Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

τελική παρουσίαση ερευνητικής εργασίας

2,489 views

Published on

Διατροφή:Υγεία - Ευζωΐα-Μακροζωΐα

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

τελική παρουσίαση ερευνητικής εργασίας

 1. 1. Υπεύθυνοι καθηγητές :Μήσια Ιωάννα (ΠΕ 14)Σταθόπουλος Ρήγας ΠΕ(20)
 2. 2.  Ομάδα Α  Ομάδα Γ  Α  Α  Β  Β  Γ  Γ  Δ  Δ Ομάδα Β  Ομάδα Δ  Ζάτσαϊ Αουρόρα  Δημούλη Βαλεντίνα  Λάλα Μαρία  Διαμαντάκου Φωτεινή  Λιώτσου Βασιλική  Ζαχαρού Ευγενία  Κολοβού Αθανασία  Μπαράκου Αγγελική  Ομάδα Ε  Α  Γ  Β  Δ
 3. 3. Μέλη:Λάλα ΜαρίαΖάτσαι ΑουρόραΛιώτσου ΒασιλικήΚολοβού Αθανασία
 4. 4.  Ευζωία σημαίνει υγεία, ευτυχία και καλή διάθεση, είναι το πώς βλέπουμε και αισθανόμαστε τη ζωή μας. Πολλά πράγματα παίζουν ρόλο στην ευζωία: τα πιο σημαντικά  η τροφή,  η στέγη και  η υγεία και τα λιγότερο συγκεκριμένα, όπως  οι σχέσεις μας με τους άλλους,  η σχέση μας με τον εαυτό μας και  το πόσο μας ικανοποιεί η ζωή μας.
 5. 5.  Σήμερα με τη χρήση των μηχανικών μέσων στις μετακινήσεις των ανθρώπων στις εργασίες τους, με τη κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφίμων, με την αναγκαστική διαβίωση σε πολυπληθή αστικά κέντρα με χαμηλό συντελεστή πρασίνου, το σωματικό βάρος αυξάνει, οι σωματικές ικανότητες περιορίζονται.
 6. 6.  Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από έντονο άγχος, ανασφάλεια και αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα. Κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά και βρίσκει διαφορετικές διεξόδους και τρόπους εκτόνωσης. Πολλοί άνθρωποι «εκτονώνονται» και «ηρεμούν» προσωρινά μέσω της υπερκατανάλωσης τροφής
 7. 7. Για την κάλυψη των αναγκών τουανθρώπου συνιστάται η κατανάλωσηποικιλίας τροφίμων.Να τηρούμε τουλάχιστον τα 3 βασικάγεύματα, (πρωινό, βραδινό κ’ μεσημεριανό)Να απαγορεύεται η κατανάλωση μεγάλωνποσοτήτων λιπιδίωνΝα καταναλώνουμε αρκετές ποσότητεςφρούτων κ’ λαχανικών, δημητριακών καιοσπρίωνΝα πίνουμε άφθονα υγρά
 8. 8.  Σταματήστε τον καφέ. Και προτημίστε να πίνετε δροσερούς χυμούς γεμάτους βιταμίνες Πίνετε 1-2 λίτρα νερό Της τηγανητές πατάτες, τηγανίστε τις με ελαιόλαδο Εντοπίστε το πλησιέστερο πάρκο και κάντε εκεί την άσκηση σας. Αποφύγετε να ψιλοκόβετε τις σαλάτες και χρησιμοποιήστε καθαρά χέρια και κόψτε σε μεγάλα κομμάτια τα φύλλα τους
 9. 9. Μέλη:Δημούλη ΒαλεντίναΔιαμαντάκου ΦωτεινήΖαχαρού ΕυγενίαΜπαράκου Αγγελική
 10. 10. Τι είναι όμως η Νευρική Ανορεξία?Περίπου 300 χρόνια πριν ξεκίνησε την εμφάνισή της μια καινούρια για την εποχή ασθένεια που ονομαζόταν “νευρική φθίση” και αργότερα “νευρική ανορεξία”. Η νευρική ανορεξία (Anorexia nervosa) είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται κυρίως από άρνηση για διατήρηση ενός υγιούς φυσιολογικού βάρους και έναν μανιώδη φόβο για την απόκτηση βάρους σε συνδυασμό με μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό που μπορεί να διατηρηθεί από διάφορες προκαταλήψεις σχετικά με το σώμα, το φαγητό και την διατροφή.
