Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Könyvtárak az interneten – virtuális könyvtárak 9.osztály

1,680 views

Published on

Könyvtárhasználat 9.o

Published in: Education
 • Be the first to comment

Könyvtárak az interneten – virtuális könyvtárak 9.osztály

 1. 1. Könyvtárak az Interneten – Virtuális könyvtárak Könyvtár-informatika 9. Osztály
 2. 2. Az információ értéke annál nagyobb, minél kisebb az esemény bekövetkeztének a valószínűsége
 3. 3. Hol keressem? Mi lesz velem, ha rám borul??
 4. 4. Vajon mit takarhat a könyvtár- informatika, mint tantárgy?  Virtuális könyvtárakat hoztak/hoznak létre az Interneten.  A könyvtári oldalak szolgáltatásai (pl.: hosszabbítás, könyvek keresése, letöltések stb.) lehetőséget adnak az információ gyors és hatékony megkeresésére.
 5. 5. Miért fonódott össze és lett önálló tantárgy a felsőoktatásban? Gyökeresen megváltozott az információszerzés technikája. A könyvtáraknak alkalmazkodni kellet ehhez a kihíváshoz. A Interneten való megjelenés új utat nyitott meg az információkeresés technikájában.
 6. 6.  Tudtok-e olyan könyvtárakat, melyek megtalálhatók az Interneten?  Használtatok-e már a tanuláshoz?  Tagjai vagytok-e olyan könyvtárnak, amelynek honlapja is van?
 7. 7. És a legkönnyebben elérhető?
 8. 8. Mit jelenthet az a fogalom, hogy „virtuális könyvtár?”
 9. 9. • Nem, csak más lesz a feladatuk. Kibővül. • Az Interneten elérhető információkat jelenti. Ezeket valamely rendszerben, bizonyos szempontok szerint gyűjti és jeleníti meg. • Funkciójában megegyezik a „valódi” könyvtáréval, de más lehetőségeket is nyújt.
 10. 10. Nézzük ilyen könyvtárakat!
 11. 11. Írd be a Google-ba!  „Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár”  http://www.fszek.hu/  „Országos Széchényi Könyvtár”  http://www.oszk.hu  „Magyar Elektronikus Könyvtár”  http://mek.oszk.hu  „Virtuális diafilm múzeum”  http://www.diafilmmuzeum.hu/  „Digitális Irodalmi Akadémia”  http://www.pim.hu/object.90867f8f-d45e- 40f9-8a6b-fe0034f0db87.ivy
 12. 12. Magyar Elektronikus Könyvtár 1994-ből származik az ötlet. 1999 óta az Országos Széchényi Könyvtár szervezésében működik. Napi kb. 1000 ember használja, sok külföldi. Több mint 4 700 dokumentumot tartalmaz(regények, kották, tanulmányok, térképek stb.) Digitális Irodalmi Akadémia A Digitális Irodalmi Akadémia 1998. június 2-án 39 taggal alakult meg, taglétszáma jelenleg 71. Az alapításban azok az élő írók, költők vehettek részt, akiket 1998-ig Kossuth-díjjal, illetve a Magyar Köztársaság Babérkoszorús Írója/Költője címmel tüntettek ki. Ezek „Virtuális” könyvtárak
 13. 13. A Diafilm-történeti Gyűjtemény az egyetlen hazai film-diapozitíveket őrző magán gyűjtemény. Rendelkezik az 1920-as évektől napjainkig megjelent oktató, ismeretterjesztő és szórakoztatási célokat szolgáló diafilmek és diasorozatok érdemi teljességével.
 14. 14. Ismerkedjünk a MEK keresőjével  Azt a feladatot kaptátok, hogy el kell készíteni egy dolgozatot az általad választott Nobel- díjasról. Jó lenne képeket is gyűjteni hozzá.  http://mek.oszk.hu •Keresési technika: Írd be a keresőben a témához, hogy nobel. •A két találat közül válaszd a másodikat.
 15. 15.  Másik út:  Kiállítóterem>Tudósok>Magyar Nobel-díjasok
 16. 16. Fővárosi Szabó Ervin könyvtár  Nézd meg milyen lehetőségeket kínál neked a Fszek honlapja? http://www.fszek.hu/ Rendezvények, hírek, aktualitások, kölcsönzési hosszabbítás, stb… • Nézz utána annak, hogy kölcsönözhető-e a Karinthy Frigyes úti könyvtárban Shakespeare: Romeo és Júlia című kötet.
 17. 17. Keresési technika:  Katalógus>Lelőhely:kiválasztod a XI. Karinthy u. 11.>Beírni a szerzőt és a címet a megfelelő helyre Ha nincs találat próbálkozz ékezetek nélkül!
 18. 18. A felugró ablakban, meg lehet nézni, hogy a keresett mű bent van-e. Ha kölcsönzésben van, akkor mikor jár le a kölcsönzés. Nálad nem biztos, hogy ez lesz látható.
 19. 19. Így keress az Iskolai könyvtár katalógusában
 20. 20. Ide kattintva megnyílik a kereső felület. A könyvtárnak ezen az oldalán egy videót is láthattok, ahol részletesen ismertetem a kereső használatát.
 21. 21. Most lépj be a könyvtár honlapján a Teszt 9. osztályban menüpontba és oldd meg az ott talált könyvtár-informatika tesztet!

×