Digital Storytelling på WebIT

719 views

Published on

Digital Storytelling oplæg til WebITs seminar 2010 i Fredericia d.26 august.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
719
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
22
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • digital storyteller Anyone who has a desire to document life experience, ideas, or feelings through the use of story and digital media. Uusually someone who has little to no prior abilities experience in the realm of video production but can spend a few days participating in a workshop, to exploring explore and sharing share a story with creative, and technical assistance from compassionate, and talented technically skilled CDS staff. Center for Digital Storytelling (cen·ter for dig·i·tal sto·ry·tell·ing ) The Center for Digital Storytelling (CDS) is an international non-profit training, project development, and research organization dedicated to assisting people in using digital media to tell meaningful stories from their lives. Our focus is on building partnering with partnerships community, educational, and business institutions to develop large-scale initiatives in health, social services, education, historic and cultural preservation, community development, human rights, and environmental justice arenas, using methods and principles adapted from our original Digital Storytelling Workshop .
 • Successen får Joe og Dana til at udvikle deres metode, digital storytelling, og åbner i samme åndedrag en café i San Francisco, som de kalder Joe’s Digital Diner. The Diner bliver for mange kunstnere det første sted, hvor de lærer om den senest udvikling indenfor New Media, fx. interaktive spil, software og teknologi. Året efter - i 1994, starter de The San Francisco Digital Media Center , det første offentlige medie center i USA. Her tilbyder de workshops i digital storytelling, og undervisning i diverse programmer, fx. det første offentlige kursus i web design i San Francisco. Formål Baggrunden for at lave et digital media center er for Joe og Dana et ønske om at demokratisere de nye medier og bidrage til social retfærdighed i en tid, hvor digitale medier udbredtes og digitale kompetencer blev vigtigere at besidde - men hovedsagligt tilkommer dem som arbejder som professionelle i medie/TV produktion. Med deres metode, digital storytelling, ønsker Joe og Dana at give almindelige mennesker muligheden for at bruge digitale medier til at fortælle deres personlige historie. Derfor inviterer de den jævne mand ind i deres Digital Media Center, og lærer ham at fortælle sin historie ved at bruge computernes redskaber som billedredigering, stemmeoptagelse, videosammensætning, tekstning etc. FOLKEMUSIK og GRÆSRODSBEVÆGELSE Det startede som en græsrodsbevægelse, og derved adskilte / adskiller digital storytelling sig markant fra den main - stream kultur, der eksisterede først i 90’erne . I main - stream kulturen som vi ser den i magasinerne, ugeblade, tv - serier osv . Mødte man - også I 90’erne - glamourse og idealiserede liv . Det var perfekte mennesker, som levede et dramatisk og eksotisk liv . Den amerikanske folkemusik derimod udtrykte meningsmands jævne liv og forsøgte at forstå meningen med de ekstra - ordinære ting, som skete i et helt almindeligt liv . ( Lambert, 2002 : 2 ) Ideologisk set er Digital Storytelling bevægelsen en demokratiserende proces . Det er i al fald missionen at give alle mennesker en mulighed og et middel til at fortælle sin personlige historie ved at bruge de nye medier – og lære dem samtidig .
 • Det startede som en græsrodsbevægelse, og derved adskilte / adskiller digital storytelling sig markant fra den main - stream kultur, der eksisterede først i 90’erne . I main - stream kulturen som vi ser den i magasinerne, ugeblade, tv - serier osv . Mødte man - også I 90’erne - glamourse og idealiserede liv . Det var perfekte mennesker, som levede et dramatisk og eksotisk liv . Den amerikanske folkemusik derimod udtrykte meningsmands jævne liv og forsøgte at forstå meningen med de ekstra - ordinære ting, som skete i et helt almindeligt liv . ( Lambert, 2002 : 2 ) Ideologisk set er Digital Storytelling bevægelsen en demokratiserende proces . Det er i al fald missionen at give alle mennesker en mulighed og et middel til at fortælle sin personlige historie ved at bruge de nye medier – og lære dem samtidig . Digital Storytelling befinder sig altså på den anden side af den forførende fortælling – den har ikke i sin grundform til hensigt at overtale eller forføre et publikum . Den er mere et personligt udtryksmiddel . Det betyder ikke, at den ikke kan bruges til dette – det er der allerede flere eksempler på og det udvikler sig i den her ”bruger - generede - indhold - er - in tid” . Fx . Arbejder vil min kompagnon og jeg gerne arbejde med at fremme en vis æstetisk kvalitet i disse produktioner .
