Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Mладеновац

148 views

Published on

Кратка презентација Младеновца (Нена и Јела)

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Mладеновац

  1. 1. Младеновац – мој град мој град
  2. 2. Историја  На територији данашње општине Младеновац прва насеља формирана су у периоду праисторије, о чему сведоче бројна археолошка налазишта и око 200 остатака праисторијских насеља. Данашња насеља у младеновачком крају помињу се још у средњем веку, у доба Деспота Стефана Лазаревића. Развој саобраћаја утицао је на формирање варошког насеља на атару ранијег села Младеновца. Ново насеље се развијало око железничке станице подигнуте одмах по изградњи пруге 1882. године и механе „Космај“, данашње „Старе механе“. Указом Краља Александра Обреновића, 1893. године, насеље је проглашено за варошицу, а варошица Младеновац добила је име по селу у чијем атару је настала. Назив „Младеновац“, према легенди, потиче од Младена, једног од тројице браће који је 200 година после Косовског боја дошао у овај крај. Место где су његови потомци формирали породице по њему је добило назив Младеновац.
  3. 3. Географија  Територија општине Младеновац, једне од седамнаест градских општина у граду Београду, налази се у северном делу ниске Шумадије, на надморској висини од 113 до 518 m и обухвата већи део слива речице Велики Луг, леве притоке Кубршнице, са периферним планинским подручјем Космаја на западу. Општина Младеновац је окружена територијама општина Сопот, Гроцка, Смедерево, Смедеревска Паланка, Топола и Аранђеловац. Подручје општине има карактеристике умерено-континенталне климе, са просечном годишњом температуром од 10,7 °C и са просеком падавина од 649 mm. Град Младеновац, који се налази у централном делу општине, на 138 m надморске висине, као и целокупна општина, има повољан географски положај. Кроз општину и град пролази моравско-вардарско- нишавска железничка пруга, Београд-Ниш-Софија, што омогућава изванредне железничке комуникације. Кроз терирорију општине пролази и ауто-пут Београд-Ниш, од кога се у Малом Пожаревцу одваја магистрални пут за Младеновац, тако да град има кратку везу са овом најважнијом саобраћајницом. У Младеновцу се од магистралног пута за Крагујевац одвајају регионални путеви за Смедерево и Смедеревску Паланку, тако да је општина одлично повезана са околним градовима. Град има везу и са Београдом и то ауто-путем (54 km) и преко Раље и Авале (56 km). Близина Београда општини Младеновац пружа изванредна географске предности у односу на друге градове.
  4. 4.  Бата Живојиновић, познати глумац, рођен у Кораћици. ЉУДИ
  5. 5. Обичаји
  6. 6. ВОЛИМ...  Sa okolinom bogatom prirodnim lepotama, poznatim banjama i mineralnim vodama, kulturno-istorijskim spomenicima, u neposrednoj blizini Kosmaja i nadomak Beograda, Mladenovac ima sve uslove da bude na turističkoj mapi Srbije. Za sada, jedino je opremljena i koristi se "Selters banja" kao objekat zdravstvenog turizma republičkog značaja. Banja funkcioniše u okviru Instituta za rehabilitaciju Beograd sa 760 postelja i značajnim dijagnostičko-terapeutskim prostorom za fizikalnu medicinu. U sastavu Instituta je i hotel "Selters" sa zatvorenim bazenom, saunom i drugim sadržajima namenjenim oporavku, rekreaciji i zabavi gostiju. Na putu od Mladenovca ka Kosmaju na trećem kilometru je izvorište mineralne vode Koraćička banja. U prekrasnom zelenilu sa pratećim sadržajima za odmor i rekreaciju, pruža mogućnost udobnog odmora i oporavka. Kosmaj, pitoma planina, udaljena 12 kilometara od Mladenovca i 30 od Beograda, sa vikend naseljem, dva hotela i prijatnim šumovitim predelom popularno je izletište Mladenovčana i Beograđana. Ima idealne uslove za razvoj lovnog turizma. Markovačko jezero, udaljeno 6 kilometara od Mladenovca, smešteno u hrastovoj šumi površine 20 hektara bogato je ribom i pogodno za ribolov. Nalazi se na putu Mladenovac - Topola. U selu Rabrovac, koje je pionir u razvoju seoskog turizma u ovom kraju, izgrađeno je veštačko jezero čiji su česti gosti ribolovci. U neposrednoj blizini su Topola, Oplenac, Bukovička banja, Orašac, manastiri Pavlovac i Tresije.
  7. 7. Не волим...
  8. 8. И још...

×