Successfully reported this slideshow.

Poemes i cançons de bolets.

1

Share

Upcoming SlideShare
Poemes de bolets
Poemes de bolets
Loading in …3
×
1 of 12
1 of 12

More Related Content

Related Books

Free with a 14 day trial from Scribd

See all

Related Audiobooks

Free with a 14 day trial from Scribd

See all

Poemes i cançons de bolets.

 1. 1. POEMES I CANÇONS: ELS BOLETS
 2. 2.  
 3. 3. COLLIR BOLETS ( Josep Maria Poblet )   Berrugues del sòl boscà, emergents com una piga, són els bolets, fruita antiga que a la tardor sol brotar i que amb cura ens cal buscar. Més d’un se’n cansa i fa figa i els compra en una botiga per poder – ne, així, menjar. De petit, a trenc d’albada vaig tenir uns grans desenganys al bosc, tot buscant bolets, a més d’una esgarrinxada vaig trobar uns bolets estranys: quatre gripaus i dos serps... A la brasa o a la llauna, què bons els bolets!...paraula...
 4. 4. Demano Demano al vent que porti núvols, demano al cel que perdi el blau, demano al bosc que estigui humit, demano a la nit que balancegi el fred i la calor amb savi equilibri. I demano als núvols i al cel i al bosc i a la nit i a la pluja i al sol que siguin generosos i bons i ens regalin rovellons.
 5. 5.   Plat combinat Una fulla de julivert, dues cireres grans, tres cacauets pelats, quatre mongetes seques, cinc pèsols estofats, sis grans de pebre negre, set polsims de sal, vuit didals de canyella fina, nou pinyons torrats, i deu flors de tarongina. I així les fades del bosc juguen contant les dosi de tot el que menjaran quan tinguin gana, que acostuma a ser un cop per setmana. La resta de dies tenen prou les fades amb ensumar les flaires de la molsa humida, la resina dels pins, els bolets de tinta i els estels de nit.                                          Publicado por poesiaula
 6. 6. Cistell de bolets Camagroc, camagrocs La teva perspectiva inferior em delata ta presència, veig quan pujo sender amunt per la pineda que sembles un bolet de passarel·la, que vesteixes el teu peu amb groc de seda, que creixes esvelt per sota l’herba, que la molsa comparteix amb tu la terra... I, ironies d’aquest bosc, et camufles de seguida com si fossis una fulla, com si fossis una pinya, dissimulant sota un barret cobert de fosc, entre un reguitzell de camagrocs .
 7. 7. Rovello T’amagues sota l’herba a la vora del camí. T’amagues fins que et vinc a descobrir. Sota el sol o amb la foscor has sortit a la tardor ets un tresor regal del bosc, ets un diamant torrat al plat. T’amagues sota l’herba a la vora del camí. T’amagues fins que et vinc a descobrir.
 8. 8. Fredolics   Sou bons amics de les nits fredes dels prats gelats, de les arbredes i dels camps. Com les pedres, gris immòbil, com el ruc, pell de vellut, com les vaques, de passeig quan salteu al meu cistell .
 9. 9. Un cistell ple de bolets Un cistell ple de bolets trobats aquest matí entre la molsa, l’olor humida sota els peus, herba mullada i terra flonja… Els pins ens fan ombra tot pujant per la solana, els prats encara blancs amb la gebrada i el desig a la mirada de veure fredolics per menjar-ne a la vesprada.
 10. 10. Boletaires Camagrocs i pinetells, rossinyols i l’ou de reig han sortit del terra humit per omplir-ne els cistells. Matinaran els boletaires, aniran lleugers al bosc, buscaran sota els matolls i trobaran o no el tresor. Això passa a la tardor, que és el temps de fred o no .
 11. 11. Reguitzell de rovellons Molsa i heura, fang entre les pedres, camagrocs a la pineda i, tocant al prat, la sorpresa: Un reguitzell de rovellons que aixequen l’herba i tímidament surten al món m’ofereixen sa existència; els tallo a poc a poc mentre passejo la mirada pels voltants i se m’acumula, oh!, de cop la feina doncs apareixen allà dos o tres bolets més amunt, vora el mur, hi ha quatre o cinc més. I sota l’esbarzer es transparenten dos o tres. Llueixen taronja entre el verd fins que els poso al cistell...

×