Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Treballem amb les ombres definitiu

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Treballem amb les ombres definitiu

 1. 1. L’alumnat de Cicle InicialTREBALLEM AMB LES OMBRES
 2. 2. Experimentem Sortim al pati i juguem a xafar-nos les ombres. A partir d’aquí les observem i rumiem perquè hi ha ombra. Ens preguntem canvien les ombres?
 3. 3. PROPOSEM QUE ELS ALUMNES ENGRUPS DE TRES TIRIN FOTOS AOMBRES EL PATI DE L’ESCOLA.
 4. 4. OBSERVEM LES FOTOS QUE VAM TIRARI ENS ADONEM QUE-LES FOTOS NO HAN SORTITBÉ.-ESTAN TALLADES.-NO SABEM DES DE QUIN LLOCLES VAM TIRAR .DECIDIMLES TORNAREM A REPETIRPERÒ TENINT EN COMPTE QUE:-S’HA DE VEURE TOTA LAIMATGE.-I TAMBÉ LA PERSONA QUETIREM LA FOTO.
 5. 5. DEMANEM SI CREUEN QUE LES OMBRES CANVIEN-Responen que sí.Que com que cada dia creixem una mica demà les ombresseràn més grans.-Però en canvi les ombres de les mestres seran més petitesperquè la gent gran es fan petits.-I sí que canvien perquè cada nen és diferent i l’ombratambé.
 6. 6. Volem mesurar les ombres Cada grup ha ideat una manera de mesurar les ombres. Ens voleu veure?
 7. 7. Preparem el material…Grup 1Necessitem paper perpoder mesurar l’ombraamb el nostre aparell
 8. 8. Posem l’aparell al seu lloc…El grup 3 hem deciditque mesuraríeml’ombra amb el pal dela xarxa de “volei”…
 9. 9. …i l’hem muntat entretots
 10. 10. Ubiquem el nostre aparell…A nosaltres, que som elgrup 2, ens ha semblatque utilitzar un pal dinsuna galleda podria serútil per mesurar lesombres .
 11. 11. … i ens hem posat a lafeina
 12. 12. El nostre aparell és aquest…El grup 1, hem ideat unaparell que és una basede plastilina amb unllapis enganxat…
 13. 13. …i de seguida ens hemposat a mesurar!
 14. 14. “Protegim” els nostres aparells…Tots hem tingut curad’alertar a la resta del’escola que no enstoquéssin els aparells isort que ens han fetcas…gràcies!
 15. 15. Cada grup s’organitza en petitsgrups i cada hora surten amesurar l’ombra.Han decidit fer-hoamb metres o reglesvan marcant i sumant.
 16. 16. Ens agrupem tots els grups en una classe i cadagrup explica a quines conclusions ha arribat.Grup 3Anna Llimós: L’ombra es fa més petita perquè els sol es famés petit.Sergi: L’ombra es fa petita perquè els sol tira enrere.Paula V.: De dia es fa petit i de nit es fa gran.Ruth: L’ombra canvia perquè el sol es mou.Ainhoa :L’ombra es fa petita perquè el sol es fa petit.Àlex: L’Ombra canvia perquè el sol gira.Jan: Canvia perquè el sol marxa.Isaac: Canvia perquè de vegades el sol és més petit i devegades més gran.Paula B.: Canvia perquè el sol es fa més petit.Gerard: El sol i la terra es mouen en sentit contrari.Arnau: Es mou perquè el sol gira.Yanick: El sol es mou un dia per cada banda.Marina: El sol surt un dia per cada costat.Carmen: Canvia perquè el sol tira enrere.
 17. 17. Ens agrupem tots els grups en una classe i cadagrup explica a quines conclusions ha arribat.Grup 1:Xènia Velilla: L’ombra del llapis és més gran a les 9 del matíAnna Casafont: Em pensava que les ombres sempre estaven igual comnosaltres i he descobert que canvien i creixen.Laia Soler: L’ ombra al matí és gran, al migdia es fa petita i a la tardatorna a créixer. Això potser passa perquè el sol puja o baixa.Pau Balmaña: Sí, això passa perquè el sol canvia de lloc. Aleshores fauna mica menys de reflexe.Íngrid: Quan es mou el sol, l´ombra del llapis està en un altre lloc.Lleïr: La terra roda sobre sí mateixa i el sol roda en la direcció contrària.Lleïr: El sol triga tot un any a donar la volta sencera. La lluna també gira al costat de la terra.Com que la terra gira, a vegades és de dia i a vegades és de nit.Jan Casafont: Sense el sol no es pot fer ombra.Xènia Ollé: No sabia que existissin els rellotges de sol. Mirant les hores i lombra del sol abans la gentpodia saber quina hora és.