 • Der skal så gå 14 år, før jeg møder Joe og støder på digital storytelling. På det tidspunkt er digital storytelling udbredt i store dele af resten af den vestlige verden og Center for digital storytelling er blevet etableret.
 • Personlig udvikling er en næsten uundgåelig del af en storytellings workshop, for man er nødt at reflektere over sin historie. Men nogle workshops har reflektionen som hovedformål og det er også det vi har arbejdet mest med i vores workshops. Formålet med at lave en workshop med dem var at de kunne fortælle deres historie, reflektere over deres liv og hverdag på en ny måde og at forbedrede deres digitale kompetencer og fik en success oplevelse ved at opleve hvor meget man kan lave på relativ kort tid med få midler.
 • Historie fortælling er en vigtig del af alle samfund. Islandske sagaer, sagn, myter, religion. Fordi det binder folk sammen at dele historier
 • Det bedste eksempel på digital storytelling som community building er et Engelsk projekt der hedder Capture Wales, som blev lavet i et samarbejde mellem Cardiff University og BBC. Fra 2001 til 2008 kørte en gruppe rundt i en bil med et digital storytelling lab, med computere scannere optage og redigeringsudstyr rundt og afholdt workshops med folk i Wales. Formatet er det samme som ved de fleste digitale historier: ca 200 til 300 ord, 2-3 minutter og 20-30 billeder. Filmene viser folk i Wales fra indersiden og giver en alternativ historie til den mere stereotype, der ellers bliver vist i broadcast medierne med maleriske bakker med får og arbejdsløse industriarbejdere. De ligger på et BBC website for projektet, og er også blevet vist ugentligt på BBC. Projektet blev en stor succes og vandt nogle priser og har siden udviddet sig til flere projekter i England (Telling Lives)
 • http://www.youtube.com/watch?v=XMqPuRcrhm8
 • vores netværk i England, der har kørt det succesfulde “Patient Voices “ program, fra 2001 og frem til i dag. På hjemmesiden patientvoices.org.uk ligger over 200 digitale historier, og sitet har over 1000 besøgende hver dag. Der står blandt andet om Patient Voices programmet: “ Increasingly, the stories are used in conference presentations, lectures, workshops and other events, as well as in schools of medicine and healthcare (face-to-face and virtually) in the UK and elsewhere.” ... “ The Patient Voices programme is highly regarded in the UK and elsewhere. It has won two awards and the website is now receiving in the region of 1200 hits per day, with a significant number of stories being downloaded for use in education and quality improvement programmes.”
 • vores netværk i England, der har kørt det succesfulde “Patient Voices “ program, fra 2001 og frem til i dag. På hjemmesiden patientvoices.org.uk ligger over 200 digitale historier, og sitet har over 1000 besøgende hver dag. Der står blandt andet om Patient Voices programmet: “ Increasingly, the stories are used in conference presentations, lectures, workshops and other events, as well as in schools of medicine and healthcare (face-to-face and virtually) in the UK and elsewhere.” ... “ The Patient Voices programme is highly regarded in the UK and elsewhere. It has won two awards and the website is now receiving in the region of 1200 hits per day, with a significant number of stories being downloaded for use in education and quality improvement programmes.”
