Mediaforum FK09 GREI

1,170 views

Published on

Published in: Business, News & Politics
3 Comments
4 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
1,170
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
27
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
3
Likes
4
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Mediaforum FK09 GREI

 1. 1. ARTENES OPPRINNELSE ALT BEGYNTE MED... torsdag 29. oktober 2009
 2. 2. Folkemedia BY THE PEOPLE FOR THE PEOPLE FOR FOLK FLEST torsdag 29. oktober 2009 Den norske nettbefolkningen bruker mer tid på folkemedia enn på nettaviser (TNS Gallup 24T). Faktisk er det slik at det som oftest refereres til som sosiale medier ikke er noen nyhet, vi har bare gitt det et navn. IRC kanaler og forum eksisterte før noen knapt visste hva netscape var i Norge. Det er nærmest blitt vanskelig å definere dette ut i fra teknologi da elementer av folkemakt begynner å gjennomsyre stadig mer av nettet. Folkemedia er altså at mennesker gjør noe sammen på internett strengt tatt.
 3. 3. VI ER ALLE LITT INDIVIDER MÅLGRUPPENES TID SOM VI KJENNER DEN ER FORBI Monty Python - Life of Brian Dir: Terry Jones torsdag 29. oktober 2009 På tross av at genene til Brian og oss andre, legger opp til at vi skal være egoistiske så viser mennesket stadig evner til altruisme. Vi deler med de som trenger, føler empati. Vi er i stadig forandring og kan trygt kalles sosiale dyr. Dette gjør oss til komplekse individer som opererer i flokk. Et problem for å nå oss er at vi har forskjellige flokker vi til enhver befinner oss i, avhengig av hva vi har fokus på. Målgrupper har nærmest blitt umulig å definere. Interessegrupper derimot er lettere. Ergo er det lettere å finne oss ved å tiltale våre interesser enn å se på vår demografiske kvaliteter.
 4. 4. Tidene forandrer seg Hit kulturen er forminsket. I størrelse, volum og lengde. Vi må omdefinere hva som er en Hit. Photo Brian Berman torsdag 29. oktober 2009
 5. 5. ÅPNE SOSIALE NETTVERK Pattern Flickr CC Mortimer = SPREDBART MEDIA torsdag 29. oktober 2009 Mens man tidligere hadde ett enkelt budskap fra en avsender (du), er spredningen av ditt budskap i dag tilfeldiggjort ved spredning gjennom sosiale nettverk. Det er lite du kan gjøre for å påvirke dette. Bortsett fra å bli likt og ikke minst være grei. Robin Dunbars postulat hevder med rette at mennesket ikke evner å ha et kognitivt sosialt nettverk bestående av mer enn 150 personer. FaceBook er altså ikke ett nettverk men millioner av mikronettverk.
 6. 6. SLEEVEFACE - et spredbart media eksempel flickr CC pedroliveira torsdag 29. oktober 2009 Jeg liker ikke begrepet “viral”. At noen har lyst til å dele er ikke en sykdom, men et tegn på at noe er bra. Spredbare media er ikke kontrollerbare. Det er innen Dunbar sine nettverk disse kan spres, og slikt kan skape bevegelser, som f.eks det uskyldige Sleevface fenomenet som en norsk radiostasjon pinlig kopierte uten referanser i i en reklamekamanje for en tid tilbake. På Flickr finner man over 3500 bilder tagget med Sleeveface. Tusenvis av mennesker har engasjert seg.
 7. 7. CROWDSOURCING Fra protest til deltakelse Flickr CC philippeleroyer torsdag 29. oktober 2009 Crowdsourcing er et noe uklart begrep, men i all enkelhet er det når flere mennesker går sammen om å skape eller bidra på en felles plattform at crowdsourcing utvikles. Dell sin ideastorm eller mystarbucksidea.com er kommersielle eksempler. Jeg skal vise andre måter å gjøre dette på litt senere.
 8. 8. LEK! torsdag 29. oktober 2009 All work and no play makes Jack a dull boy. De fleste forbinder dette med Shining, men som begrep har det eksistert i tusenvis av år. Ikke så rart egentlig for vi trenger å leke. Merkevarer som tør å leke pleier å vinne både hjerter og lommebøker.