 18. 18. Després de mirar la notícia del 29 de febrer del’infok ens adonem que el sol no és el que gira,sinó que, és la terra la que gira al voltant delsol. Cada grup pensa com dissenyar una maqueta on puguem observar com la terra gira al voltat del sol . GRUP 3: http://cicleinicialalfredmata.blogspo t.com.es/2012/03/el-sol-no-es- Agafarem 2 pilotes de mides mou.html diferents la gran serà el sol i el pintarem de color groc. Àlex :però pintada de color groc no farà llum!! Ja li diré al meu pare que ens posi una bombeta dins la pilota. Ainhoa: jo portaré una pilota per fer la terra. Continuarà...
 19. 19. GRUP 2:Clavarem un llapis a una taronja que representarà la terra(Biel).Posarem un gomet vermell i un de verd a cada banda persaber on és el sud i el nord (Joan).Pel sol posarem una bombeta (Biel)Jo tinc una bombeta que hi ha un pal i un plàstic per no fermal als ulls (Jordi)Podríem posar plastilina per aguantar el llapis. (Mariem)La terra no pot estar enganxada amb plastilina perquè s´hade moure al voltant del sol (Gina)Li podem posar rodes a la terra, el meu tiet és fuster, amb unfre per anar parant cada cop (Biel)Primer posarem el paper a sota, a sobre la plastilina, el llapisenganxat i a sota les rodes (Núria)També hi podem posar la lluna al darrera de la terra i que vagivoltant (Biel)Si clavem el llapis a la taronja sortirà el suc (Nerea)Podem fer-ho amb una poma o amb una pilota amb un forat(Gina)Fer una bola blava amb plastilina (Joan)Podem fer servir la bola del món (Biel)Jo tinc una làmpara i la portaré per fer de sol (Jordi)El veí dels meus avis té una fusteria per fer les rodes (Joan)Podem fer servir la bola del món de 1r (Ada)Podem posar el sol al mig de la taula (Biel)
 20. 20. Pensem com dissenyar la maqueta grup 3Què és una maqueta?Agafem un cotxe de joguina i diem això és una maqueta un cotxemolt més petit però igual que un de gran.Com podem fer una maqueta per observar com el sol gira al voltantde la terra?Per fer la maqueta necessitarem un sol i una terra.(Anna ll.)Agafarem dues pilotes de mides diferents, la gran serà el sol i lapintarem de color groc .(Sergi)Però la pilota pintada no fa llum ! necessitem que faci llum com elsol, el meu pare ens en pot fer un ,li diré al meu pare que ens posiuna bombeta a dins la pilota.(Àlex)Jo portaré una pilota més petita per fer la terra.(Ainhoa)Però la terra ha de girar al voltant del sol(Jan G.)I sobre ella mateixa també(Gerard)El sol el podem clavar amb un pal i plastilina perquè s’aguanti almig, però no s’aguanta cada vegada anem posant més plastilinafins que ho aconseguim(Marina) aquest no és el sol definitiu.
 21. 21. Jo tinc un trenet dels meus fills que potser us podrà servir perquè la terra puguigirar al voltant del sol.(Montse)Podem pintar la terra amb pintura (Paula B.)Però ha de ser de diferents colors e mar blau la terra verda i els pols blancs (PaulaV. I Marina)Podem fer girar la terra amb les mans (Ruth)Dia 2 construcció maqueta.La pintura no s’enganxa a la pilota que ha de fer de terra, la podríem forrar ambpaper i després pintar-la.(Paula V.)Agafem paper d’eixugar-nos les mans i la cola de paper i l’enganxem a la pilota.ladeixem assecar fora la finestra.Mentre muntem la via del tren( Yanick i Isaac) i posem el trenet com va fentcercles a la xemeneia del trenet hi posarem la terra una de provisional ja queencara no tenim la definitiva.Perquè la terra doni voltes sobre ella mateixa el meu pare ho pot fer amb unmotor. (Anna Ll)Doncs diga-li que si. (Isaac)
 22. 22. Dia 3L’Àlex ens ha portat el sol el l’ha construït mitjançant dues tapes del microonesdins hi ha una bombeta que s’endolla a la corrent ja tenim el sol!Però el sol ara no se’ns aguanta el podem penjar!L’Anna Llimós també ens porta el motor . El col·loquem sobre la xemeneia deltrenet i sobre d’ell la terra.Costa fer-lo aguantar però després d’anar-ho intentant ho aconseguim! Tot i quetot gira molt depresa.Finalment hem aconseguit els dos moviments , i per poder observar l’ombraenganxem un escuradents a la terra per tal de veure l’ombra.Dia 4Ensenyem als comapanys la nostra maqueta .
