Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

ασφαλεια στο διαδικτυο

2,546 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

ασφαλεια στο διαδικτυο

 1. 1. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΕπιμέλειαΛευτέρης ΑναστασιάδηςΝίκος ΧράπαλοςΚωνσταντίνα ΚωνσταντέλιαΑρμάντο ΦεϊζόΘέμα: Ρατσισμός, ηλεκτρονικός τζόγος & προσηλυτισμός
 2. 2. Περιεχόμενα Ρατσισμός Προσηλυτισμός Ηλεκτρονικός τζόγος Αποτελέσματα έρευνας σε θέματα διαδικτύου Επίλογος
 3. 3. Ρατσισμός στο διαδίκτυοΤι είναι ο ρατσισμός;Ο Ρατσισμός είναι το δόγμα που αναπτύσσεται με σύνδεσμο συγκεκριμέναγνωρίσματα όπως π.χ. εθνικά, θρησκευτικά, πολιτιστικά, προκειμένου νααναγάγει μια ομάδα αντίστοιχα (κοινωνική, φυλετική, θρησκευτική), ωςυπέρτερη άλλων . Το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού και αυτό που έχειδώσει την αρχική ονομασία στην λέξη (εκ της ιταλικής («ράτσα») razza =φυλή), είναι ο φυλετικός ρατσισμός. Τέλος, ο ρατσισμός μπορεί να υπάρχειοπουδήποτε υπάρχουν ανθρώπινες συναναστροφές, και το διαδίκτυο δεναποτελεί εξαίρεση.
 4. 4. Ρατσισμός στο διαδίκτυοΠως μπορεί να αντιμετωπιστεί ο ρατσισμός;1.Η παιδεία του λαού να κρίνει, να μην πέφτει θύμα προπαγάνδας. Η παιδεία πρέπει να είναι ανθρωπιστική.2.Η πολιτική ηγεσία να μην ενθαρρύνει ρατσιστικές εκδηλώσεις. Παράλληλα πρέπει να ασκεί υπεύθυνηπολιτική για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις μειονότητες.3.Η διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης πρέπει να γίνεται στη σωστή της διάσταση. Πρέπει να γίνεικατανοητό ότι οι πολιτισμοί αλληλοσυμπληρώνονται και δεν υπάρχουν χάσματα ανάμεσα τους.4.Τα Μ.Μ.Ε. πρέπει να μην καλλιεργούν ρατσιστικές αντιλήψεις. Να προβάλλουν τα μηνύματα και τωνπνευματικών ανθρώπων.5.Οι πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των λαών και η επαφή με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους είναι έναμέσον καταπολέμησης του ρατσισμού.6.Ο κάθε πολίτης πρέπει να διαθέτει κοινωνική συνείδηση.7.Η οικογένεια πρέπει να μην περνάει προκαταλήψεις στα νεαρά μέλη της.8.Οι Διεθνείς Οργανισμοί από τη μεριά τους μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις, οικονομικές ή διπλωματικές,σε όλους όσους καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν σέβονται την ανθρώπινη υπόσταση του κάθεατόμου.