 9. 9. SOOO PRETTY... torsdag 29. oktober 2009
 10. 10. LIKER Å KJØPE OSS Folkemedia “liker oss” Tradisjonelle media/ reklame “kjøp oss” Bli en vare folk liker å kjøpe torsdag 29. oktober 2009
 11. 11. Flickr CC Aka Hige “der lish us” Vær like menneskelig som selskap som de faktiske menneskene du ønsker å omgåes. torsdag 29. oktober 2009 En viss person i en valgkamp nylig sa at for det om du putter leppestift på en gris er det fortsatt en gris. I folkemedia kan vi si at et påtrengende selskap eller merke er fortsatt påtrengende for det om det er på Facebook hvis det kun terper på den samme gamle hype leksa. Det er ikke noe direkte galt i gimmicker, men først må du ha fått invitasjonen til vennskap.
 12. 12. GREI Genuin Responsiv Empatisk Interessert torsdag 29. oktober 2009
 13. 13. WE HOPE YOU NEVER HAVE TO FLY AGAIN SuperGREI torsdag 29. oktober 2009 Som et av 2 av de største flyselskapene i USA tjener JetBlue faktisk penger (antall passasjerflymil øker, dekningsgrad på 77%). Er det tilfeldig at det er de 2 selskapene som ikke krever penger for bagasje? Det er selvsagt ikke grunnen alene, men hvis vi ønsker å reise er det nok en fordel om vår bagasje er like velkommen som oss. JetBlue gjør mer enn bare det basics, men først la oss se hva som gjør at de ikke er et flyselskap
 14. 14. How do you feel about first class treatment for everyone? Are you a “the soda can is half empty” type of person or do you YOU MEAN, I’M NOT MORE SOUNDS GREAT. IMPORTANT THAN YOU? prefer the whole can of soda? FIND OUT ONCE AND FOR ALL WITH THIS DEFINITIVE FLOW CHART. HALF EMPTY. WHOLE SODA. What’s the best way to chat Should airlines Do moving pictures scare you? with friends on the ground overbook their flights? Remember that time in third grade when when you’re up in the sky? YES. WHAT IF THEY NO, GIVE ABSOLUTELY. NO. BUMPING ESCAPE THEIR BOX? ME FREE Henry got a French fry stuck up his nose? CUPS AND FREE IN-FLIGHT HOORAY FOR AIRLINE IS FOR BUMPER CARS. HMM, WHAT THEN? DIRECTV.® ROBBER BARONS. STRING. WIRELESS MESSAGING. I’M HENRY AND THAT YES, HILARIOUS. WASN’T FUNNY. Would you rather have 100 free Channels of XM Satellite Radio® in your ear or a banana in your ear? Do you prefer helpful crewmembers BANANA. XM SATELLITE RADIO. ® or ones who pretend they can’t hear you? “WHAT? I CAN’T HEAR YOU.” HELPFUL How do you get free Dunkin’ CREWMEMBERS. Donuts coffee up in a plane? Do you like riding in small, nauseating prop planes? SOUNDS LIKE A QUESTION A JETBLUE FOR THE VILLAGE AERONAUTIC CREWMEMBER Do snacks taste better YES. AND I LIKE HAND-CRANKING NO. PROP PLANES If someone says, “sit on it,” what will you sit on? COFFEE ENGINEER. HANDS IT TO YOU. MY YE-OLDE AUTOMOBILE ENGINE ARE PROP-OSTEROUS. when they’re free? EVERY MORNING TOO. GIVE ME A NICE JET. A CRUMB-FILLED A BIG LEATHER SEAT. NO. YOU “FREE- YES. POLYESTER SEAT. HUGGER,” YOU. Do you like happiness? YES. NO, I DON’T LIKE IT. A humpback whale knocks on I LOVE IT! your door. He says his car broke Are you ready to be a jetter? Who should get lots of down and he’d like to use your legroom on a plane? phone. Do you let him in? NO. I’M WAITING FOR THE YES. RESULTS OF THIS FLOWCHART. REALITY TV STARS. EVERYONE. NO. NEVER TRUST YES, TALKING MARINE LIFE. WHALES ARE GREAT CONVERSATIONALISTS. torsdag 29. oktober 2009
 15. 15. SXSW 08 Se muligheten og grip den torsdag 29. oktober 2009 South By Southwest er en av de viktigste festivalene/ konferansene innen underholdning/ digital i USA. Men Austin Texas er ikke verdens navle og mange slet med å komme seg dit. JetBlue oppdaget dette via Twitter og satte sporenstreks opp ekstrafly til Austin (Fra San Francisco). Fullbookede fly umiddelbart, men viktigst var historien om hvordan JetBlue var så greie. Dette var starten på deres suksess på Twitter og ga de raskt 6 000 følgere.
