Преглед на интернет пазарот за огласување во Македонија

1,978 views

Published on

Статистика изработена и презентирана од страна на Httpool Македонија и ИПСОС

Published in: Business, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,978
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
566
Actions
Shares
0
Downloads
25
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Преглед на интернет пазарот за огласување во Македонија

 1. 1. ПРЕГЛЕД НА ИНТЕРНЕТ ПАЗАРОТ ВО МАКЕДОНИЈА
 2. 2. Показател : ИНТЕРНЕТ ПОТРОШУВАЧКА Што се мери? Бруто вредност на закупениот огласен простор - трошоци за огласување Како? Следење на огласувањето според важечките ценовници Показател: ОГЛАСИ Што се мери? Број на огласи. Како? Следење на огласувањето. Показател: ПОДЕЛБА НА ТРОШОЦИТЕ Што се мери? Удел во потрошувачката за огласување. Како? Уделот на некој анализиран елемент ( огласувач, бренд, кампања, сектор...) во вкупната потрошувачка на анализираната категорија. ИНТЕРНЕТ АНАЛИТИЧКИ ПОКАЗАТЕЛИ Web Adex – Потрошувачка во веб медиумите во Македонија
 3. 3. РАСПРЕДЕЛБА НА ТРОШОЦИ ПО МЕДИУМИ Бруто буџетот за огласување на Интернет во 2010 изнесува 1.280.438 евра или 0,26% [ од вкупниот буџет за рекламирање.
 4. 4. Интернет буџет по месеци 2010 Интернет буџет по месеци 2010 Месец Во евра % Јануари 93,301 7.29% Февруари 118,590 9.26% Март 135,709 10.60% Април 137,027 10.70% Мај 122,400 9.56% Јуни 129,691 10.13% Јули 101,521 7.93% Август 83,055 6.49% Септември 88,624 6.92% Октомври 90,703 7.08% Ноември 74,074 5.79% Декември 105,743 8.26%
 5. 5. БУЏЕТ ПО ИНДУСТРИЈА
 6. 6. БУЏЕТ ПО ИНДУСТРИЈА
 7. 7. БУЏЕТ ПО ИНДУСТРИЈА Буџет по индустрија Индустрија % Мобилна телефонија 19.81% Возила 13.06% Телекомуникациски компании 11.04% Медиуми 9.72% Интернет 3.91%
 8. 8. БУЏЕТ ПО СЕКТОР Сектор Вкупно % Телекомуникации 451,443.00 € 35.26% Транспорт 204,792.05 € 15.99% Медиуми 125,612.87 € 9.81% Услуги 75,686.54 € 5.91% Образование 57,417.01 € 4.48% Хоби и слободно време 56,493.49 € 4.41% Прехрамбени производи и безалкохолни пијалоци 48,711.87 € 3.80% Банки, осигурителни компании, менувачници 44,816.10 € 3.50% Медицински и санитетски материјали 40,524.73 € 3.16% Компјутери 34,769.22 € 2.72% Трговија 29,025.38 € 2.27% Индустрија, Земјоделство, Енергетика 21,496.45 € 1.68% Чај, кафе, цигари и алкохолни пијалоци 19,461.35 € 1.52% Козметички производи 15,625.79 € 1.22% Облека, обувки и модни детали 12,803.20 € 1.00% Политички огласувања и Хуманитарни акции 10,661.24 € 0.83% Опрема за станбен и канцелариски простор 10,364.38 € 0.81% Аудио и видео опрема 9,942.00 € 0.78% Електрични апарати за домаќинство 5,331.80 € 0.42% Канцелариски материјал 3,744.87 € 0.29% Останато и непознато 1,715.00 € 0.13%
 9. 9. БУЏЕТ ПО СЕКТОР
 10. 10. БУЏЕТ ПО КАТЕГОРИЈА НА МЕДИУМИ Категорија на медиум Буџет % Забава и разонода 854,363.78 € 66.72% Информативен 229,975.07 € 17.96% Автомобили 82,901.64 € 6.47% Спорт 37,954.57 € 2.96% Ноќен живот 33,007.92 € 2.58% Трговија 15,726.40 € 1.23% Забава 10,943.33 € 0.85% Декорација и дизајн 9,823.78 € 0.77% Информатика 3,463.85 € 0.27% Тинејџери 1,360.80 € 0.11% Бизнис 917.20 € 0.07%
 11. 11. БУЏЕТ ПО КАТЕГОРИЈА НА МЕДИУМИ
 12. 12. БУЏЕТ ПО ВИДОВИ КРЕАТИВНИ РЕШЕНИЈА/БАНЕРИ Тип на банер Вкупно % Button 206,945.18 € 16.35% Standard 285,971.34 € 22.59% Standard-roll 5,388.64 € 0.43% LREC 420,409.58 € 33.21% LREC-roll 219.00 € 0.02% Leaderboard 233,964.71 € 18.48% Leaderboard-roll 2,185.00 € 0.17% Skyscraper 13,116.66 € 1.04% Takeover 61,624.15 € 4.87% Floater 24,355.36 € 1.92% Video 2,133.00 € 0.17% Commet 7,796.00 € 0.62% Pr text 1,850.00 € 0.15%
 13. 13. БУЏЕТ ПО ВИДОВИ КРЕАТИВНИ РЕШЕНИЈА/БАНЕРИ Тип на банер Вкупно % Button 206,945.18 € 16.35% Standard 285,971.34 € 22.59% Standard-roll 5,388.64 € 0.43% LREC 420,409.58 € 33.21% LREC-roll 219.00 € 0.02% Leaderboard 233,964.71 € 18.48% Leaderboard-roll 2,185.00 € 0.17% Skyscraper 13,116.66 € 1.04% Takeover 61,624.15 € 4.87% Floater 24,355.36 € 1.92% Video 2,133.00 € 0.17% Commet 7,796.00 € 0.62% Pr text 1,850.00 € 0.15%
 14. 14. ВИ БЛАГОДАРАМ НА ВНИМАНИЕТО

×