 5. 5. Προσηλυτισμός στο διαδίκτυοΤι είναι ο προσηλυτισμός;Προσηλυτισμός είναι η προσπάθεια για απόκτηση οπαδών, ομοϊδεατών. Μπορείείναι θρησκευτικός αλλά και άλλου είδους. Μέσω του προσηλυτισμού γίνεταιπαραβίαση του ανθρώπου σε επίπεδο διανοητικό, συμπεριφοράς καισυναισθημάτων. Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούν άνθρωποι με χαμηλό επίπεδομόρφωσης, άνθρωποι με οικονομικά προβλήματα και άνθρωποι που θέλουν νααφήσουν πίσω τους μία άσχημη ψυχολογική κατάσταση, ψάχνοντας μια διαφυγή στηζωή τους. Η σύγχρονη τεχνολογία έχει κάνει το προσηλυτισμό μέσω διαδικτύου κάτιπάρα πολύ σύνηθες και εύκολο εφόσον το άτομο δεν γνωρίζει ποιος πραγματικάβρίσκεται στην άλλη άκρη του καλωδίου.
 6. 6. Προσηλυτισμός στο διαδίκτυοΠώς γίνεται κάποιοι άνθρωποι να παρασύρονται τόσο απότον προσηλυτισμό;1.Απουσία γνώσης και επαρκούς μόρφωσης2.Αδυναμία επαρκούς κριτικής σκέψης3.Μη επαρκής γνώση πάνω σε θέματα κινδύνων του διαδικτύου4.Δυσκολία ελέγχου της ταυτότητας του απομακρυσμένου ατόμου εξαιτίας τηςανωνυμίας του διαδικτύου5.Ψυχολογικά προβλήματα του ατόμου – θύματος τα οποία εκμεταλλεύεται ο θύτης6.Δελεαστικές προσφορές και υποσχέσεις στο θύμα όπως για παράδειγμα χρήματα ήεπίλυση κάποιου προβλήματος
 7. 7. Ηλεκτρονικός τζόγοςΤι είναι ο ηλεκτρονικός τζόγος;Με τον όρο ηλεκτρονικό τζόγο, εννοούμε τα τυχερά και μη παιχνίδια, πουδιεξάγονται ηλεκτρονικά μέσα του διαδικτύου, για τη συμμετοχή στα οποίααπαιτούνται μικρότερα ή μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, τα οποία ο παίκτης«ποντάρει» με σκοπό να κερδίσει περισσότερα από όσα πόνταρε. Έχει άμεση σχέσημε τον παραδοσιακό τζόγο (καζίνο, χαρτιά) από την άποψη ότι ο σκοπός και οικανόνες είναι ίδιοι. Το μόνο που αλλάζει είναι το γεγονός ότι γίνεται μέσωδιαδικτύου, ανώνυμα με χρήση ειδικού λογισμικό σε εξειδικευμένες, για το σκοπό,ιστοσελίδες με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό σε θέματα ασφάλειας ήεμπιστοσύνης ως προς τους συμβαλλόμενους και το διοργανωτή.
 8. 8. Ηλεκτρονικός τζόγοςΓια ποιο λόγο ο ηλεκτρονικός τζόγος ελκύει τόσο τις νεαρέςηλικίες;1.Η ευκολία πρόσβασης σε ιστοσελίδες ηλεκτρονικού τζόγου αυξάνει του κινδύνουςεμπλοκής παιδιών και εφήβων σε τέτοιες δραστηριότητες.2.Μη καλή ενημέρωση από το οικογενειακό περιβάλλον και τα ΜΜΕ σχετικά με τουςκινδύνους στον ηλεκτρονικό τζόγο3.Επιθυμία ή ανάγκη των παιδιών για χρήματα τα οδηγούν στην εξάρτηση για ταηλεκτρονικά παιχνίδια νομίζοντας πως θα κερδίσουν χρήματα4.Παραπλανητικές διαφημίσεις στο διαδίκτυο
 9. 9. Έρευνα σε θέματα διαδικτύουΣτοιχεία έρευνας και ερωτήσειςΑριθμός ερωτηθέντων: 24 άτομα (7 αγόρια και 17 κορίτσια)Ηλικίες 15 χρονών: 14 άτομα 16 χρονών: 10 άτομαΕρωτήσεις και αποτελέσματαΈχεις λογαριασμό στο Facebook;ΝΑΙ: 20 άτομαΌΧΙ: 4 άτομαΈχεις πέσει ποτέ θύμα ρατσιστικού περιεχόμενου στο διαδίκτυο;ΝΑΙ: 2 άτομαΌΧΙ: 22 άτομαΈχεις παίξει ποτέ διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια;ΝΑΙ: 2 άτομαΌΧΙ: 22 άτομαΑν ναι, μέχρι τι ποσό έχετε κερδίσει;1 άτομο απάντησε πως κέρδισε 10 ευρώ