 11. 11. Αυτή η ασθένεια ξεκινά συνήθως με μια δίαιτα, η οποία σιγά – σιγά ξεφεύγει από τον έλεγχο και καταλήγει σε μια υπερβολική δίαιτα θα έλεγε κανείς, όπου ο ασθενής ενδιαφέρεται μόνο στην αποφυγή του βάρους και στη μείωσή του.Ο λόγος που η ασθένεια αυτή ονομάστηκε “νευρικήανορεξία” είναι επειδή προέρχεται από νευρικής φύσεωςπροβλήματα, δηλαδή βρίσκονται όλα στο μυαλό τουασθενούς. Η νευρική ανορεξία κατατάσσεται στις ψυχικέςνόσους με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας καθώςαγγίζει το 20%.
 12. 12. 1) Τη νευρική ανορεξία μπορεί να τη συναντήσει κανείς σε κορίτσια κυρίως, αλλά και σπάνια σε αγόρια που βρίσκονται στην εφηβεία, όπως και στην τρίτη δεκαετία της ζωής τους, δηλαδή 20 - 25 χρονών, επηρεασμένα από ανορεξικά, αποστεωμένα μοντέλα.
 13. 13. 2) Άλλη μια πιθανότητα να πέσουν θύματα της νευρικής ανορεξίας έχουν και άτομα που έχουν ή είχαν συγγενείς ανορεξικούς ή ακόμα και αν οι γονείς τους και τα αδέρφια τους έπασχαν από αυτή την ασθένεια, δηλαδή αυτή η ασθένεια μεταδίδεται με την κληρονομικότητα και την επιρροή του συγγενικού περιβάλλοντος.3) Επίσης, κάποιος μπορεί να γίνει ανορεξικός εάν έχει συναισθηματικές διαταραχές.4) Τέλος, όσοι ασχολούνται με αθλητισμό και δουλεύουν με πολύ μεγάλη ανταγωνιστικότητα έχουν αρκετές πιθανότητες για να εμφανίσουν την αρρώστια.
 14. 14.  α) Μαιευτικές επιπλοκές: Διάφορες επιπλοκές μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα για την ανάπτυξη της νευρικής ανορεξίας όπως μητρική αναιμία, σακχαρώδης διαβήτης, έμφραγμα στον πλακούντα, καρδιακές ανωμαλίες στο νεογέννητο. β) Γενετικές αιτίες: Πιστεύεται ότι η νευρική ανορεξία είναι κληρονομήσιμη σε μεγάλο βαθμό με ποσοστό κληρονομικότητας που κυμαίνεται από 56%-84%. γ) Ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών. δ) Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου ε) Περιβαλλοντικές Αιτίες
 15. 15.  Στην πρώτη φάση, όλα βαίνουν καλώς. Η δίαιτα μαζί με τη μάλλον υπερβολική άσκηση αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το άτομο χάνει βάρος και αισθάνεται καλά με τον εαυτό του. Δεν υπάρχει καμιά υπόνοια ασθένειας σε αυτό το στάδιο. Στη δεύτερη φάση, τα αρνητικά σημάδια γίνονται εμφανή. Το περιβάλλον του ασθενούς αρχίζει να παρατηρεί την υπερβολική απώλεια κιλών. Το άτομο αυτό αισθάνεται διαφορετικό και αρχίζει να αποστασιοποιείται από την οικογένεια και τους φίλους του. Αρνείται να τρώει μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια και φοράει φαρδιά ρούχα, με σκοπό να καλύψει το ελλιπές βάρος του.
 16. 16.  Στην τρίτη φάση, έχουμε, όχι πια την απόκρυψη, αλλά την παραδοχή της κατάστασης. Αυτό δε, σημαίνει πως το άτομο έχει παραδεχτεί το γεγονός της ασθένειας. Πρόκειται περισσότερο για υιοθέτηση της “στέρησης τροφής” ως τρόπο ζωής και ο κίνδυνος πλέον είναι εμφανής».