 16. 16. Hva skal jeg gjøre for at barnet mitt ikke skal få vondt i bihulene av å fly? Flickr CC “(Don´t) cry” by Pedro Klien Passasjerer sier at de ansatte ser ut til å genuint bry seg om de og behandler de med respekt. Det er denne firmakulturen konkurrenter sliter med å matche. torsdag 29. oktober 2009 Ved å besvare spørsmål av typen over har JetBlue fått 1 million followers på Twitter. De er på Topp5 lista for bedrifter på Twitter. Men er fortsatt ikke blant de 5 største flyselskapene i USA. De har funnet “sine” kunder, jettere, og gjør sitt ypperste for å tilfredstille disse i stedet for å være utydelig litt av alt. Og de er 100% greie.
 17. 17. HVORDAN FORBEDRE EN ANBEFALINGSALGORITME MED 10%? Kilde: http://bit.ly/3Avh0u torsdag 29. oktober 2009 I 2006 utlyste Netflix en konkurranse hvor målsettingen var å forbedre anbefalingsmotoren deres med 10%. I praksis at annenhver film en kunde leier skal være godt likt i stedet for hver tredje. Konkurransen var ikke internt eller for utvalgte firmaer men for deg og meg. Vinneren fikk 1 million dollar. Et røverkjøp i følge Netflix selv. Dette er strålende crowdsourcing, og Netflix var så fornøyde at de nå har utlyst 2 nye konkurranser. Det å være grei er ikke alltid forbundet med sosiale elementer men også ved å stimulere intellektet. Ved å annerkjenne tusener av geeks sine unike kvaliteter fikk Netflix tusenvis av omtaler på twitter og blogger og PR for millioner i tradisjonell PR.
 18. 18. PROTEINKUBBER ER VEL IKKE EN SNAKKIS? 90 000 innlegg tn.no (Tech Nutrition) torsdag 29. oktober 2009 Forum er en av de eldste formene for folkemedia. Og de lever i beste velgående. Forum er typiske samlingspunkt for nisjesamtaler. Et sted hvor man kan dele erfaringer. Tech nutrition sitt forum oser av liv fordi de forstod at ved å la samtalene mellom kundene løpe fritt innen trening og ernæring ville det generere et mye større besøk til deres hjemmesider enn hvis de bare hadde statisk Fra/ Til informasjon. Tech Nutrition selger ikke proteiner, de selger treningsengasjement.
 19. 19. RELEASE YOUR CUSTOMERS POTENTIAL RYP app er en kalkulator og guide til Release Your Potential et treningsprogram fra Tech Nutrition Takk til Erik K for tips om TN Bilde: Anatoly Pisarenko Back squat torsdag 29. oktober 2009 På grunn av Tech Nutrition sin frie holdning til sine potensielle kunder har de fått en gratis app til iPhone. De kunne ha krevd den fjernet og laget sin egen. Det ville vært dumt da dette sannsynligvis genererer flere til å bruke deres proteinprodukter. Treningsprogrammet applikasjonen er basert på er gratis i nettutgave det også.
