Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

африка - горещия континент

4,030 views

Published on

 • Be the first to comment

африка - горещия континент

 1. 1. Африка-черния континент Презентазция на Николай Григоров
 2. 2. Географско положениеАфрика е единствения континент през, който минават двете тропични окръжности. Почти цялата територия е в топлиния пояс.Спрямо Гринуичкия меридиян по - голямата му част се намира в Източното полукълбо, а по – малката – в Западното.
 3. 3. Големина и бреговеАфрика е вторият по големина континент след Азия.Заема 20 % от площа на сушата. Бреговата линия е слабо разсечена.Най големият полуостров е Сомалия,а най– големия остров–Мадагаскар.
 4. 4. Релеф По-голямата част от Африка е разположена върху стабилна зона на Африканската литосферна плоча. Повърхността ѝ е сравнително заравнена от външните земни процеси, но е с голяма надморска височина. По периферията на Африканската плоча са активните зони. По надморска височина континентът се поделя на две части: Северозападна и Югоизточна Африка.
 5. 5. КлиматВ Африка симетрично на екватора ca разположени екваториален, субекв аториален,тропичен, субтропичен климатичен пояс. Тази характерна особеност на географското разположение е причина в различните части на континента да няма големи температурни амплитуди. Въпреки това различията в релефа и въздушните течения са предпоставка за образуването едновременно на екваториални гори,савани, полупустини, пустини.Най-горещите точки на континента са в Северна Африка, където се намира най-голямата пустиня в света—Сахара.
 6. 6. ВодиПовечето големи реки се вливат в Атлантическия океан. На африканския континент е най-дългата река на планетата Земя - Нил, дълга 6 695 km. Други големи реки са Конго (Заир),Нигер, Сене гал, Замбези, Оранжева река, Лимпопо, Руфиджи и Убанги. Изворите на Нил и Конго се намират в планините на източна Африка.
 7. 7. Държави • Африка има точно 58 страни. Те се разпределят в Северна, централна и южна Африка. Във Северна Африка най – известни са Египет и Мароко, във централна – полуостров Сомалия, Судан, Танзания и Нигерия, а в южна Африка са Мадагаскар, Замбия и РЮА.
 8. 8. Народи и племенаПредставители на този континент са от негроидната раса. В Африка има много племена, които се заселват на различини места по континента. Най – известни са пигмеите. В средната част на Африка се срещат банту, в пустините- бушмените и хотентотите.
 9. 9. РелигияНай-значимо присъствие имат ислямът и християнството. Ислямът е разпространен в северните части на континента. Първо се християнизират жителите на провинция Египет. В малко по-късен етап се християнизират и етиопците.
 10. 10. Животински святЖивотинскиат свят е най – разпространен в саваните. Тук се срещат лъв, леопард, жираф, слон, зебра, горила, хиена, крокодил, хипопотам, фламинго, носорог и др.
 11. 11. Благодаря ви за отделеното време.Николай Григоров

×