Tájékozódás a könyvtárban

2,492 views

Published on

Könyvtárhasználati óra 9. évfolyam

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,492
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
8
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tájékozódás a könyvtárban

 1. 1. Tájékozódás a könyvtárban Leíró vagy betűrendes katalógus
 2. 2. A tájékoztatás eszközei Szabadpolcos állomány Kézikönyvtári állomány Katalógusok rendszere Bibliográfiák Számítógépes adatbázisok.
 3. 3. A feldolgozás A különféle dokumentumok gyűjtése(feldolgozása), őrzése és hozzáférhetővé tétele a könyvtárak feladata. A róluk való tájékoztatás is alapvető könyvtári tevékenység.
 4. 4. A tájékoztatás előfeltétele a katalogizálás A dokumentumok feldolgozását, a legjellemzőbb jegyek kiemelését, lejegyzését, és rendezését katalogizálásnak nevezzük. Ennek eredménye: a katalógus.
 5. 5. A katalógus A ’katalógus’ görög eredetű szó. Eredeti jelentése: felsorolás, jegyzék.
 6. 6. A katalógusok fajtái Alapvetően két nagy csoport van: 1. tárgyi katalógusok, amelyek a tartalom szerinti keresést; 2. leíró (betűrendes) katalógusok a cím és író szerinti keresést biztosítják.
 7. 7. A leíró katalógus 1. Arra ad választ, hogy az adott dokumentum megtalálható-e a könyvtár állományában, 2. azaz egy szerzőnek milyen művei találhatók meg az állományban.
 8. 8. Probléma: hol találom a könyvet? Cím szerinti katalógus Forrás: Tóvári Judit
 9. 9. Leíró katalógus d-f –ig fiókban Forrás: Tóvári Judit
 10. 10. A könyvtárunk elektronikus katalógusa
 11. 11. Iskolai könyvtár kereső felülete
 12. 12. Szabó Ervin Könyvtár keresője
 13. 13. Online találat és a katalógus cédula hasonlósága
 14. 14. Könyvek raktári rendje A könyvtárban minden egyes könyvnek meg van a maga helye a polcon. Ez a szigorú rend biztosítja, hogy a könyvtáros is gyorsan megtalálhassa számodra a kért könyvet. Ha önállóan akarsz tájékozódni a könyvtárban ismerned kell: - a könyvtári ABC-t - mit jelöl a Cutter szám (betűrendi jelzet) - mik azok a szakjelzetek (szakrendi jel) A könyvtári abc alapján és a Cutter-szám valamint a szakjelzet kombinációjából áll össze az úgynevezett „raktári jelzet”, ami megadja a könyv helyét a polcon. Ez a könyveken is fel van tüntetve.
 15. 15. Könyvtári abc A könyvtári abc-nek a betűrendbe soroláskor (szerzők, címek) van jelentősége. Alapja a magyar abc. A könyvtári abc-ben : • csak rövid magánhangzókat találunk. A hosszú magán- hangzókat rövid párjaikkal egyenrangúnak kell tekinteni. (pl. a=á, e=é stb) • nincs kettős betű (cs, gy, ly, stb) cs= c+s (kivétel az ‘sz’)
 16. 16. Cutter-szám E könyveknek a polcon való helyét a Cutter-szám jelzi a kötet gerincén. (Ez a szépirodalmi művek raktári jelzete) A Cutter-szám a könyvtári abc egy betűjébűl és egy kétjegyű számból áll. Pl.: B 48 Benedek Elek = B A mellette álló kétjegyű szám 48 jelöli az azonos betűvel kezdődő írók között mi a sorrend. Bartók Béla= B 39 Benedek Elek= B 48 Benedek Marcell= B 49
 17. 17. Szépirodalom Szakirodalom
 18. 18. Könyvtári raktári rend a polcon Aldous Huxley: Szép új világ Arany János: Balladák A76 Szabó Magda: Abigél Érzelmes históriák [válogatás] E92 Füst Milán: Nevetők Ken Follett: A katedrális F69 Arany János: Balladák Füst Milán: Nevetők F99 Ken Follett: A katedrális Johann Goethe: Versek G49 Érzelmes históriák [válogatás] Joseph Heller: Gold a mennybe H58 Moliere: Hat színmű Aldous Huxley: Szép új világ H98 Voltaire: Candide Franz Kafka: Elbeszélések K11 Kosztolányi: Édes Anna Kosztolányi: Édes Anna K 74 Joseph Heller: Gold a mennybe megy Moliere: Hat színmű M76 Franz Kafka: Elbeszélések Szabó Magda: Abigél Sz19 Johann Goethe: Versek Voltaire: Candide V95
 19. 19. Az Országos Széchényi Könyvtár online katalógusa http://nektar2.oszk.hu/librivision_hun.html
 20. 20. Magyar Országos Közös Katalógus (MOKKA): http://www.mokka.hu/
 21. 21. Összefoglalás Mi a leíró katalógus feladata? Mi a raktári rend? Melyik rövidebb? A magyar abc vagy a könyvtári abc? Mi a Cutter szám? A következő óra témája a kézikönyvek, segédkönyvek használata lesz.

×