 20. 20. OVER TIL NOE HELT ANNET Blake torsdag 29. oktober 2009 Det er latterlig enkelt og på grensen til frekt å tilby kunder å plusse på noen ører når vi står i kassa på butikken som da skal gå til et bra formål. Det finnes ikke det spor av GENUINT ved det. Når man derimot sier at hvis du kjøper produkt x, så gir vi et tilsvarende til noen trengende uten at du må gjøre noe mer enn å shoppe, da har selger tatt et virkelig ansvar. Tom´s Shoes har tatt dette til det ekstreme og som resultat har de skapt en produkthistorie av dimensjoner som få kan etterligne.
 21. 21. EN GOD HISTORIE FORTJENER Å BLI SPREDD torsdag 29. oktober 2009 Spredd blir den, og kjøpt blir skoene. I år forventer Blake og gjengen hans å distribuere mer enn 300 000 par sko til trengende i Amerika og Afrika. Ønsker du å bli med på tur. Ja da kan du bli venn med Tom og søke om å få være med til et trist sted og spre litt glede. På egen regning selvsagt. På Facebook har Tom´s ca 150 000 venner. Til sammenligning har coka- cola 3,5 millioner. Da blir tallet gansk imponerende for en nyetablert bedrift. Det Blake har gjort riktig er at han først og fremst var grei for deretter å gjøre bedriften og seg selv tilgjengelig der folk ferdes i folkemedia. Han deltar på kundens premisser.
 22. 22. SHOE FETISH 3,770,000 torsdag 29. oktober 2009
 23. 23. We´re not a retailer that sell things, but a service company that happens to sell things. torsdag 29. oktober 2009
 24. 24. ZAPPOS GUIDE TIL GREI 1. Deliver WOW Through Service 2. Embrace and Drive Change 3. Create Fun and A Little Weirdness 4. Be Adventurous, Creative, and Open-Minded 5. Pursue Growth and Learning 6. Build Open and Honest Relationships With Communication 7. Build a Positive Team and Family Spirit 8. Do More With Less 9. Be Passionate and Determined 10. Be Humble Flickr CC nhburdick “Flowers in a green field” torsdag 29. oktober 2009 “Zappos handler om å levere glede”, CEO Tony Hsieh. Men slikt kommer ikke av seg selv. Derfor må absolutt alle nyansatte gjennom et “kundelojalitetsprogram” som inkluderer bl.a å svare på kundehenvendelser. Selv har jeg alltid ment at enhver person som skal jobbe i en verdikjede som inkluderer salg av produkter MÅ ha spandert tid bak en salgsdisk for å forstå kunde/ selger relasjonen (spissformulert).
 25. 25. “Internett gir oss nye muligheter til å skape personlige relasjoner med våre kunder” Tony Shieh Twitter.zappos.com torsdag 29. oktober 2009 Hos Zappos er kundeservice alltilstedeværende. De er kjent for å nærmest fungere som “opplysningen” for å hjelpe kunder langt forbi selve skokjøpet. Med internett har de aktivt gått ut og funnet kundene for deretter å hjelpe de proaktivt. Og det er med Twitter at Zappos virkelig viser sin styrke. Samtlige ansatte oppfordres til å twitre, og gjennom det være en del av kundeservice som genererer omsetning. Kanskje ikke der og da, men på sikt. Zappos er til tross for milliardomsetning basert på at de skal tenke langsiktig hva gjelder relasjoner.
 26. 26. SMÅ TURER ER OGSÅ STORE Hver fjerde ansatt har hatt vansker med å komme inn på arbeidsmarkedet 1% av omsetningen brukes til humanitære formål Pant på brukt turtøy Klimanøytral Mener at inkludering er lønnsomt Hvis noen har gjort en feil, skal den ansvarlige selv ringe kunden og be om unnskyldning Flickr CC by Kanelstrand “preikestolen” torsdag 29. oktober 2009
 27. 27. STORMBERG I ET VANNGLASS “Ingen bør være overrasket over Stormbergs bruk av sosiale medier og at vi åpent og aktivt bruker det for å få råd og innspill. Jeg er langt mer overrasket over de som kontakter oss om samarbeid og ikke har skjønt hva det innebærer, særlig når de selv sier de aktivt ønsker å bruke sosiale medier.” torsdag 29. oktober 2009 “Ingen bør være overrasket over Stormbergs bruk av sosiale medier og at vi åpent og aktivt bruker det for å få råd og innspill. Jeg er langt mer overrasket over de som kontakter oss om samarbeid og ikke har skjønt hva det innebærer, særlig når de selv sier de aktivt ønsker å bruke sosiale medier.” Steinar Olsen på stormberg bloggen.
