Интернет Трговија - пазар и решенија - Трговски центар

1,920 views

Published on

презентација на Трговски центар - www.tc.mk

Published in: Economy & Finance
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,920
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
170
Actions
Shares
0
Downloads
32
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Низок ризик и трошоци Маркетинг синергија Поддршка Развојна патека
 • Интернет Трговија - пазар и решенија - Трговски центар

  1. 1. Интернет трговија – пазар и решенија
  2. 2. Содржина <ul><li>Зошто интернет трговија? </li></ul><ul><ul><li>Светски и регионални трендови </li></ul></ul><ul><ul><li>Интернет трговија во услови на рецесија </li></ul></ul><ul><ul><li>Алтернативен маркетинг </li></ul></ul><ul><ul><li>Потенцијал во Македонија </li></ul></ul><ul><li>Типови решенија </li></ul><ul><ul><li>Самостојна продавница </li></ul></ul><ul><ul><li>Сервисна инфраструктура </li></ul></ul><ul><ul><li>Споредбена анализа </li></ul></ul><ul><li>Искуства во Македонија </li></ul><ul><ul><li>Досегашен раст на пазарот </li></ul></ul><ul><ul><li>Улогата на Трговски центар </li></ul></ul><ul><ul><li>Очекувања за растот на пазарот и нови услуги </li></ul></ul><ul><li>Прашања и дискусија </li></ul>
  3. 3. Зошто интернет трговија? <ul><li>Светски и регионални трендови </li></ul><ul><ul><li>Минимален пад на развиените пазари, во почетокот на рецесијата </li></ul></ul><ul><ul><li>Сеуште во тек на рецесијата, растот продолжува со стапка од 10-20% годишно во развиените пазари (Forrester Research) </li></ul></ul><ul><ul><li>Интернет трговијата се движи кон 10% од вкупна малопродажба во САД и ЕУ </li></ul></ul><ul><ul><li>Позитивно регионално искуство е Хрватска, со приближно една милијарда евра обрт за 2009та </li></ul></ul><ul><ul><li>Прогнозиран стабилен(10-20%) раст за следните пет години ( Forrester research) </li></ul></ul>“ Најголем дел од растот во вупниот малопродажниот сектор во САД и ЕУ во наредните пет години ќе дојде преку Интернет ” Forrester Research Vice President and Principal Analyst Sucharita Mulpuru .
  4. 4. Зошто интернет трговија? <ul><li>Интернет трговија во рецесија </li></ul><ul><ul><li>Рецесијата дополнително ја потикнува интернет трговијата </li></ul></ul><ul><ul><li>Купувачите имаат можност за поекономично купување </li></ul></ul><ul><ul><li>Трговците работат со помал ризик и со намалени трошоци </li></ul></ul><ul><ul><li>При тешки услови интернет трговијата е оптимално решение </li></ul></ul>Comscore 2009
  5. 5. Зошто интернет трговија? <ul><li>Интернет маркетинг </li></ul><ul><li>Интернет трговијата идеално се надополнува со ефикасните методи на интернет маркетинг </li></ul><ul><li>Директен пристап до целната група </li></ul><ul><li>Алатки: социјални мрежи, рејтинг и коментари, Skype, Блог, Форум, SEO, платени огласи, итн. </li></ul><ul><li>Придобивки: грижа за корисници, двонасочна комуникација, брза промоција, ниски трошоци, мерливи резултати, таргетирање </li></ul>Преку marketingcharts.com и Nielsen
  6. 6. Зошто интернет трговија? <ul><li>Потенцијал во Македонија </li></ul><ul><li>52% од населението користи Интернет </li></ul><ul><li>500.000 членови на Facebook </li></ul><ul><li>1.200.000 платежни картички </li></ul><ul><li>Воспоставена инфраструктура </li></ul><ul><li>Кампања за промоција </li></ul><ul><li>Започната е брза експанзија во насока на светските трендови </li></ul>
  7. 7. Типови решенија <ul><li>Самостојна продавница </li></ul><ul><li>Основно решение за интернет трговија </li></ul><ul><li>Инвестиција: набавка на софтвер, интеграција со банка, огранизирање на логистика, креирање каталог . </li></ul><ul><li>Оперативни трошоци: ИТ поддршка, хостирање, месечна такса за процесирање. </li></ul>Параметар Вредности Инвестиција ~1000+ Евра Месечни трошоци ~100+ Евра Заштита од измами Банка Контрола на квалитет - Заштита на купувач - Маркетинг Изолиран Социјални медиуми Слаба интеграција Поддршка Неизвесна Квалитет на систем Неизвесен Капацитет Пропорционален со трошоци Развој Неизвесен
