M O H D I K M A L B I N A S M U N I
A 1 4 5 5 1 3
F A K U L T I S A I N S D A N T E K N O L O G I
P R O G R A M B I O L O ...
MASALAH DAN PENYELESAIAN
Masalah Penyelesaian
Pengangkutan penjaga checkpoint yang
telah dirancang sejak awal adalah
denga...
MASALAH DAN PENYELESAIAN
MASALAH PENYELESAIAN
Papan tanda arah laluan peserta tidak
dapat diletakkan pada hari yang lebih
...
MASALAH DAN PENYELESAIAN
MASALAH PENYELESAIAN
Poster publisiti larian amal lewat disiapkan
dan lewat dicetak.
Menyebarkan ...
MASALAH DAN PENYELESAIAN
Masalah Penyelesaian
Kekurangan tapak untuk kelab
mempamerkan bahan milik kelab
mereka.
Menambah ...
MASALAH DAN PENYELESAIAN
Masalah Penyelesaian
Jumlah perkataan yang tidak
mencukupi untuk menyoal peserta
bagi pertandinga...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Mohd ikmal bin asmuni a145513 hhhc9501- kemahiran pemikiran kritikal, penyelesaian masalah dan

308 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
308
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
16
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Mohd ikmal bin asmuni a145513 hhhc9501- kemahiran pemikiran kritikal, penyelesaian masalah dan

  1. 1. M O H D I K M A L B I N A S M U N I A 1 4 5 5 1 3 F A K U L T I S A I N S D A N T E K N O L O G I P R O G R A M B I O L O G I HHHC9501- KEMAHIRAN PEMIKIRAN KRITIKAL, PENYELESAIAN MASALAH DAN PENDEKATAN SAINTIFIK
  2. 2. MASALAH DAN PENYELESAIAN Masalah Penyelesaian Pengangkutan penjaga checkpoint yang telah dirancang sejak awal adalah dengan menaiki basikal, namun basikal tidak dapat diperolehi pada tarikh tersebut kerana telah ditempah untuk program lain. Pengangkutan yang digunakan adalah dengan menaiki motosikal dan kereta. Penjaga checkpoint akan dihantar secara bergilir-gilir ke tempat jagaan sebelum larian amal bermula. Tidak mendapat bantuan jagaan lalu lintas daripada pihak Keselamatan UKM atas faktor larian amal yang diadakan merupakan pada waktu di luar waktu kerja. AJK telah berbincang dengan pihak Keselamatan UKM pada pagi sebelum larian amal bermula dan berjaya mendapat persetujuan beberapa anggota Keselamatan UKM yang sukarela menjalankan tugas pada hari tersebut. Cenderahati yang akan diberikan kepada peserta pada awalnya merupakan baju tshirt yang tertulis logo rasmi Fiesta, namun baju tersebut tidak dapat disediakan kerana kelewatan tempahan. AJK telah pergi ke Pasar Malam di Jalan Reko untuk mendapatkan jersi sebagai ganti kepada baju untuk diberikan sebagai cenderahati kepada peserta.
  3. 3. MASALAH DAN PENYELESAIAN MASALAH PENYELESAIAN Papan tanda arah laluan peserta tidak dapat diletakkan pada hari yang lebih awal daripada hari larian amal atas faktor cuaca. AJK telah mengambil inisiatif untuk meletakkan tanda arah laluan pada pukul 7.00 pagi sebelum larian amal bermula untuk mengelakkan kekeliruan dalam kalangan peserta. Laluan yang dilalui membolehkan peserta menggunakan jalan pintas untuk ke garisan penamat. AJK telah menyediakan beberapa kupon yang perlu dikutip oleh peserta bagi mengelakkan peserta menggunakan laluan pintas. Kupon tersebut diberikan di tempat-tempat yang strategik sebagai tanda tiada penipuan dilakukan bagi menentukan pemenang. Borang penyertaan secara hard copy tidak dapat disediakan dan pelajar tidak mempunyai masa untuk mengisi borang. Menyediakan borang penyertaan secara atas talian menggunakan Google Docs.
  4. 4. MASALAH DAN PENYELESAIAN MASALAH PENYELESAIAN Poster publisiti larian amal lewat disiapkan dan lewat dicetak. Menyebarkan maklumat Larian Amal menggunakan kaedah Facebook, Twitter dan Instagram sebelum poster yang sebenar siap. Dewan Kuliah di bangunan kedekanan tidak dapat digunakan untuk majlis penutup pada hari tersebut. AJK telah menggunakan ruang legar yang ada di antara blok pejabat dan makmal sains sebagai tempat majlis penutup yang diadakn secara tidak formal. Sasaran peserta tidak dicapai beberapa hari sebelum larian amal. Mewajibkan penyertaan daripada setiap kelab akademik dan menghantar surat jemputan kepada pensyarah.
  5. 5. MASALAH DAN PENYELESAIAN Masalah Penyelesaian Kekurangan tapak untuk kelab mempamerkan bahan milik kelab mereka. Menambah ruang yang sedia ada supaya dapat memuatkan semua kelab yang ingin membuat pameran. Risiko kehilangan barang yang dipamerkan oleh kelab-kelab. AJK telah berjaga pada waktu malam mengikut jadual yang ditetapkan untuk mengelakkan berlakunya sebarang perkara yang tidak diingini kepada barang pameran.
  6. 6. MASALAH DAN PENYELESAIAN Masalah Penyelesaian Jumlah perkataan yang tidak mencukupi untuk menyoal peserta bagi pertandingan Spell it Right AJK telah menggunakan kamus sains seperti kamus Biologi dan Kimia untuk mendapatkan perkataan-perkataan istilah sains. Jumlah peserta yang tidak cukup 5 orang bagi setiap sesi pertandingan Mendapatkan penyertaan daripada pelajar yang hadir ke pameran dan menelefon rakan-rakan sekuliah yang mempunyai waktu lapang.

×