Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Ειδική θεματική δραστηριότητα Β' Τάξη - Εθελοντική Αιμοδοσία

4,089 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Ειδική θεματική δραστηριότητα Β' Τάξη - Εθελοντική Αιμοδοσία

 1. 1. ΕΕ ΘΘ ΕΕ ΛΛ ΟΟ ΝΝ ΤΤ ΙΙ ΚΚ ΗΗΑΑ ΙΙ ΜΜ ΟΟ ΔΔ ΟΟ ΣΣ ΙΙ ΑΑ
 2. 2. Προσοχή!Χωρίς αίμαέχουν μείνειτανοσοκομεία.Προγραμματισμέναχειρουργεία, αναβλήθηκανχθες στο Βενιζέλειο, λόγωτων δραματικών ελλείψεωνσε αίμα που επαρκεί γιατην κάλυψη μόνο τωνεπειγόντων περιστατικών.Οι ελλείψεις, κυρίωςομάδων 0 ρέζους θετικόκαι Β’ ρέζους θετικό, έχουνσχέση με την αύξηση τωντροχαίων.
 3. 3. Σύμφωνα με τηνδιευθύντρια τουΚέντρου ΑιμοδοσίαςΚρήτης, κάθε χρόνογίνονται περίπου12.000 αιμοληψίες,ωστόσο οι ανάγκεςκυρίως τουςκαλοκαιρινούς μήνεςείναι μεγάλες, λόγωτης αύξησης τωνξένων επισκεπτώνκαι των ατυχημάτων.
 4. 4. Τι είναι εθελοντική αιμοδοσίαΤι είναι εθελοντική αιμοδοσία;;• Είναι η μη αμειβόμενη προσφοράαίματος.Το αίμα δεν αποτελεί εμπορεύσιμο αγαθόκαι αυτό κατοχυρώνεται από το νόμο.• Ο αγώνας για την επικράτηση του θεσμούτης εθελοντικής αιμοδοσίας άρχισε το1952.
 5. 5. Από το 1979 το αίμα στηνΕλλάδα λαμβάνεται καιχορηγείται δωρεάν.
 6. 6. Γιατί να δώσω αίμαΓιατί να δώσω αίμα;;Στην Ελλάδα κάθε χρόνο χρειαζόμαστε600.000 μονάδες αίματος, για:• Τραυματίες των τροχαίων ατυχημάτων• Άτομα που πάσχουν από ΜεσογειακήΑναιμία• Ασθενείς με ογκολογικά προβλήματα
 7. 7. • Ασθενείς που πάσχουν από αιματολογικέςπαθήσεις• Έγκυες που παρουσιάζουν προβλήματακατά τον τοκετό• Άτομα σε χειρουργική επέμβαση.• Περιστατικά βαριάς γαστρορραγίας καιχρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας.
 8. 8. ΤΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΑΙΜΑΤΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΑΙΜΑ;;Σε κάθε 10 νοσοκομειακούς άρρωστους οι 2χρειάζονται μετάγγιση αίματος.Για να σωθεί ένας βαριά τραυματισμένοςαπαιτούνται από 10 μέχρι 40 μονάδες αίματος.
 9. 9. Που μπορώ να δώσω αίμαΠου μπορώ να δώσω αίμα;;Στα Κέντρα Αιμοδοσίας και τους ΣταθμούςΑιμοδοσίας των μεγάλων Νοσοκομείωνόλης της ΧώραςΣτα Κινητά Συνεργεία Αιμοληψίας τουΥπουργείου Υγείας και Πρόνοιας που η καθημερινήλειτουργία τους αναγγέλλεται από την τηλεόραση καιτο ραδιόφωνο
 10. 10. Κινδυνεύει κανείς από την εθελοντικήΚινδυνεύει κανείς από την εθελοντικήαιμοδοσίααιμοδοσία;;Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά τηναιμοδοσία είναι αποστειρωμένα μιας χρήσης καιανοίγονται μπροστά στον αιμοδότη.Κάθε φόβος για τη μετάδοσηασθένειας είναι αβάσιμος καιπαράλογος.
 11. 11. Μια φιάλη αίμαδεν είναι τίποταμπροστάσε μια ανθρώπινηζωή
 12. 12. Οφέλη για το άτομοΟφέλη για το άτομο• Ηθική ικανοποίηση ότι οαιμοδότης ως άνθρωπος συμβάλλειστη σωτηρία συνανθρώπων του.• Δικαιούται αίμα σε περίπτωσηπροσωπικής ή οικογενειακής τουανάγκης.
