Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

'De proeFFabriek' eindpresentatie 25 juni 2012

289 views

Published on

Kijk ook een op http://vimeo.com/user15195405/videos

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

'De proeFFabriek' eindpresentatie 25 juni 2012

 1. 1. Zie, ruik, voel en proef eten in de ProeFFabriek. Ervaar dat eten leuk, lekker en leerzaam kan zijn!
 2. 2. De ProeFFabriek is een herbestemmingsontwerp van een oude kerk dichtbij het centrum van Den Haag. De locatie waarop de kerk zich bevindt heeft altijd in het teken gestaan van eten en industrie.
 3. 3. Al voor de 16e eeuw voorzagen hier in het toenmalige graafschap ‘die Haghe’ vier graanmolens de mensen van brood. De gasfabriek zoals deze er nu nog staat is een getuige van de industriële ontwikkeling die heeft plaatsgevonden. Door de eeuwen heen verplaatste de productie van eten zich steeds verder naar gebieden buiten de stad en daarmee uit ons zicht. 1600 1800 1700 1900 1958
 4. 4. Hierdoor zijn wij overgegaan van onze handen-in-de-klei naar het kant-en-klaar verpakte menu uit de supermarkt. De eetbare scriptie gemaakt van eetbaar papier, getiteld ‘(W)ETEN tenminste houdbaar tot: 24-04-2013’ gaat in op dit onderwerp en hoe deze ontwikkeling heeft plaatsgevonden. Migratie van platteland naar stad, industrialisatie en manipulatie van voedsel zijn onderwerpen die aan bod komen in de eetbare scriptie.
 5. 5. In de ProeFFabriek vindt de productie van eten weer plaats op zijn oorspronkelijke plek in de stad Den Haag. Een plek waar je zelf kunt planten, plukken en proeven en al doende meer te weten komt over eten.
 6. 6. Bier, kaas en wijn maken Stampeet Kweekcursus Eetexperiment Receptenroute Van buiten naar binnen is de materialisering van de ProeFFabriek steeds industriëler. Buiten in de seizoenstuin sta je tussen de verse groenten en na een tocht over persroosters eet je in het restaurant onder de tralieliggers naast met staal beklede wanden.
 7. 7. Bij binnenkomst zie je de verse groenten in al haar geuren en kleuren uitgestald in het meeneemmagazijn. Je koopt daar een kaartje en je laat je door je zintuigen leiden.
 8. 8. Scheur bijvoorbeeld een recept af en ga met een receptenroute op zoek naar verse ingrediënten die je overal aantreft in de zwevende tuinen.
 9. 9. Bereidt en nuttig je gerecht in het kook-het-zelf restaurant onder het genot van een drankje van ProeFFabriek’s eigen brouwerij.
 10. 10. Zie je eten van zaad tot plant ontwikkelen in de kweekkelder waar zich de stekjes vormen die vervolgens in de zwevende tuinen en de seizoenstuin in enkele weken kunnen uitgroeien tot hoogwaardige groenten.
 11. 11. Maak samen met vrienden aan tafel een heerlijke verse stamppot van groenten die in weer en wind gegroeid zijn in de seizoenstuin. Snij, kook en stamp deze in de Stampeet; een alles-in-1 stamppotpan die het gezamenlijk beleven en maken van een stamppot combineert. En als je weggaat, neem dan de ervaring mee voor thuis. In het meeneemmagazijn vind je zaden, verse ingrediënten en de Stampeet. Wat kom jij (w)eten? Het onderstel, de buitenpan, de vergietpan en de stamper zijn gedraaid staal dat vervolgens gecoat is met hittebestendige lak. De snijplanken zijn van hout en koken kan met een lichtgewicht brander met methylalcohol. Gerealiseerd werk.
 12. 12. Stap 1 Dit is ‘de Stampeet’; een alles-in-een stampotpan. De Stampeet bevat drie snijplanken, een brander, een buitenpan met deksel, daarin een vergietpan en daarin een stamper. Stap 2 Open de brander en doe het vuur aan. Haal de deksel, de snijplanken en de stamper uit de pan en vul de pan met water en breng het water aan de kook. Stap 3 Snij de groenten en voeg de gesneden groenten aan het kokende water toe. Laat de groenten koken volgens recept. Stap 4 Giet de groenten af en zet de kookpan op de deksel. Stap 5 Pak de stamper en stamp de groenten fijn naar wens. Stap 6 Eet smakelijk!
 13. 13. Film werking en gebruik van de Stampeet. Klik op de afbeelding of ga naar: http://vimeo.com/55306413
 14. 14. Afstudeerexpositie van de ProeFFabriek en de Stampeet op de KABK

×