 28. 28. GI ANERKJENNELSE TJEN PENGER bildekilde: http://studvest.no/kultur.php?art_id=7917 torsdag 29. oktober 2009 – Jeg designer for konkurransebaserte nettsider for å skape oppmerksomhet rundt meg selv, slik at fremtidige arbeidsgivere kan få øynene opp for hva jeg driver med. Ole Ivar Rudi. Threadless.com hvor Olli gjør suksess har basert hele sin forretningsmodell på crowdsourcing. Ved å starte med å bygge et community for designere fikk de enorme mengder med kreative t-skjortetrykk. Men ingen gir bort design gratis. Delvis mottar designerne penger hvis deres design scorer nok poeng fra andre medlemmer til å bli trykket opp, men viktigst er nok anerkjennelsen for deres kreative/ kunstneriske kvaliteter fra nettverket. Og gutta bak tskjortesiden forventes å omsette for rundt 25 millioner dollar i 2009.
 29. 29. HVA HAR DE TIL FELLES? Bortsett fra GREI... torsdag 29. oktober 2009 Det er unge selskaper som ikke er bundet av gammelt tankegods og fortiden, sin egen historie. De er fri som fangene om våren.
 30. 30. Markedskapital Intellektuell kapital Sosial kapital “Å bruke matematikk i økonomi kan være en komplett distraksjon” Amartya, Nobelprisvinner i matematikk torsdag 29. oktober 2009 Vi har vært vant til å kunne legge sammen diverse tall med enkel matte (100 GRP gir oss et trykk som når målgruppen 3 ganger). Dagens nye mediavirkelighet gir oss hodebry i den forstand at mye av det vi må/bør foreta oss ikke kan måles direkte. Eller vet du hvordan matte kan hjelpe deg å fortelle hvor mye det er verdt å hjelpe en mor på twitter med bihuletips?
 31. 31. ADVARSEL: FAREN VED SOSIALE RELASJONER I FORRETNINGER torsdag 29. oktober 2009 I det øyeblikket vi begynner å gjøre forretninger basert på sosiale verdier og ikke rent økonomiske utvekslinger (denne vare koster x kroner. Du kjøpe?) kan vi ikke gå tilbake. Vi er bundet av sosiale normer. Byr du på kake, kan du ikke etterpå kreve at de skal betale for servietten kaken ble gitt i. Dette oppleves ikke uventet verre en “ren handel” da vi (kunde/ selger) har gjort handel basert på en felles sosial forståelse. Mer om dette i Dan Ariely sin bok Predictably Irrational. Hvis Tom´s Shoes opptredde uetisk ville vi blitt mye mer skuffet enn hvis Nestle gjorde det samme. Vi holder Tom´s til en høyere standard på grunn av at de er som en god venn. Den snille fyren.
 32. 32. VI BEGRENSES AV FORTIDEN Bildekilde: BENOIT STREPENNE WIKIMEDIA COMMONS torsdag 29. oktober 2009 De romerske veiene har påvirket menneskets utvikling så langt som til utformingen av romraketten Appollo. Vår fortid legger gjerne føringer, men det er særdeles viktig i forhold til dette dramatiske paradigmeskiftet vi er midt opp i og ikke la for mange føringer fra fortiden styre oss. Vi må fornye oss adskillig mer enn hva litt leppestift kan gjøre.
 33. 33. Aimar Niedzwiedzki Kreativ produsent Nidde Digitale medier MediaCom Oslo aimar@mediacom.no norvegiasyndromet.blogspot.com volvur.blogspot.com Google: Norvegiasyndromet http://www.slideshare.net/nidde torsdag 29. oktober 2009

×