Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Schema studiu de caz graham

4,784 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Schema studiu de caz graham

  1. 1. SCHEMA DE ANAMNEZĂ ŞI EXAMINARE PSIHOLOGICĂ A COPILULUI STUDIU DE CAZ (după Graham) 1. Date despre: Subiect – A. M, 6 ani - Natura si severitatea problemei actuale: agitatie, indisciplina, agresivitate - Frecventa - a devenit permanenta - Situatia in care apare - acasa (in familie), la gradinita - Factori ce o provoaca sau o amelioreaza- copilul e mai agitat si haotic cand e antrenat in grup aglomerat; cand se afla doar cu un adult acasa sau doar cu educatoarea la gradinita e mai linistit si cooperant - Stresuri pe care parintii le considera importante - indisciplina, imaturitate, incapacitatea copilului de a se mobiliza costant si organizat pe sarcini de lucru individual, carente in achizitii educative. 2. Prezenta altor probleme si acuze curente: - Somatice- cateodata acuza dureri in gat, de cap, de burta - Probleme de alimentatie, somn, excretie-mananca in general incet si la insistenta adultului; are anumite capricii la masa (vrea sa manance cu „lingura de baiat”), adoarme mai greu, fiind agitat si neastamparat - Relatii cu parintii si fratii. Afectiune, intelegere- nu isi asculta mama, iar bunica este pentru copil tot un fel de mama „mai mare”; nu are frati, dar se intelege foarte bine cu unchiul sau, Robert, la care se raporteaza ca la un frate mai mare. - Relatii cu alti copii. Prieteni deosebiti - este preferat si atras de fete; relationeaza impulsiv si conflictual cu un coleg, A. B - Nivelul de activitate, aria de atentie, concentrarea - cu un grad instabil de atentie si implicare selectiva in activitate. - Dispozitia, nivelul energetic, tristete, suferinta, depresia, sentimente legate de sinucidere. Nivelul general de anxietate, frici specifice - este un copil foarte dinamic, cu multa energie; se declara curajos. - Raspunsuri la frustrare, crize de furie- tipa si face „scene” deseori cand ceilalti nu fac ce vrea el, este intolerant si violent
  2. 2. - Comportament antisocial. Agresivitate, furt, chiul. - Achizitii educationale, atitudinea fata de mersul la scoala: nu participa constant la activitate, invatand in salturi; isi doreste, insa, sa devina scolar. - Interesul si comportamentul sexual - repeta anumite cuvinte si expresii azite, manifesta curiozitate pentru acest subiect. - Orice alte simptome, ticuri - are fixatii pe folosirea anumitor obiecte (linguri, imbracaminte). 3. Nivelul curent de dezvoltare: - Limbaj: intelegere, complexitatea vorbirii: vorbeste in graba, are un debit verbal accelerat, manifesta usoare probleme de pronuntie, nu se exprima tot timpul in propozitii corecte si complete. - Aptitudini spatiale - se orienteaza bine in spatiu - Coordonarea motorie, neindemanarea - este preocupat de activitati ce-i solicita indemanarea (decupat, construit, colorat). 4. Structura familiei: - Parintii. Varste, ocupatii-mama, 24 ani, agent de vanzari; tata - absent. Mentionam ca mama se afla momentan intr-o relatie de concubinaj cu un barbat, coleg de serviciu; - Starea somatica si emotionala curenta - copilul este instabil emotional;11 - Istoric de tulburare somatica sau psihiatrica - tata, cu tulburari de comportament (dependent de droguri); mama, in copilarie cu tulburari de alimentatie -anorexie si tulburari de ritm scolar; - Date despre bunici - doar bunicii materni sunt in relatie cu copilul; au o atitudine ambivalenta si lipsita de fermitate in educatia copilului; - Frati. Varste, existenta problemelor - este singur la parinti; - Conditii acasa, conditii pentru dormit - foarte bune, toti din familia muncesc determinati sa-i asigure copilului tot confortul material necesar.