 10. 10. Έρευνα σε θέματα διαδικτύουΣτοιχεία έρευνας και ερωτήσεις (γραφική αναπαράσταση)
 11. 11. Έρευνα σε θέματα διαδικτύουΣτοιχεία έρευνας και ερωτήσεις (γραφική αναπαράσταση)
 12. 12. ΕπίλογοςΕίναι αλήθεια πως το διαδίκτυο αποτελεί ένα νέο κόσμο που τρέχει παράλληλα με το φυσικό κόσμο.Πρόκειται για το λεγόμενο ψηφιακό κόσμο ή αλλιώς κυβερνοχώρο. Το ότι είναι ψηφιακός κόσμος δεν τονκάνει πιο ασφαλή από τον φυσικό ούτε και υπονοεί με οποιοδήποτε τρόπο πως τα προβλήματα πουπαρουσιάζονται στο φυσικό κόσμο και τις παραδοσιακές ανθρώπινες σχέσεις, δεν μεταφέρονται στοδιαδίκτυο.Θα μπορούσε να πει κανείς πως παραδοσιακά προβλήματα όπως του ρατσισμού, του προσηλυτισμού, τηςαπάτης και του τζόγου, απλά προσαρμόζονται στα δεδομένα του ψηφιακού κυβερνοχώρου κρατώντας πάντατα βασικά τους χαρακτηριστικά μα και τις αιτίες ύπαρξης τους.Η μόρφωση, ενημέρωση, εκπαίδευση και όξυνση της κριτικής σκέψης του ατόμου είναι τα εργαλεία που θατο κάνει να προστατευτεί σε αυτό το νέο ψηφιακό κόσμο μα και να κρατήσει μόνο τα θετικά του,ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους και τα αρνητικά που απορρέουν από αυτόν.
 13. 13. Ανάλυση αποτελεσμάτων έρευνας Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 24 ατόμων στα οποία μοιράστηκαν ερωτηματολόγια. Ο αριθμός των αγοριών ήταν 29% των συνολικών ατόμων δηλαδή 7 αγόρια ενώ ο αριθμός των κοριτσιών ήταν 17 άτομα δηλαδή το 71% των συνολικών ατόμων. Η κατανομή των ηλικιών 14 άτομα 15 ετών (42%) του δείγματος ενώ το υπόλοιπο 58% του δείγματος αντιστοιχεί σε 10 άτομα ηλικίας 16 χρονών. Στην ερώτηση (Έχεις λογαριασμό στο Facebook;) το 83% (20 άτομα) απάντησε θετικά ενώ οι άλλοι αρνητικά Επίσης στην ερώτηση (Έχεις πέσει ποτέ θύμα ρατσιστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο) το 92% απάντησε θετικά ενώ οι υπόλοιποι απάντησαν αρνητικά. Όσο αφορά την ερώτηση (Έχεις παίξει ποτέ διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια) μόνο 8% απάντησε θετικά Μεταξύ των ατόμων που έχουν παίξει τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο , μόνο 1 άτομο 4% επί του συνολικού αριθμού του δείγματος ατόμων υπό εξέταση κέρδισε το ποσό των 10 ευρώ.
 14. 14. Συμπεράσματα έρευνας Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων διατηρεί λογαριασμό στο Facebook και φαίνεται να ακολουθεί τις σύγχρονες τάσεις των κοινωνικών δικτύων. Παρόλα αυτά ένα σχετικά μικρό κομμάτι του δείγματος των ατόμων έχει πέσει θύμα ρατσιστικού περιεχόμενου. Τέλος, μόνο το 10% των συνολικών ατόμων έχει ασχοληθεί με τυχερά παιχνίδια στο Internet, ενώ μόνο 1 από αυτά κέρδισε το ποσό των 10 ευρώ .

×