
 47. L’ORIENTACIÓ EN RESUM UNA ALTRA FORMA DE GAUDIR DE LA NATURA
Advertisement