  3. 3. 5. Functionarea familiei: - Calitatea relatiei intre parinti. Afectiunea mututala. Capacitatea de a comunica si a rezolva problemele. Impartasirea aitudinilor fata de problemele copilului-de cand s-au despartit, cei doi parinti nu mai tin legatura; pentru copil, „tata” este bunicul si a doaua mama-bunica - Calitatea relatiei parinte-copil. Interactiune pozitiva: agrearea reciproca. Nivelul de nemultumire, ostilitate, respingere al parintilor-mama are o atitudine inconstanta si defectuoasa, desi este constienta ca o depasesc sarcinile legate de o educatie adecvata; - Relatia cu fratii. - Modelul general al relatiilor de familie. Alianta, comunicare. Excludere, tendinta de a gasi tapi ispasitori. Confuzii intre generatii-dinamica in familie este una aparte, nu sunt trasate granitele si sunt contaminate rolurile; rareori se pun de acord in privinta abordarii a copilului. 6. Istoricul personal: - Preconceptie. Conceptie - Sarcina-complicatii. Medicatie, febra de natura infectioasa. - Nasterea si starea la nastere. Greutatea la nastere-greutate normele, bebelus sanatos, desi mama era foarte tanara si plapanda. - Nevoia de ingrijiri speciale dupa nastere - Relatia precoce mama-copil. Depresia materna post-partum. Moduri initiale de alimentatie-dupa nastere, depresia mamei a fost accentuata si de deteriorarea relatiei cu sotul; - Caracteristici temperamentale precoce. Comod sau dificil, schimbator, sugar si copil mic fara astamparinca
  4. 4. de micut, A M era foarte instabil. - Date importante. Se vor obtine detalii exacte numai daca sunt in afara normalului- Boli si leziuni trecute. Spitalizari - e vorba doar de bolile specifice copilariei, fara complicatii - Separari care au durat o saptamana sau mai mult. Felul ingrijirii de substitutie - Istoria scolarizarii. Usurinta de a urma scoala. Progresul educational 7. Observarea starii emotionale si comportamentului copilului: - Aspect. Semne de dismorfism, stare nutritionala. Semne de neglijare, echimoze - Nivelul de activitate. Miscari involuntare. Capacitate de concentrare-se mobilizeaza greu pe sarcina, manifesta nerabdare si atentie selectiva. - Dispozitie. Expresie sau semne de tristete, suferinta, anxietate, tensiune-in general e vesel, neobosit; are mai mult momente de furie decat de tristete. - Raportul creat, capacitatea de a intra in legatura cu psihologul. Copilul este usor accesibil, dar nu are rabdare sa finalizeze comunicarea. - Contacul ochi in ochi. Vorbirea spontana. Inhibitie si dezinhibitie-este foarte dezinhibat, sociabil, curios, vorbeste mult si repede. - Relatia cu parintii. Afectiunea aratata. Resentimente. Usurinta separarii-se simte foarte legat emtional de toti membrii familiei, dar a dezvoltat o oarecare dependenta de bunic. - Obiceiuri si manierisme-are anumite obiceiuri, „capricii” (sa coloreze cu anumute culori, sa foloseasca doar anumite tacamuri etc.).12 - Prezenta delirului, halucinatiilor, tulburarilor de gandire-pe fondul rasfatului si al deficitului de reguli in educarea lui, copilul manifesta o oarecare imaturitate, incapacitate de a discerne, de a anticipa niste consecinte asociate faptelor sale.
  5. 5. - Nivel de constiinta. Indicii de epilepsie minora. 8. Observarea relatiilor intrafamiliale: - Modele de interactiune-aliante, tapi ispasitori-in relatia cu copilul,mama copilului este ajutata de parini,iar cand se declara epuizati sau neputinciosi bunicii la randul lor solicita ajutorul altor persoane (cadre didactice, prieteni de familie). Pentru nebuniile copilului, bunicul este acuzat mereu - Claritatea limitelor intre generatii, incurcaturi - se remarca o confuzie pe linie de roluri, nu sunt foarte clare pentru copil limitele relatiilor. - Usurinta comunicarii intre membrii familiei-in general se inteleg, sunt uniti intre ei. - Atmosfera emotionala a familiei. Caldura mutuala. Tensiune, critici-tensiuni apar de obicei din cauza celui mic, atunci cand nu se pun de acord in privinta abordarii acestuia.

×