  8. 8. Типови решенија <ul><li>Сервисна инфраструктура – Трговски центар </li></ul><ul><li>Решение со интегрирани услуги и алатки за интернет трговија - виртуелен Трговски центар со посебни интернет продавници </li></ul><ul><li>Инвестиција: креирање на каталог. </li></ul><ul><li>Оперативни трошоци: месечна членарина. </li></ul>Параметар Вредности Инвестиција 0 Месечни трошоци Од 10 Евра Заштита од измами Банка, ТЦ систем Контрола на квалитет ТЦ мониторинг, контрола на процеси Заштита на купувач Систем за рекламации Маркетинг Заеднички со ТЦ и другите продавници Социјални медиуми Врвна интеграција Поддршка Професионална Квалитет на систем Проверен Капацитет Неограничен Развој Континуиран
  9. 9. Типови решенија Споредбена анализа Параметар Самостојна продавница Интегрирана ТЦ продавница Инвестиција ~1000+ Евра 0 Тековни трошоци ~100 Евра Од 10 Евра Заштита од измами Банка Банка, ТЦ систем за заштита Контрола на квалитет - ТЦ мониторинг, контрола на процеси и рекламации Заштита на купувач - ТЦ процес за рекламации Маркетинг Изолиран Синергија со ТЦ и другите продавници Социјални медиуми Слаба интеграција Максимална интеграција Поддршка Неизвесна – скапа $$$ Професионална Квалитет на систем Неизвесен Проверен Капацитет Пропорционален со трошоци Неограничен и веднаш достапен Развој Неизвесен Континуиран
  10. 10. tc.mk cvekjara.tc.mk elektroelement.tc.mk vero.com Сервиси: администрација, испорака, п роцесирање трансакции, поддршка, сигурност, рекламации Nevada Technomarket Трговци Интернет купувачи nevada.tc.mk apple.tc.mk technomarket.com televizori.tc.mk belatehnika.com Типови решенија Сервисна инфраструктура – концепт
  11. 11. Искуства во Македонија <ul><li>Досегашен раст на пазарот </li></ul><ul><ul><li>Процесирање трансакции со MasterCard, март 2009та </li></ul></ul><ul><ul><li>Појава на 3-4 интернет продавници, прва половина 2009та </li></ul></ul><ul><ul><li>Појава на Трговски центар www.tc.mk , декември 2009та </li></ul></ul><ul><ul><li>31 отворени продавници на ТЦ, април 2010та, што е над 60% од бројот на интернет трговци во Македонија. Присутни: Сет компјутери, Бујото хоумцентар, Драмски театар, Леонидас, Невада, Култура и други. </li></ul></ul><ul><ul><li>Кампања за развој и промоција на интернет трговијата помеѓу трговците и населението, со одличен почеток. </li></ul></ul><ul><ul><li>Искуството е охрабрувачко, луѓето сакаат да купат на интернет, но потребна е понуда и стимулација! </li></ul></ul>
  12. 12. Искуства во Македонија <ul><li>Улогата на Трговски центар </li></ul><ul><ul><li>Со ефикасно решение за трговците, значително се забрзува нивниот влез во интернет трговијата </li></ul></ul><ul><ul><li>Со квалитетен маркетинг го зголемува потенцијалниот промет на трговците. Се постигнува синергија во работењето. </li></ul></ul><ul><ul><li>Активно водење на кампања за развој на пазарот и свеста на населението </li></ul></ul><ul><ul><li>Овозможување врвни кориснички функционалности и услуга за посетителите </li></ul></ul><ul><ul><li>Константен развој и прилагодување </li></ul></ul>
  13. 13. Искуства во Македонија <ul><li>Очекуван раст и новини на пазарот </li></ul><ul><ul><li>Сегашната ситуација е почеток на брза експанзија(за три месеци 31 продавница и десетина во подготовка на ТЦ) </li></ul></ul><ul><ul><li>Со своите партнери(НЛБ Тутунска, Акота, Глобко логистик, Курир,...), Трговски центар е двигател на развојот </li></ul></ul><ul><ul><li>Квалитативно подобрување на услугата и функционалностите: нови алатки, рафинирање на системот, поефикасна администрација, посилна промоција </li></ul></ul><ul><ul><li>Проширување со нови вертикални сегменти за: хотелиерство, билети за настани, транспорт </li></ul></ul><ul><ul><li>2010та ќе биде година на отскок за македонскиот пазар. За една година надоместуваме децениско заостанување </li></ul></ul>
  14. 14. Прашања и дискусија ? Благодарност до: АППРМ Проект за градење капацитет за претприемништво базирано на знаење Сојуз на стопански комори

  ×