 23. 23. MAQUETA DEFINITIVA GRUP 3
 24. 24. GRUP 1:Hem de representar la terra i el sol. Decidimque el sol serà una pilota vermella i la terrauna altra pilota ja que tant el sol com laterra són rodones.Com representarem la terra?-La terra ha de ser verda i blava. El verdrepresentarà el terra i el blau l´aigua. Hi had´haver més aigua que terra. Com que nosabem quants trossos de terra hi ha, laXènia Ollè ens portarà una bola del món queté a casa.Assenyalem amb un escuradents on vivimnosaltres.
 25. 25. GRUP 1:Per tal que saguantin el sol i la terra surt la idea defer-ho amb un fil. L’ Enny ens portarà un fil de casaseva. A la sala de professors trobem un tub que enspot anar bé per penjar-ho. Ho provem però no acabade funcionar! Llàstima!Tenim petits problemes:-No s´aguanta bé-El sol no fa llum i aleshores no hi ha ombra. Com hopodriem fer? Amb una espelma? Amb un lot? LaMaria, la Xènia Velilla i el Pau Balmaña ens portaranun lot. Ara serà el lot que farà de sol.Ara que la Xènia ja ens ha portat la terra tornem amirarVeiem que hi ha 5 trossets de terra, són els 5continents. Descobrim que es diuen Amèrica, Europa,Àsia, Àfrica i Austràlia. Veiem que n´hi ha que sónmolts petits com Austràlia.També amb plastilina blanca representem el pol nordi el pol sud. L’ hem de posar a les puntes.
 26. 26. El grup 2 comencem a dissenyar la maqueta!Comencem posant la bola de plastilinaenganxada al lloc on vivim de la bola del món i hiposem un llapis per veure l´ombra.Ens adonem que:- Oh, quan la fem voltar el llapis no pot passar perquè el meridià ens ho impedeix (Gina)- Si ho posem a dalt si que voltarà (Biel, Èrica, Clàudia i Gina)Ho provem i veiem que tampoc volta.Pensem com podem fer el sol:- El sol hauria de ser rodó (Estela)- Podem fer una boleta i pintar-la de color groc (Sara)- Una bola de color groc no ens farà llum (Bryan i Yassir)- Una bombeta serà el sol (Ada)- Jo portaré la làmpara (Jordi)- Haurem de buscar un endoll (Biel)- Si l´endollem en els endolls de la classe s’ encendrà però no s´aguantarà (Clàudia)- Ja hi posarem un allargo (Teresa)
 27. 27. El grup 2 comencem a muntar la maqueta!La muntem sobre la taula.La Montse ens ha portat una bola delmón que no hi ha meridià i aleshoresaquesta sí que ens va bé.A on posem el sol?Al mig perquè pugui donar voltes (Biel)La llum no arriba a la terra (Toni)La posem més a prop i l´aixequem(Nerea)Traiem el pàmpol i així farà més llum(Bryan)Hem de canviar el llapis perquè és massagran i no es veu bé l´ombra (Mariem)
 28. 28. El grup 1 comencem a muntar la maqueta!Hem estat buscant i pensant alguna cosaque ens ajudés a fer girar la terra alvoltant del sol i sobre ella mateixa. LaGemma ens ha portat una capseta demúsica on hi ha unes abelles que giren d’aquestes dues maneres.La terra que hem fet no es pot aguantarsobre les abelles ja que aleshores pesamassa i no gira i tampoc hi podem posarla terra sola ja que aleshores tampocgira.Haurem de tenir una mica d´imaginació ipensarem que les abelles són la terra.Agafem un lot molt lluminós que ens haportat la Xènia i una capsa que hemtrobat a l´escola . Col·loque el lot a unabanda.... tanquem les llums i .... síííííí, jaens funciona!!
 29. 29. Què hem après?• La terra dona voltes sobra ella mateixa (moviment de rotació).Xènia• La terra dona voltes al voltant del sol (moviment de translació).Nerea• La terra volta al voltant del sol perquè el sol té més força perquè és més gran i atreu a la terra. Per tant les coses grans atreuen a la terra. Marina• El sistema solar es va formar perquè hi va haver una explosió i es van formar els planetes. Pep• L’explosió es diu Big Bang. Joan• El sol brilla i escalfa tant perquè els àtoms xoquen entre ells i es forma energia. Paula Veas.• La neu és més freda que la pluja perquè, el fred o calent és la sensació que nosaltres tenim en canvi la diferència de pluja i neu és degut a l’estat dels atoms. Biel• Una eclipse es produeix perquè la lluna es posa davant del sol. Àlex• La lluna gira al voltat de la terra. Estela• Depenen de com està ubicada la terra en relació el sol serà hivern, primavera, estiu o tardor.• Els materorits són trossos de planetes o matèria que hi ha a l’espai.

×