 13. 13. Σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτώνΣύλλογοι εθελοντών αιμοδοτώνΣε όλους τους νομούς υπάρχουν σύλλογοι εθελοντώναιμοδοτών και όλοι συνεργάζονται με τονΠανελλήνιο Σύλλογο Εθελοντικής Αιμοδοσίας.Υπάρχουν όμως και ιδιωτικοί σύλλογοι π.χ. εργοστασίων,συλλόγων, τραπεζών, όπως ο Σύλλογος εργαζομένων στηνΕθνική Τράπεζα της Ελλάδας.
 14. 14. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΙΜΟΔΟΤΗΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΙΜΟΔΟΤΗΗ αιμοδοσία δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερηπροετοιμασία…Αίμα μπορείς να δώσεις οποιαδήποτε ώρατης ημέρας από τις 8 πμ ως 8 μμΘα πρέπει να είσαι ξεκούραστος, ναέχεις κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ καινα μην έχεις καταναλώσει μεγάληποσότητα αλκοόληςΚαλά είναι πριν την αιμοληψία να έχεις πάρειένα ελαφρύ γεύμα(π.χ πρωινό)
 15. 15. ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΙΜΑΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΙΜΑ;;Όλοι οι άντρες και γυναίκες ηλικίας 18-65 ετώνΆτομα που ζυγίζουν πάνω από 50 κιλάΕκείνοι των οποίων η υγεία βρίσκεται σε καλήκατάστασηκαιεκείνοι που δεν πάσχουν από κάποιαασθένεια, η οποία θα μπορούσε να μεταδοθεί μέσωτου αίματός τους.
 16. 16. ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΩΣΩ ΑΙΜΑΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΩΣΩ ΑΙΜΑ;;Κάθε 3-4 μήνεςκαιΟ αιμοδότης πρέπει να είναι απόλυταειλικρινής κατά την συμπλήρωση τουειδικού ερωτηματολογίου.
 17. 17. ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΙΜΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΙΜΑ;;Ασθενείς και φορείς του AIDSΑσθενείς και φορείς ηπατίτιδας B και CΆτομα που πάσχουν από ελονοσία, αλλεργίες,χρόνια νοσήματαΧρήστες ναρκωτικών, αλκοολικοί
 18. 18. Άτομα που ακολουθούν συγκεκριμένηφαρμακευτική αγωγήΆτομα που δεν έχουν ασφαλήσεξουαλική συμπεριφορά(έχουνομοφυλοφιλικές ή αμειβόμενες σεξουαλικέςσχέσεις)Άτομα των οποίων ο σεξουαλικόςσύντροφος ανήκει σε κάποια απότις παραπάνω κατηγορίες
 19. 19. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑΠιες την πορτοκαλάδα που σου προσφέρουν καιφάε κάτι ελαφρύ.Μην αποχωρήσεις από το σημείο της αιμοληψίαςπριν σου το επιτρέψει το υπεύθυνο προσωπικό.Καλό είναι να αποφύγεις το κάπνισμα και τηνοδήγηση για 1 ώρα.Η λήψη πολλών υγρών, όχι όμως και τουαλκοόλ, είναι απαραίτητη για τηναναπλήρωση του χαμένου όγκου.Σε περίπτωση αιμορραγίας από το σημείο
 20. 20. ΚΟΜΠΡΕΣΚΟΜΠΡΕΣΓιαννούλα ΝεκταρίαΚατσιανάκη ΑντιγόνηΜπατρά Μαρία
 21. 21. Team fireTeam fireΚατσικίδης ΜανώληςΜπισκανάτα ΣοφίαΝίκου ΔέσποιναΣταγκοπούλου ΕλένηΣχίζα Αλεξάνδρα
 22. 22. RAINBOWRAINBOWΒούλγαρη ΠετρούλαΒούλγαρη ΠετρούλαΕμμανουήλ ΘοδωρήςΕμμανουήλ ΘοδωρήςΛιαπούδης ΓιάννηςΛιαπούδης ΓιάννηςΝιζάμη ΧρύσαΝιζάμη ΧρύσαΦρατζή ΜαρίαΦρατζή Μαρία
 23. 23. Τ έ λ ο ς

×