 • ofte har projekter flere formål andre er:... Undervisning Medierødderne Træning af læger Organisationsudvikling Jazzmontør sygehussammenlægning Markedføring Tønder Teambuilding Kulturbevaring Aktivisme Urban planning Terapi
 • Det vigtigste element i en digital historie er stemmen. I modsætning til mange andre filmgenre der tager udgangspunkt i billedmaterialet, er voice overen ofte det bærende element i en digital historie. Stemmen har en stor styrke og det er vigtigt at optagelsen bliver god. De fleste nyere telefoner og den nye ipod nano har en indbygget diktafon, der optager i amr. formatet som er specielt til stemmeoptagelser. Computeren og videokameraer har også indbygget mikrofoner, men kvaliteten er ofte dårlig. Det bedste er at bruge en ekstern mikrofon, der er beregnet til stemmeoptagelse.
 • Digital Storytelling på WebIT

  1. 1. Digital Storytelling WebIT Seminar d.26. August. 2010
  2. 2. Hvem er vi? <ul><li>StoryLab har kontor og computerlab på Frederiksberg i København – CBS. </li></ul><ul><li>Vi kommer fra bla. IT universitetet, CBS samt har tilknyttet en række freelancere og filmfolk </li></ul><ul><li>Vi er uddannet af Joe Lambert i Berkely – Storycenter.org </li></ul><ul><li>Mission: At udbrede kendskabet til Digital Storytelling i Danmark og give folk en personlig stemme i de nye medier. </li></ul>
  3. 3. Hvad er digital storytelling <ul><li>Hvad er det </li></ul><ul><li>Hvordan startede det </li></ul><ul><li>Udbredelse </li></ul><ul><li>Retninger </li></ul>
  4. 4. Hvad er det “ Digital story A short, first person video narrative created by combining recorded voice, still and moving images, and music or other sounds.” Storycenter.org
  5. 5. En typisk film <ul><li>En typisk digital historie holder formatet: </li></ul><ul><li>250 ord </li></ul><ul><li>20-30 billeder </li></ul><ul><li>2-3 minutter </li></ul><ul><li>Laves på 3 dages workshop </li></ul>Richard Wayne, 44, fra Chicago i USA. Han er hjemløs og fortæller om sit forhold til sofaer.
  6. 6. Hvordan startede det 1993
  7. 7. Joe, Dana + Next Exit +
  8. 8. Opgør med mainstram
  9. 9. Center for Digital Storytelling
  10. 10. Udbredelse
  11. 11. ANVENDELSER
  12. 12. Personlig udvikling <ul><li>SUF (Social udviklings fond) Silkeborg </li></ul><ul><li>Fakta </li></ul><ul><li>10 unge med ADHD og andre udfordringer </li></ul><ul><li>10 historier </li></ul><ul><li>1 uge i 2009 </li></ul><ul><li>Formål </li></ul><ul><li>Refleksion </li></ul><ul><li>Digital uddannelse </li></ul><ul><li>Fortælle sin historie </li></ul>
  13. 13. Personlig udvikling <ul><li>“ Tankestrøm” om alle sine tanker, af Signe på 20 år med ADHD </li></ul>
  14. 14. Community building <ul><li>&quot;Every community has a memory of itself. Not a history, nor an archive, nor an authoritative record... </li></ul><ul><li>A living memory, an awareness of a collective identity woven of a thousand stories.” </li></ul><ul><li>The Centre for Digital Storytelling, USA </li></ul>
  15. 15. Community building <ul><li>Capture Wales - www.bbc.co.uk/tellinglives </li></ul><ul><li>Fakta </li></ul><ul><li>Samarbejde mellem BBC og Cardiff University </li></ul><ul><li>500+ historier fra 2001 til 2008 </li></ul><ul><li>Vises online og på TV </li></ul><ul><li>Formål </li></ul><ul><li>Viser folk i Wales fra indersiden </li></ul><ul><li>Giver et alternativ til den stereotype fremstilling </li></ul><ul><li>Giver lokalsamfundet identitet og sammenhold </li></ul>