 17. 17.  Τριχόπτωση. Ατροφία νυχιών. Αϋπνίες. Ατροφία των δοντιών. Υπόταση. Σοβαρές μεταβολικές διαταραχές. Τελετουργική στάση προς το φαγητό (π.χ. κόψιμο του φαγητού σε πολύ μικρά κομμάτια). Πρόκληση εμετού, χρήση καθαρτικών και διουρητικών φαρμάκων. Ακραία απώλεια βάρους. Κοιλιακοί πόνοι, ζαλάδες, λιποθυμίες, πρηξίματα σε πρόσωπο και στομάχι, κόπωση και μυϊκή ατονία. Αίσθηση κρύου. Δυσχρωμίες και ξηρότητα στο δέρμα. Διακοπές στον εμμηνορρυσιακό κύκλο ή αμηνόρροια.
 18. 18. α) Ατομική Ψυχοθεραπεία: Οι περισσότερες μορφές ψυχοθεραπείας δίνουν έμφαση στο χτίσιμο μιας καλής σχέσης ανάμεσα στον ασθενή και στον θεραπευτή. Η ψυχοθεραπεία εστιάζει στα τρέχοντα προβλήματα του ασθενή αλλά και σε πλευρές της προσωπικής του ιστορίας.β) Γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία: Πρόκειται για θεραπευτικά προγράμματα που περιλαμβάνουν ημερολόγια σίτισης κι εκτενή εκπαίδευση σχετικά με θέματα διατροφής στα οποία υπογραμμίζονται οι κίνδυνοι του υποσιτισμού κι ενθαρρύνεται η συζήτηση για θέματα υγείας και αντιλήψεων σε σχέση με το φαγητό.
 19. 19. γ) Συστηματική θεραπεία του συγγενικού περιβάλλοντος: Οι συγγενείς των ανορεξικών σπάνια μένουν απλοί θεατές της θεραπείας του. Οι πιο πολλοί εμπλέκονται ενεργά σε προσπάθειες να πείσουν, να εξαπατήσουν, να απειλήσουν ή και να ικετέψουν τον άνθρωπό τους να φάει. Κάποιες φορές αυτές οι απόπειρες μπορεί να φέρουν αποτέλεσμα αλλά συνήθως δυσκολεύουν την κατάσταση του ανορεξικού.
 20. 20. Παχυσαρκία είναι η υπερβολική συσσώρευση λίπους, κυρίως κάτω από το δέρμα, το υποδόριο λίπος, όπως λέγεται, αλλά και σε διάφορα άλλα όργανα του σώματος. Τα τελευταία χρόνια η παχυσαρκία βρίσκεται ανάμεσα στις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.
 21. 21. α) κληρονομικοί, περιβαλλοντικοί και ψυχολογικοί παράγοντες.β) Η γενετικά καθορισμένη προδιάθεση για παχυσαρκία. Σε μια οικογένεια συνήθως είναι παχύσαρκα πολλά από τα μέλη της.γ) Η πρόσληψη με το φαγητό μεγαλύτερου αριθμού θερμίδων, απ αυτές που χρειάζεται το άτομο για τις ημερήσιες ανάγκες του.
 22. 22. δ) Η δυσλειτουργία ορισμένων ενδοκρινών αδένων.ε) Πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες. Η αυξανόμενη φτώχεια και επακόλουθη πείνα, ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες, οδηγεί όλο και περισσότερους ανθρώπους να προσπαθούν να χορτάσουν με φτηνά επεξεργασμένα τρόφιμα
 23. 23. 1) Δίαιτα2) Σωματική Άσκηση3) Φαρμακευτική Αγωγή4)Χειρουργικές Επεμβάσεις
 24. 24. Βιβλιογραφία www.iatronet.gr www.enet.gr www.ethnos.gr www.medlook.net www.eatingdisorders.gr www.mednutrition.gr www.actclick.com www.paidika.gr/index.php www.maxinewspaper.com www.anagennisi.edu.gr e-physician.blogspot.com naturalfitness.pblogs.gr Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org/wiki/
 25. 25. Σας ευχαριστούμε !!!!

×