Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Нервни центри и вегетативен нервен систем

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Нервни центри и вегетативен нервен систем

 1. 1. Нервни центри  Тоа се места до каде се пренесува дразбата и каде се врши нејзина анализа  Нервните центри се сместени во централниот нервен систем во `рбетниот и черепниот мозок
 2. 2.  центри за рефлексни реакции  рефлекс на стапало  Рефлекс на бришење кај жаба  Рефлекс на ширење на зеницата  Центри за дишење - Центри кои регулираат работа на витални органи -физиолошки функции *центриза празнење на дебелото црево *празнење на мочниот меур Нервни центри во `рбетен мозок
 3. 3. Кранијален централен нервен систем  Продолжен мозок  Среден мозок  Малиот мозок  Меѓумозокот  Голем мозок
 4. 4. Продолжен мозок  Претставува врска меѓу `рбетниот и черепниот мозок  Во него се наоѓаат поважни животни центри  Центар за регулација на дишењето  - регулација на работата на срцето  Регулација на состојбата на крвните садови  Регулирање на крвниот притисок
 5. 5. Среден мозок  Центар за одржување на тонусот на мускулите особено на долните екстремитети  Одржување на исправеност на организмот
 6. 6. Малиот мозок  Моторички активности  Усогласеност во изведување на определени рабиоти  Одржување на тонусот на мускулите  Одржување на рамнотежата на телото
 7. 7. Меѓумозок  Сместен околу третата мозочна комора  Поделен на два дела * таламус * хипоталамус
 8. 8. Центри сместени во хипоталамус  Центар за терморегулација  Центар за сон  Центар за ситост и глад  Центар за сексуална активност  Регулирање на промет на вода и соли  Регулирање на секрецијата на хипофизата
 9. 9. Голем мозок  Мозочна кора (сива маса)  Бела внатрешна маса во која се сместени базални јадра
 10. 10. Кора на големиот мозок  Памтење  Учење на нови работи  Размислување _ зони во кој се сместени соодветните центри * осетна, моторна и асоцјативна зона
 11. 11. Базални ганглии  Се сместени во белата маса  Регулираат сложени движења (пр.одење)  Влијание врз вегетативниот (автономен) нервен систем
 12. 12. Вегетативен нервен систем  Се дели на - симпатикус - парасимпатикус  Тие дејствуваат антагонистички (спротивно) на исти органи и органски системи  Доколку симпатикусот стимулира работа на еден орган парасимпатикусот ја забавува
 13. 13. Градба на нервните влакна од вегетативниот нервен систем Нервните влакна од вегетативниот нервен систем се изградени од * предганглиско нервно влакно – нервно влакно кое оди до ганглијата а излегува од `рбетен или продолжен мозок * ганглија (сместена од двете страни на `рбетен мозок или во непосредна близина на органот кој се инервира) *постганглиски нервни влакна – кои излегуваат од ганглијата
 14. 14. Вегетативниот нервен систем

  Be the first to comment

  Login to see the comments

Views

Total views

4,291

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

4

Actions

Downloads

19

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×