  16. 16. Community building <ul><li>“ The Wales of Capture Wales is not just the media cliché post-industrial Wales of pit closures, redundant workers, quaint folk in pointy hats, Shirley Bassey, Tom Jones, Catherine Zeta Jones, and picturesque hillsides covered in sheep. For Digital Stories tell about Wales from the inside.” </li></ul><ul><li>BBC photojournalist David Meadows </li></ul>
  17. 17. Community building <ul><li>Paul fra Wales om hvordan han ser verden fra sit hus </li></ul>
  18. 18. Research <ul><li>Patient Voices (patientvoices.org.uk) </li></ul><ul><li>Fakta </li></ul><ul><li>Indsamling af patienters historier </li></ul><ul><li>Har kørt fra 2001 til i dag </li></ul><ul><li>Over 200 digitale historier </li></ul><ul><li>Formål </li></ul><ul><li>Se sygdoms og helbredelsesforløb med patienternes øjne </li></ul><ul><li>Undervisning </li></ul><ul><li>Oplysning </li></ul>
  19. 19. Research <ul><li>Stephen vågner, kigger op i loftet og kan ikke bevæge sig </li></ul>
  20. 20. Research <ul><li>“ Increasingly, the stories are used in conference presentations, lectures, workshops and other events, as well as in schools of medicine and healthcare (face-to-face and virtually) in the UK and elsewhere.” </li></ul><ul><li>Patientvoices.org </li></ul>
  21. 21. Flere retninger <ul><li>Undervisning </li></ul><ul><li>Organisationsudvikling </li></ul><ul><li>Teambuilding </li></ul><ul><li>Markedføring </li></ul><ul><li>Kulturbevaring </li></ul><ul><li>Aktivisme </li></ul><ul><li>Urban planning </li></ul><ul><li>Terapi </li></ul>
  22. 22. Story circles <ul><li>Intro til story circles... Story circles er em måde at fremprovokere ... selvom det ender med digitale historier, starter det uden digitale hjælpemidler. Det er materien der skabes i storycirklerne. fordelen ved at dele og få feed back... </li></ul>
  23. 23. Digital Storytelling i praksis <ul><li>Der er 3 dele af den praktiske skabelse af digitale historier: </li></ul><ul><li>1) Find og skab materialet i form af video, billeder, musik, voiceover </li></ul><ul><li>2) Rediger materialet sammen til en film </li></ul><ul><li>3) Distibuér filmene </li></ul>
  24. 24. Find og skab materialet <ul><li>Det vigtigste element er stemmen. </li></ul><ul><li>billeder, video, voiceover, musik, </li></ul><ul><li>copy right, creative commons, </li></ul><ul><li>Videokameraer, mikrofoner, </li></ul><ul><li>piipl. </li></ul>
  25. 25. Værktøjer <ul><li>Filmredigering: Moviemaker, iMovie, Premiere, Final Cut, Jaycut.com, Storyplanet.com, Skoletube.dk, Photostory etc. </li></ul><ul><li>Billederedigering: Photoshop, SnagIt.com, Splashup.com, pixlr.com etc. </li></ul><ul><li>Lydprogrammer: Audacity, Soundcloud.com, Audiojack, Stationripper etc. </li></ul><ul><li>Indhold/creativecommons: creativecommons/search.com, flickr.com, 23hq.dk, youtube.com, freeimages.co.uk, iStockphoto, freeplaymusic.com etc. </li></ul>
  26. 26. Kontakt <ul><li>Kontakt os for flere informationer </li></ul><ul><li>www.digitalstorylab.com </li></ul><ul><li>[email_address] </li></ul><ul><li>Vi bor på: Howizvej 60, 2000 Frederiksberg </li></ul>

  ×